Dosarul IPRS Băneasa, în care era vizat Omar Hayssam, a fost clasat
„Termenul de prescriere era 2019. Dosarul s-a clasat pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală. A intervenit decizia Curții Constituționale și pe acele fapte din privatizare nu exista corespondent al încălcării atribuțiilor de serviciu în lege”, a explicat, pentru MEDIAFAX, procurorul Mihaiela Moraru Iorga.
Clasarea a fost dispusă de Mihaiela Iorga în luna iunie a anului 2017.
„Raportat la decizia Curții Constituționale urmează a se dispune clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu (…), întrucât privatizarea s-a realizat cu încălcarea unor dispoziții legale dintr-o hotărâre de guvern și nu a legislației primare. Mai mult, în condițiile în care Elmefa Bedrjiven BV nu a depus o ofertă finală îmbunătățită și necondiționată nu se poate stabili un prejudiciu ca diferență între oferta Ogharit și cea a firmei Elmefa Bedrjiven BV”, se arată în documentul de clasare.
Totodată, sursa citată mai precizează că se dispune clasarea infracțiunii de fals intelectual și fals de înscrisuri oficiale, întrucât, așa cum rezultă din probatoriul administrat, informațiile cu privire la ofertantul Ogharit au fost contradictorii, iar legislația privind privatizarea și caietul de sarcini nu ofereau comisiei pârghii suficiente pentru verificarea documentelor.
„Cu privire la infracțiunea de spălare a banilor, din cercetările efectuate, nu rezultă că sumele de bani utilizate în procedura de privatizare au provenit din săvârșirea unor infracțiuni. Sub aspectul săvârșirii acestei infracțiuni, se va dispune clasarea cauzei, întrucât nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”, mai arată documentul menționat.
În dosarul privind privatizarea IPRS Băneasa, procurorii DNA au făcut cercetări privind depunerea mai multor înscrisuri false referitoare la experiența și capacitatea financiară a unei firme reprezentate de Omar Hayssam, actele fiind necesare pentru a participa la privatizarea societății.
IPRS Băneasa a fost înființată în 1962. În septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4 acțiuni al întreprinderii a fost cumpărat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de omul de afaceri Omar Hayssam, iar ulterior IPRS Băneasa și-a încetat activitatea.