Dosarul lui Sebastian Ghiță ar putea fi închis pentru că faptele s-au prescris
Curtea de Apel București a reluat, marți, dezbaterile în dosarul în care Sebastian Ghiță și alte opt persoane sunt judecați pentru înșelăciune și, respectiv, complicate la înșelăciune.
Procurorul prezent la ședință și avocații au arătat că, potrivit prevederilor din noul Cod penal și noilor limite ale termenului de prescripție, acesta s-a împlinit în cazul celor judecați în dosar, astfel că dosarul ar trebui închis.
Instanța a constatat că persoanele judecate în acest dosar nu erau în sala de judecată, dispunând ca la următorul termen de judecată, din 25 februarie, acestea să fie prezente, pentru a spune personal dacă doresc sau nu continuarea judecării, chiar și după prescrierea faptelor.
În februarie 2006, Sebastian Aurel Ghiță, Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ștefan, Mircea Daniel Nicorici și Stela Ștefan au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului București.
În 11 noiembrie 2011, Tribunalul București i-a achitat pe cei nouă, constatând că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor pentru care au fost trimiși în judecată.
Sebastian Ghiță a fost achitat atât pentru complicitate la înșelăciune în formă continuată, cât și pentru fals în declarații, infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului București.
Decizia a fost atacată de procurori, dosarul a fost înregistrat în 7 februarie 2012 la Curtea de Apel București, iar judecarea a început în 6 martie 2012.
Sebastian Ghiță a fost ales deputat, în decembrie 2012, astfel că judecătorii Curții de Apel București și-au declinat competența, în 5 martie 2013, și au dispus trimiterea cauzei la ICCJ, instanța care judecă dosarele în care sunt acuzați parlamentari.
În 15 octombrie 2013, instanța supremă a dispus trimiterea cauzei la Curtea de Apel București, pentru continuarea judecării apelurilor. Dosarul este din nou în dezbaterea judecătorilor Curții de Apel București din noiembrie 2013.