Dosarul în care a fost audiat Ducu Bertzi se referă la înființarea Radio Chișinău de SRR
„În calitate de membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (SRR), Ducu Bertzi a fost prezent astăzi, 23.07.2015, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Contextul s-a datorat faptului că întreg Consiliul de Administrație al SRR, numit în 2010, este audiat în dosarul 664/P/2013 cu privire la modul de înființare, în 2011, a Radio Chișinău, de către SRR împreună cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, condus în acea perioadă de Eugen Tomac”, precizează avocata lui Ducu Bertzi, Diana Dragomir, într-un comunicat.
Ea mai spune că audierile la Parchet sunt în curs și nu poate face alte declarații, însă clientul său, „exprimându-și încă o dată deplina încredere în organele de urmărire penală și respectând secretul urmăririi penale, se vede, totuși, obligat de avalanșa de informații privind audierea sa, să reafirme public faptul că, la vremea respectivă, s-a opus, în cadrul Consiliului de Administrație al SRR – prin luări de poziție și vot – modului de implementare a proiectului deschiderii la Chișinău a postului de radio în cauză”.
Ducu Bertzi a fost joi la Parchetul instanței supreme, unde anchetatorii i-au adus la cunoștință că este suspect într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, alături de președintele PMP, Eugen Tomac, cauza vizând modul în care au fost cheltuiți bani publici, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că Ducu Bertzi este suspectat de fapte în abuz în serviciu într-un dosar al președintelui PMP, Eugen Tomac, și că a fost chemat joi pentru a i se aduce la cunoștință aceste acuzațiile.
Potrivit surselor, procurorii au început ancheta în dosarul în care a fost citat Ducu Bertzi, și în care Eugen Tomac este suspectat tot de abuz în serviciu, în urma unui raport al Corpului de Control al Guvernului.
Anchetatorii verifică modul în care cei doi ar fi cheltuit sume mari de bani, pe vremea când Eugen Tomac era șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Eugen Tomac a fost secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutideni până în mai 2012, atunci el fiind membru al PDL. Eugen Tomac este președintele PMP din februarie 2015.
Departamentul pentru Românii de Pretutideni a funcționat în perioada 2005-2009 în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, de unde a ieșit în ianuarie 2010, când a trecut, la inițiativa lui Tomac, în coordonarea directă a prim-ministrului.