Dosarul Loteria II: TB a dispus o expertiză contabilă; ASF va stabili dacă piața RASDAQ era reglementată
Tribunalului București (TB) a admis solicitarea mai multor inculpați din dosarul „Loteria II”, printre care și George Copos, de efectuare a unei expertize contabile și a pieței de capital, încuviințând și trimiterea unei adrese către ASF, pentru a stabili dacă piața RASDAQ era reglementată.
Instanța Tribunalului București (TB) a reluat, miercuri, discuțiile în dosarul Loteria II, în care Gheorghe (George) Copos, Camelia Voiculescu, Sorin Pantiș și alte zece persoane sunt judecați pentru manipularea pieței de capital.
La termenul anterior, mai mulți inculpați din dosar au solicitat efectuarea unei expertize contabile, care a fost admisă, la termenul de miercuri de judecătorul Tribunalului București.
„Obiectivele acestei experize au fost depuse la dosar și susținute la termenul anterior. Instanța, după verificarea obiectivelor, a stabilit că această expertiză este utilă cauzei, pentru clarificarea sub toate aspectele a acesteia. Proba este utilă, necesară și complexă”, a spus magistratul TB.
Astfel, va fi trimisă o adresă la Biroul Local pentru Expertize Judiciare Tehnice și Contabile, de pe lângă Tribunalul București, prin care vor fi solicitate numele a 10 experți în contabilitate și piață de capital, astfel încât, la termenul următor, instanța să aleagă doi specialiști.
De asemenea, la termenul de miercuri s-a mai stabilit și trimiterea unei adrese către Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF), care va stabili dacă piața RASDAQ, adică a bursei electronice de valori mobiliare de la București, era sau nu reglementată la momentul în care s-au petrecut faptele descrise în rechizitoriu.
La termenul din 8 mai, omul de afaceri George Copos a declarat că are șase adrese de la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) transmise în timpul urmăririi penale în care se arată că piața RASDAQ nu era una reglementată, astfel că eventualele operațiuni ilicite nu ar fi de factură penală.
George Copos mai spunea atunci că România este un stat de drept și că nu are teamă sau emoții pentru acest proces.
„Sunt învinuit de manipularea pieței de capital. Vreau să spun că am încă din perioada de urmărire penală șase adrese care au fost trimise de către CNVM către Parchet prin care au confirmat că operațiunea de delistare a societății Ana Imep a fost o operațiune legală conform legii. În al doilea rând, tot în aceste șase adrese se spune că piața RASDAQ nu este o piață reglementată. Nefiind o piață reglementată, am luat și decizia Curții Internaționale de Justiție de la Luxembourg, care în cazul Rareș Nilaș decide că piața RASDAQ nu este piață reglementată. Mai mult decât atât, ICCJ Secția Penală ia o decizie definitivă în martie 2013 prin care spune că piața RASDAQ nu este o piață reglementată și ca atare infracțiunile de manipulare de pe piața RASDAQ nu sunt infracțiuni penale pentru că piața RASDAQ nu este o piață reglementată. Iată de ce sunt eu aici”, a mai spus Copos.
În dosarul Loteria II, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, în 29 decembrie 2008, pe Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu și Sorin Pantiș, alături de alte zece persoane, pentru manipularea pieței de capital.
Gheorghe Copos este acuzat, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al SC „Ana Electronic” SA București și de acționar majoritar al SC „Ana Grup” SA București, de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participație improprie la fals intelectual, de folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea, pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă, de dezvăluirea acestora, de recomandarea către alte persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informații și, respectiv, de manipulare a pieței de capital.
Camelia Voiculescu, fiica cea mare a președintelui fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, este acuzată de folosirea unor informații privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă și, respectiv, efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operațiuni de manipulare a pieței de capital.
Fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș este acuzat, în calitate de reprezentant al societății Grivco SA București, de folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă, de faptul că a dezvăluit aceste informații și de recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informații și, respectiv, efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operațiuni de manipulare a pieței de capital.
Alături de aceștia, în dosarul Loteria II sunt judecați Giulio Giuzepe Roza – director economic la SC „Ana Electronic” SA București, vicepreședinte al Consiliului de Administrație al SC „Ana Grup” SA și administrator al SC Rom Tur GM Impex SRL, Vasile Bontaș – director general al SC „Ana Electronic SA” București, Octavian Juncu – membru al Consiliului de Administrație al SC „Ana Electronic” SA București, Ioan Maxim – director general al SC „Fast Service Electronica” SA București, Mihai Stolojanu – membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale București a Fondului Proprietății de Stat, Nicu Romeo Susanu – expert în cadrul Sucursalei Teritoriale București a Fondului Proprietății de Stat, George Vodislav – membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale București a Fondului Proprietății de Stat, Ilie Precup – expert evaluator, Ion Filip și Niculaie Ghinea.
Potrivit procurorilor, Gheorghe Copos ar fi împrumutat 2.350.000 de lei de la Grivco, grup de firme controlat de Dan Voiculescu, și apoi ar fi finanțat achiziția de către această societate a unui pachet de acțiuni la Ana Imep, care ulterior au fost cesionate pentru 2.480.000 de lei.
Acuzațiile privind privatizarea Electronica, numită apoi Ana Electronic, este explicată de procurori prin „inginerie financiară”, care presupune operațiuni de plasare, stratificare și integrare a titlurilor de participare. De asemenea, procurorii susțin că Ana Electronic a încercat să evite și plata unui impozit de 25 la sută prin interpunerea unor persoane în procesul de vânzare-cumpărare.
Potrivit rechizitoriului, prin „operațiuni de stratificare”, persoanele cercetate în dosarul Loteria II ar fi vândut și revândut 40 de spații comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbție cu Fast Service Electronica, obținând venituri de peste 23.800.000 de lei, banii intrând apoi în „circuitul spălării” prin mai multe firme.
În cazul lui Gheorghe Copos, procurorii au pus sechestru asigurator pe jumătate dintr-un imobil al acestuia, în valoare de 100.000 și pe jumătate dintr-un teren de 635 de metri pătrați din Herăstrău, în valoare de 830.000 de euro. De asemenea, anchetatorii au indisponibilizat și jumătate dintr-un imobil din București, în valoare de 139.000 de euro, precum și jumătate de clădire și de teren din Capitală, care valoarează împreună 640.000 de euro.
Judecarea a început cu o întârziere de peste un an, din cauză că dosarul a fost trimis de la instanța supremă la Tribunalul București și înapoi, din motive de compentență, având în vedere că Gheorghe Copos a fost parlamentar.