Prima pagină » Știri » Dosarul Loteria I, în care George Copos este judecat pentru o evaziune fiscală de peste un milion de euro, a fost amânat

Dosarul Loteria I, în care George Copos este judecat pentru o evaziune fiscală de peste un milion de euro, a fost amânat

Dosarul Loteria I, în care George Copos este judecat pentru o evaziune fiscală de peste un milion de euro, a fost amânat
Dosarul Loteria I, în care George Copos este judecat pentru o evaziune fiscală de peste un milion de euro, a fost amânat, luni, pentru 14 iunie, de către Tribunalul București, pentru ca unul dintre dintre inculpați, internat cu o boală contagioasă, să-și poată pregăti apărarea.

Dosarul Loteria I, în care George Copos este judecat pentru o evaziune fiscală de peste un milion de euro, a fost amânat, luni, pentru 14 iunie, de către Tribunalul București, pentru ca unul dintre dintre inculpați, internat cu o boală contagioasă, să-și poată pregăti apărarea.

Amânarea a fost decisă după ce la dosarul cauzei au fost depuse documente care arată că Stelian Rațiu suferă de o boală contagioasă și este internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj Napoca.

Avocata lui Rațiu a solicitat instanței amânarea dosarului și pe motiv că a încheiat cu clientul său contract de asistență juridică în 17 mai și nu a avut timp să-și pregătească apărarea.

Atât avocații lui Copos și ai celorlalți inculpați, cât și procurorul DNA au fost de acord cu amânarea cauzei.

Judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistrați care judecă dosarul, nu a fost de acord cu colegul ei, judecătorul Gheorghe Tudorel Zgondea, în ceea ce privește acordarea unui nou termen. În aceste condiții, a fost constituit un complet de divergență, care a hotărât cu majoritate de voturi să dea un nou termen, în 14 iunie.

Aceasta a fost a doua oară când judecătoarea Bogdan se opune amânării dosarului Loteria I. La termenul precdent, din 29 aprilie, magistratul nu a fost de acord să amâne cauza pentru că unii dintre inculpați nu își angajaseră avocați sau aceștia nu s-au putut prezenta. Și atunci, s-a constituit un complet de divergență, care a decis amânarea judecății pentru 20 mai.

Omul de afaceri George Copos a fost condamnat, în 29 ianuarie, de Judecătoria Sectorului 2 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I, în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spații ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română.

Instanța i-a condamnat la câte patru ani de închisoare și pe Gilio Giuzepe Roza și Stelian Ioan Rațiu, pentru evaziune fiscală, precum și pe Nicolae Cristea, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Totodată, Gabriel Rogoveanu a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Instanța le-a interzis celor cinci dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptului de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii, pe o perioadă de cinci, respectiv patru ani după executarea pedepsei.

Totodată, instanța i-a obligat pe Gheorghe Copos și Gilio Giuzepe Rosa – ambii în solidar cu părțile responsabile civilmente SC Ana Electronic și SC Romtur GM Impex, precum și pe Nicolae Cristea și Gabriel Rogoveanu, să plătească ANAF 3.946.112 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, precum și majorări, penalități și dobânzi calculate pentru acest debit.

Instanța a mai dispus ca, în solidar, Nicolae Cristea, Stelian Ioan Rațiu și Gabriel Rogoveanu să plătească ANAF 166.217 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, precum și majorări, penalități si dobânzi calculate pentru acest debit. Stelian Ioan Rațiu mai trebuie să plătească ANAF despăgubiri materiale de 8.800 de lei, precum și majorări, penalități și dobânzi la această sumă.

Instanța a constatat că partea responsabilă civilmente SC Transilvania Oil SRL a fost radiată din evidențele Registrului Comerțului.

Judecătoria Sectorului 2 a menținut sechestrul asigurator dispus de procurori în cazul lui Copos, respectiv pe sumele de 3.237.034 de lei, 630.064,10 lei, 199.990 de lei, și în cazul lui Nicolae Cristea, pe sumele de 255.293,96 de lei, 1.385,19 de dolari, 44.720,15 de euro și 910,50 lei.

Decizia instanței a fost atacată cu apel.

În dosarul Loteria I, omul de afaceri George Copos, acționar la firme din grupul Ana, a fost trimis în judecată în iunie 2006, la puțin timp după ce și-a dat demisia din funcția de vicepremier.

Alături de el sunt judecați, pentru evaziune fiscală, Gilio Giuzepe Roza, acționar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex și membru fondator al Fundației „ProRapid”, precum și Stelian Ioan Rațiu (administrator la firma Transilvania International).

Totodată, au fost trimiși în judecată Nicolae Cristea, fost director general și președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Companiei Naționale Loteria Română, membru fondator al Fundației ProRapid, și Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat și președinte al Consiliului de administrație în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza și cu sprijinul lui Cristea și Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv persoana juridică SC Romtur GM Impex SRL și persoanele fizice Niculaie Ghinea și Ion Matei, inculpații ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui așa zis „pachet” de 38 de spații comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Națională Loteria Română, susțin anchetatorii.

Același mecanism ar fi fost folosit, potrivit DNA, și la achiziția de către Loterie a spațiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Rațiu.

În rechizitoriu se mai arăta că Nicolae Cristea – fost director general și președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Companiei Naționale Loteria Română (CNLR) – a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizări și publicitate, în perioada 1996-1999.

În plus, în 2002, Loteria Națională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giulești pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preț de patru ori mai mare decât cel al pieței, susțin procurorii. În privința acestor sponsorizări, procurorii au menționat, în dosar, că nu au dispus începerea anchetei, ci doar au vrut să sublinieze relațiile strânse dintre Copos și Cristea.

Procurorii au mai menționat că relația de „afaceri privilegiate” dintre Copos și Cristea a început cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acționar.

În 9 decembrie 2009, instanța supremă a decis ca dosarul Loteria I să fie judecat de instanța Judecătoriei Sectorului 2. Magistrații instanței supreme au admis, astfel, excepția necompetenței instanței după calitatea persoanei în acest dosar.

Citește și