Prima pagină » Știri » Dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești s-a finalizat, instanța urmează să ia o decizie

Dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești s-a finalizat, instanța urmează să ia o decizie

Dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești s-a finalizat, instanța urmează să ia o decizie
Dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești s-a finalizat, iar procurorul a cerut pedepse mari cu executare pentru cei judecați, în vreme ce avocații au cerut fie achitarea, fie condamnarea la pedepse mici cu suspendare, judecătorul de caz urmând să ia o decizie în această săptămână.

Dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești s-a finalizat, iar procurorul a cerut pedepse mari cu executare pentru cei judecați, în vreme ce avocații au cerut fie achitarea, fie condamnarea la pedepse mici cu suspendare, judecătorul de caz urmând să ia o decizie în această săptămână.

Judecătorul a rămas, marți, în pronunțare în acest dosar și a arătat că va lua o decizie într-o zi destinată relațiilor cu publicul, respectiv marți sau joi.
Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că judecătorul cazului urmează să-și înceapă activitatea la Tribunalul București, astfel că ar putea lua o decizie până vineri.
Instanța a constatat, marți, încheiată cercetarea judecărorească în acest dosar și a dat cuvântul acuzării și apărării, pentru pledoariile finale.

Avocații celor din dosar au cerut pe rând magistratului fie achitarea clineților lor, fie condamnarea acestora la pedepse cu suspendare.
Avocatul asistentei Florentina Cîrstea a cerut achitarea clientei sale pe motiv că întreaga vină o poartă șeful Secției neonatologie a Spitalului „Panait Sârbu”, medicul Adrian Ioan Toma. Acesta a arătat că nu există legătură de cauzalitate între lipsa clientei sale din salonul de unde a izbucnit incendiul si producerea efectivă a incendiului.

Avocatul a explicat că aceasta avea între sarcină supravegherea pacienților, nu paza salonului, și că ceilalți factori sunt cei care trebuiau să asigure suficiența de personal precum și integritatea rețelei electrice sau de altă natură tehnică a respectivului salon.
Astfel, avocatul a arătat că, în opinia sa, Cîrstea trebuie achitată sau dacă este să fie condamnată, să primească o pedeapsă cu suspendare.

Acuzarea a arătat că neglijența celor judecați în acest caz, respectiv a asistentei, a directorului spitalului și a celorlați inculpați, a dus, printr-un concurs de evenimente nefericite, la curmarea mai multor vieți și la vătămarea gravă a unor nou-născuți.

Procurorul de ședință a arătat că, pentru neglijența de care a dat dovadă și pentru celelalte fapte de care este acuzată, asistenta Florentina Cârstea trebuie să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoare în regim de detenție, iar cuantumul anilor de închisoare să fie orientat spre maximum prevăzut de lege.
În același sens, procurorul a cerut pedepse orientate spre maximum pentru medicii Adrian Ioan Toma, șeful Secției neonatologie, și Bogdan Marinescu, fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu”, dar și pentru ceilalți doi inculpați din dosar, respectiv șeful serviciului tehnic Vasile Dima și electricianul Gigel Oprea.
Procurorul a arătat că toți cei judecați au o vină clară și bine definită, pentru care trebuie să răspundă în fața legii.

Astfel, despre doctorii Toma și Marinescu, procurorul a arătat că aceștia nu și-au îndeplinit sarcinile ce le reveneau în calitate de oficiali ai spitalului, acesta fiind și un motiv pentru care incendiul nu a fost prevenit și nu a putut fi stins în cel mai scurt timp.
Totodată, procurorul a arătat că se impune despăgubirea pe latură civilă a tuturor părților vătămate din acest caz, sumele considerabile de bani cerute drept daune de părți urmând să fie plătite în solidar de inculpații din dosar.

În 16 august 2010, au fost duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost salvați de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giulești. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 în 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Panait Sârbu” pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă.
De asemenea, fostul manager al unității sanitare Bogdan Marinescu, șeful serviciului tehnic Vasile Dima, șeful Secției neonatologie Adrian Ioan Toma și electricianul Gigel Oprea au fost trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.
În acea zi, potrivit planificării, era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuți al Secției neonatologie, pe o tură de 12 ore, asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea.

Potrivit procurorilor, aceasta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu stabilite în fișa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanență nou-născuții aflați în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24, a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului și luarea măsurilor de evacuare a nou-născuților, cu consecințe extrem de grave.
Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ștecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiționat.
 

Citește și