Dosarul ICA, la final. DNA a cerut 10 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu. Procesul se reia în această dimineață, la ora 10
Dezbaterile în dosarul ICA vor fi reluate marți dimineață, de la ora 10.00, la Curtea de Apel București (CAB), când avocații vor susține pledoariile finale.
Procurorul a cerut, luni seară, pedepse mai mari pentru toți inculpații și aplicarea legii mai favorabile în acest caz, și anume a noului Cod penal. În cazul lui Dan Voiculescu pedeapsa maximă prevăzută de noua lege penală este de 10 ani de închisoare.
La termenul de luni, avocații inculpaților au înaintat aproximativ 40 de cereri.
UPDATE 22:03 Instanța a dispus suspendarea procesului până mâine la ora 10. Completul a respins a doua cerere de recuzare. Procurorul DNA a solicitat în susținerea apelului majorarea pedepselor pentru inculpații din dosar, inclusiv pentru Dan Voiculescu. Procurorul de ședință a cerut pedeapsa maximă pentru Dan Voiculescu, dar pe legea penală mai favorabilă, asta însemnând 10 ani de închisoare. Pentru Gheorghe Mencinicopschi, procurorul DNA a cerut 7 ani de închisoare.
UPDATE 21:40 Instanța s-a retras pentru a delibera dacă admite judecarea recuzării.
UPDATE 21:27 Completul de judecată a respins cererile. Judecătoarea le-a motivat în direct în sala de judecată. Avocații sunt nemulțumiți. Avocatul Gheorghiță Mateuț mai cere încă o dată recuzarea completului. „Nu mi-ați admis nici o cerere. Spuneți-mi ce să invoc”.
UPDATE 21:12 Avocatul Gheorghiță Mateuț cere suspendarea procesului. A cerut sesizarea Curții Constituționale a României, a Curții de Justiției a UE și a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Nu este foarte clar de ce solicită avocatul sesizarea acestor instanțe superioare. Avocatul repetă instistent că procesul trebuie suspendat.
UPDATE 20:11 Judecătoarea Camelia Bogdan a anunțat că va audia pledoariile în apel. Acesta este penultimul pas procedural înainte de rămânerea în pronunțarea sentinței. Astfel că dosarul ICA va fi finalizat în această seară. Instanța are opțiunea să emită sentința după închiderea ședinței sau să dispună un alt termen pentru pronunțarea acesteia. Avocatul Gheorghiță Mateuț a recuzat completul de judecată pe motiv că nu ar fi echidistant. Ședința a fost suspendată pentru judecarea recuzării.
UPDATE 18:02 Instanța a suspendat din nou ședința de judecată pentru a delibera pe cererile de probatoriu. Avocații apărării au formulat zeci de cereri de noi probe, expertize peste expertize și audierea de martori. După această deliberare, instanța poate dispune începerea pledoariilor în apel, asta fiind ultima fază a procesului.
UPDATE 15:49 Ședința a fost suspendată 15 minute. Avocații inculpaților au formulat câteva zeci de cereri de probatorii. Maria Vasii, avocata lui Dan Voiculescu, a cerut sesizarea Curții de Justiție a UE cu o întrebare preliminară. În opinia avocatei, CJUE ar trebui să lămurească o serie de aspecte ce țin de infracțiunea de spălare de bani pentru care Dan Voiculescu a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare cu executare.
UPDATE 15:01 La ieșirea din Curtea de Apel, Dan Voiculescu a refuzat să facă declarații. În plus, fondatorul PC l-a împins ușor pe reporterul Gândul pe scările instanței. Avocații cer audierea lui Traian Băsescu în acest proces, precum și audierea lui Dacian Cioloș și a lui Ilie Sârbu.
UPDATE 14:50 Dan Voiculescu a părăsit sala de judecată. Acesta a solicitat să plece la IPJ unde este obligat să se prezinte în cadrul procedurii de control judiciar. Întrebat dacă revine în sala de judecată, Dan Voiculescu a declarat: „Eu mi-am cam spus ultimul cuvânt și dacă e vorba de o condamnare de către instanță, îmi iau hainele și mă duc, nu-i nicio problemă”.
UPDATE 12:42 Audierea lui Sorin Pantiș s-a încheiat. Acesta a explicat instanței în detaliu cum au fost gajate imobilele și terenurile ICA. Acum este audiat Sandu Jean Cătălin, reprezentant al ADS în Adunarea Generală a Acționarilor ICA. A fost acuzat și condamnat pe fond pentru că ar fi subevaluat patrimoniul institutului. De asemenea, Sandu Jean a fost și membru în conducerea Partidului Conservator, partid condus de către Dan Voiculescu.
UPDATE 11:53 Procesul a început. Instanța a dispus din oficiu reaudierea lui Sorin Pantiș în urma unor noi informații apărute după ce sechestrul pe bunurile lui Voiculescu a fost extins. Instanța l-a întrebat pe Pantiș despre o serie de contracte de credit în care au fost gajate terenurile ICA. Sorin Pantiș a explicat că este vorba de două linii de credit de 40 și 7 milioane euro. „Terenurile ICA au fost ipotecate pentru aceste credite iar banii au fost utilizați pentru operațiunile media ale GRIVCO”, a declarat Pantiș.
UPDATE 11:11 Dan Voiculescu a ajuns la proces. A spus că va face declarații la finalul procesului. „Fiecare zi e importantă pentru mine”.
Foto: Biro Attila
UPDATE 10:50 La instanță a ajuns și Sorin Pantiș, și el condamnat pe fond în dosarul ICA. Pantiș a declarat la intrare că prejudiciul de 60 de milioane euro a fost calculat greșit în aest dosar. „Este o aberație a experților DNA. Prețul de 104.000 euro plătit pentru ICA a fost unul corect. Procesul abia acum începe”, a declarat Pantiș.
UPDATE 9:20 Gheorghe Mencinocopschi, inculpat și el în dosar, a ajuns la Curtea de Apel. „Mi-e silă de tot ce se întâmplă”, a declarat el la intrare.
Ce se va întâmpla la termenul de luni
În acest caz, cercetarea judecătoarească, termenul de specialitate folosit pentru judecarea dosarului, este pe final. În cauză mai sunt de audiat doi inculpați. Apoi vor mai fi discutate câteva excepții ridicate de avocați și de către instanță. De asemenea, vor fi audiate pledoariile avocaților și replica acuzării. În final, li se va da cuvântul inculpaților pentru o ultimă tentativă de a convinge instanța că sunt nevinovați. Probabil, avocații lui Voiculescu vor încerca să amâne dosarul prin ridicarea unor excepții. Unii experți din sistemul judiciar au explicat pentru gândul că instanța poate finaliza dosarul chiar luni sau să acorde maxim încă un termen.
Cine l-a anchetat și cine l-a condamnat pe liderul PC
Procurorul care a investigat dosarul ICA este Emilian Eva, acum procuror lași. Pe lângă dosarul ICA, acesta a mai instrumentat și dosarul Loteria II în care a fost trimis în judecată George Copos. Dosarul ICA a primit viza de la legalitate de la procurorul Doru Țuluș, cel care a condus până anul trecut secția a II-a DNA. De numele său se leagă unele dintre cele mai grele dosare ale DNA.
Procurorul Tuluș a instrumentat celebrul dosar al transferurilor, în care opt grei ai fotbalului au fost condamnați de Curtea de Apel București. Cristi Borcea, George Copos, MM Stoica, Jean Pădureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gică Popescu și Gheorghe Nețoiu au fost condamnați, în total, la 40 de ani de închisoare și plata unor daune de peste 10 milioane de dolari. Acest dosar a fost instrument în perioada în care DNA a fost condus de Daniel Morar, actual judecător CCR.
La Tribunalul București, Dan Voiculescu a fost judecat de judecătoarea Grațiela Constantin. Judecătoarea a dispus condamnarea lui Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare. Grațiela Constantin este și cea care a dispus arestarea primarului Emilian Frâncu, edilul din Râmnicu Vâlcea.
Cine îl acuză, cine îl apără și cine îl judecă pe Voiculescu
Acuzarea este reprezentată în sala de judecată de procuroarea Elena Matieșescu de la DNA. Este șefa Direcției Judiciare a DNA. Această direcție cuprinde procurorii care reprezintă instituția în sălile de judecată. Un episod notabil din cariera procuroarei Matieșescu a fost recursul dosarului Trofeul Calității-Năstase. La finalul procesului șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, Adrian Grăjdan a înaintat o adresă la Curtea Supremă prin care cerea eliminarea instituției ca parte civilă din dosar, acest act fiind unul în favoarea lui Adrian Năstase. În sala de judecată Elena Matieșescu a demonstrat că Grăjdan a fost în contact cu Năstase la momentul redactării acelei adrese. De altfel, Grăjdan a fost trimis în judecată pentru favorizarea lui Năstase.
Apărarea lui Dan Voiculescu este condusă de avocatul Gheorghiță Mateuț, cel care apără constant politicienii suspectați de corupție, dar și oameni de afaceri. Este cel care i-a apărat pe Dinu Patriciu și Ovidiu Tender. A făcut echipă în dosarul Tender cu premierul Victor Ponta. De altfel, Mateuț este și expertul în drept care emis opinia legală prin care constata că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat. Arma preferată a avocatului Mateuț sunt contestațiile procedurale. În majoritatea proceselor, el contestă procedurile și mai puțin probele din dosar. S-a făcut remarcat prin amânarea dosarelor utilizând cererile de sesizare a Curții Constituționale. Până în 2010 dacă instanța sesiza CCR dosarul era suspendat.
Judecarea. Dosarul lui Dan Voiculescu este judecat de către judecătoarea Camelia Bogdan și de către judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea. Camelia Bogdan este unul dintre judecătorii tineri din sistem. A promovat recent la secția a II-a penală a Curții de Apel București. Camelia Bogdan a fost cea care a judecat până la un moment dat în dosarul în care Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Ea a fost eliminată din complet pentru că judecătoarea Elena Burlan de la Tribunalul București a considerat că judecă mult prea repede dosarul.
Judecătoarea Camelia Bogdan este cea care a dispus condamnarea omul de afaceri Ștefan Riza la 12 ani de închisoare. La Curtea de Apel, acesta a primit o reducere a pedepsei la 3 ani. Reducerea a fost acordată de către nimeni altul decât judecătorul Stan Mustață, cel care a fost arestat pentru corupție și care a fost desemnat inițial să judece dosarul lui Dan Voiculescu.
Camelia Bogdan are și o bogată expertiză în infracțiunile economice, în special în cele legate de spălarea de banilor.
Judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea a promovat și el de curând la Curtea de Apel București. Anul acesta, el a promovat de la Judecătoria sector 4, la Tribunalul București. A fost judecător la judecătoria Buzău până în 2010. Potrivit portalului magistrati.ro, el a refuzat să-l elibereze condiționat pe Sorin Ovidiu Vantu pe motiv că acesta „nu a făcut eforturi deosebite pe calea reeducarii sale” și „nici nu a încercat să se remarce într-un mod deosebit”. Instanța a avut suspiciuni cu privire la modul în care Vântu a putut să dea peste 3.000 de telefoane din închisoare.
Ce s-a întâmplat la termenele precedente
7 iulie La termenul precedent instanța a audiat majoritatea martorilor din dosar. Dan Voiculescu a dat și el o declarație pe larg în care a explicat că este nevinovat. Judecătoarea Camelia Bogdan i-a solicitat o serie de detalii despre firmele la care era acționar la data comiterii faptelor. Instanța a mai respins o serie de cereri de amânarea a dosarului. De asemenea, între timp au fost respinse și cererile de strămutare solicitate de Dan Voiculescu și Sorin Pantis.
3 iulie. Dan Voiculescu cere prin avocații săi strămutarea procesului la o altă curte de apel. Curtea Supremă, cea care deliberează asupra cererii, a stabilit termen pentru 24 septembrie. Procesul de la Curtea de Apel București nu se oprește. Dan Voiculescu a fost audiat timp de patru ore la DNA unde i s-a adus la cunoștință că este pus sub învinuire pentru șantaj. Procurorii au dispus măsura controlului judiciar asta însemnând că Voiculescu nu poate pleca din țară fără aprobarea procurorilor.
1 iulie Judecătorii au deliberat asupra mai multor cereri ridicate anterior de avocați. Aceste cereri ar fi dus la întoarcerea dosarului la Tribunalul București. Cererile au fost respinse de instanță. Avocații lui Voiculescu au solicitat de două ori recuzarea completului de judecată, deși Voiculescudeclarase anterior că are încredere în judecători. Instanța a dispus sechestrarea mai multor pachete de acțiuni deținute de Dan Voiculescu la compania Grivco și la Institutul de Cercetări Alimentare. De asemenea, a fost pus sechestru pe acțiunile donate de Voiculescu fiicelor sale, precum și pe imobilul din strada Gârlei, unde se află sediul trustului Intact. Instanța a mai anunțat și că urmează audierea inculpaților.
26 iunie Sunt anunțate numele noilor judecători investiți legal cu judecarea dosarului lui Dan Voiculescu. Colegiul de conducere al Curții de Apel București a decis ca judecătoarea Camelia Bogdan și judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea să formeze noul complet care va delibera în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Chimie Alimentară. Completul de judecată a fost schimbat după ce unul dintre magistrați, Stan Mustață, a fost arestat pentru corupție, iar cel de al doilea, Florică Duță, s-a pensionat subit.
10 iunie. Magistratul Florică Duță anunță că a cerut pensionarea. Dosarul a fost amânat pentru 1 iulie. Deși a fost anunțată ca înlocuitoare a lui Stan Mustață, judecătoarea Cristiu Ninu nu a mai intrat în sala de judecată. În locul ei a fost prezentă judecătoarea Balaci Carmen Constanța.
30 mai Judecătoarea Cristiu-Ninu este numită de CSM în funcția de președinte al secțiie a II-a penală a CAB
13 mai 2014. Completul din care face parte judecătorul Florică Duță a fost completat cu un judecător de pe lista de permanență. În locul lui Stan Mustață în complet a fost inclusă Luminița Cristiu-Ninu, președinta secției a II-a penală a Curții de Apel București. Judecătoarea a promovat la CAB anul trecut. Ea a condus Tribunalul Teleorman, iar soțul ei este angajat în cadrul CJ Teleorman. Instanța a decis repunerea pe rol a dosarului și reluarea dezbaterilor pe 10 iunie.
29 aprilie 2014. Cu două ore înainte de debutul procesului judecătorul Stan Mustață, care era președintele completului de judecată, a fost dus la DNA de către procurori, fiind acuzat de corupție. Magistratul a fost arestat după 24 de ore, fiind suspectat că a tranzancționat sentințe judecătorești. Informațiile preliminarea ale cazului arată că judecătorul ar fi condus o rețea formată din cinci persoane care identificau condamnați sau inculpați pentru a le propune ca, în schimbul unor sume de bani să primească pedepse mai blânde sau eliberarea condiționată. Deși oficial în datele preliminarea ale cazului Dan Voiculescu nu este menționat, judecătorul Stan Mustață a declarat că una din infracțiunile la care se referă procurorii ar avea legătură chiar cu dosarul ICA. Dan Voiculescu a reacționat și a depus la Parchetul General o plângere în care solicită procurorului general Nițu să ancheteze DNA.
15 aprilie 2014. Judecătorii au deliberat al treilea termen de apel. Avocatul Gheorghiță Mateuț a formulat trei cereri în debutul ședinței. În prima cerere contesta o încheiere a Tribunalului București prin care a fost respinsă cerere de restituire a dosarului la parchet. Asta ar fi echivalat cu îngroparea cauzei. Avocatul Mateuț a solicitat redeschiderea acestui subiect având în vedere noile prevederi din Codul Peanal intrat în vigoare la data de 1 februarie. Apărătorul lui Voiculescu a mai cerut și ca dosarul să fie introdus în procedura de cameră preliminară.
În plus, Mateuț a mai solicitat și sesizarea Curții Supreme cu o întrebare preliminară care vizează tocmai aspectele arătate mai sus. Apărătorul lui Voiculescu a mai cerut și ca în dosar Ministerul Agriculturii să fie înlocuit cu Ministerul Finanțelor ca parte civilă. Adică prejudiciul să fie cerut de Ministerul Finanțelor nu de cel al Agriculturii. Avocatul lui Sin Gheorghe, un alt inculpat din dosar, a cerut instanței să anuleze Hotărârea de Guvern prin care a fost privatizat Institutul de Chimie Alimentară. „Asta ar însemna o restitutio in integrum”, a menționat unul dintre judecătorii din complet. La finalul procesului, Voiculescu a declarat că ar fi de acord cu anularea privatizării dacă i se șterge prejudiciul și statul îi plăteste investițiile făcute acolo, declarând că investițiile sale sunt mult mai mari. Instanța a decis să amâne procesul pentru 29 aprilie când se va pronunța pe cererile formulate de avocați.
8 aprilie 2014. Al doilea termen de apel în dosar. Avocații nici nu apucă să ridice vreo excepție sau să formuleze vreo contestație. Judecătorul Stan Mustață, care alături de Florică Duță deliberează în dosar, a făcut o cerere de abținere. Asta înseamnă că judecătorul nu mai vrea să judece dosarul. Cererea sa a fost motivată de apariția pe un portal marginal a unor informații despre un dosar penal în care suspecții aminteau numele său. După o zi pe 9 aprilie Curtea de Apel a respins cererea de abținere.
7 martie 2014. Instanța a judecat primul termen în dosarul lui Voiculescu. Dan Voiculescu nu a venit la proces. Mai mulți coinculpați din dosar au solicitat amânarea procesului pentru că nu și-ar fi angajat apărători.
Având în vedere prevederile Noului Cod de Procedură Penală, Curtea de Apel București este cea care va pronunța sentința definitivă. Astfel că, dacă apelul lui Dan Voiculescu este respins, el va intra la pușcărie.
Dan Voiculescu este acuzat de două infracțiuni. Prima este cea prevăzută la art. 13 din legea 78/2000: „Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Pentru acest cap de acuzare, Voiculescu ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare.
În al doilea rând, fondatorul Partidului Conservator și al trustului Intact mai este acuzat și de spălare de bani. Pentru infracțiunea de spălare de bani, el poate fi condamanat la un maximum de 12 ani de pușcărie. Pentru această infracțiune, pedeapsa minimă prevăzută de lege este de 5 ani de închisoare cu executare.
Ce conține dosarul de corupție
Dosarul ICA a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.
Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani.
Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.
În data de 14.10.2008 Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în dosarul lui Voiculescu. Ministerul solicită recuperarea a 60 milioane euro prejuidiciu constat în dauna statului de către procurori.
Poziția oficială lui Dan Voiculescu
În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reține că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă niciun fel declarații în fața procurorilor DNA. În rechizitoriu, se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său, Marian Nazat, că se consideră nevinovat și că, în opinia sa, este vorba de un dosar politic.
Dan Voiculescu a arătat că în opinia sa există două nereguli în ceea ce privește ancheta și acuzațiile din acest dosar. O primă neregulă semnalată de acesta a fost aceea că, pe parcursul urmăririi penale, el nu ar fi fost chemat niciodată în fața anchetatorilor pentru a da declarație, în contextul în care toate celelalte persoane ar fi fost întrebate în legătură cu persoana sa de către anchetatori.
O a doua neregulă semnalată de Voiculescu judecătorului ar fi aceea că, în opinia sa, nu există nicio probă și niciun indiciu direct sau indirect care să dovedească acuzațiile ce i se aduc, respectiv nu există martori, înregistrări telefonice sau ambientale ori documente care să dovedească acuzațiile ce i se aduc de căte anchetatori.
De asemenea, Dan Voiculescu a trimis CSM o scrisoare în care se plânge că presa nu a relatat corect despre dosarul său de corupție și că imaginea sa a avut de suferit.
Istoricul dosarului
4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.
15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcția de senator.
28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă și începe judecarea pe fond.
25 iunie 2012. Voiculescu își dă demisia din Senat și dosarul este trimis la Tribunalul București.
20 decembrie 2012. Tribunalul București a judecat șase termene în care nu a soluționat dosarul și decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.
11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.
28 ianuarie 2013. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu își dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul București