Prima pagină » Știri » Dosarul Microsoft 2. DNA cere avizul pentru anchetarea foștilor miniștri PSD Nica, Athanasiu și Țicău

Dosarul Microsoft 2. DNA cere avizul pentru anchetarea foștilor miniștri PSD Nica, Athanasiu și Țicău

Dosarul Microsoft 2. DNA cere avizul pentru anchetarea foștilor miniștri PSD Nica, Athanasiu și Țicău
Procurorii DNA au cerut avizul Președintelui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a foștilor miniștri PSD Dan Nica (Comunicații), Alexandru Athanasiu (Educație) și Adriana Silvia Țicău (Comunicații), în dosarul Microsoft 2, în care sunt deja urmăriți penal foști directori ai Microsoft, Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu și cel al Fujitsu Siemens, Claudiu Florică, procurorii DNA cerând totodată și avizul Camerei Deputaților pentru urmărirea penală a fostului șef al SGG, deputatul PSD Eugen Bejinariu. Foștii miniștri sunt suspectați de abuz în serviciu, fiind cei care au inițiat și aprobat contractul și anexele păguboase privind achiziția la suprapreț a licențelor Microsoft.

Procurorii DNA îi suspectează pe Dan Nica (fost ministru PSD al Comunicațiilor în perioada 2000-2004, actualmente europarlamentar), pe Adriana Silvia Țicău (fost secretar de stat și ministru PSD al Comunicațiilor în perioada 2003-2004, respectiv iulie 2004-decembrie 2004) și pe Alexandru Athanasiu (fost ministru PSD al Educației în perioada 2003-2005), de abuz în serviciu.

DNA arată că în acest moment există suspiciunea rezonabilă că Dan Nica a inițiat și a susținut proiectele hotărârilor de Guvern din decembrie 2003 și aprilie 2004, prin care s-a încheiat contractul de achiziție a licențelor Microsoft, între guvernul României și Fujitsu Siemens Computers (condusă de Claudiu Florică), cu încălcarea legii achizițiilor publice.

Neregula a constat în faptul că s-a atestat în mod nereal că Fujitsu Siemens este unic distribuitor al licențelor Microsoft în România și că astfel nu mai este nevoie de organizarea unei licitații publice. Prejudiciul stabilit de DNA în dauna Secretariatului General al Guvernului și a Ministerului Comunicațiilor este de aproape 47,6 milioane de dolari, sumă care a intrat în mod necuvenit în conturile Fujitsu Siemens, firma condusă de Claudiu Florică.

Adriana Țicău este suspectată și ea că a luat parte la semnarea actelor pentru acest contract în aprilie 2004, precum și a extinderii sale pentru achiziția de produse educaționale Microsoft, tot de la Fujitsu Siemens, în octombrie 2004, ceea ce a provocat un prejudiciu de aproape 67 de milioane de dolari, în dauna SGG și a Ministerului Comunicațiilor. Nu a existat fundament pentru achiziția acestor programe educaționale, susțin procurorii DNA.

Alexandru Athanasiu este suspectat că a încălcat și el prevederile legii achizițiilor publice, participând la inițierea și susținerea hotărârii de Guvern din octombrie 2004, prin care s-a extins contractul inițial Microsoft și la achiziția de produse educaționale. Prejudiciul calculat de DNA pentru fapta lui Athanasiu este de aproape 19,4 milioane de dolari, în dauna SGG.

Luni, DNA a cerut Camerei Deputaților avizul pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost șef al SGG și cel care a semnat și a inițiat actele guvernamentale pentru contractul cu Microsoft. Procurorii DNA au făcut audieri într-un dosar disjuns din Microsoft, punându-i sub învinuire pe foștii șefi ai Microsoft România, Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu, dar și pe fostul șef al Fujitsu Siemens România, Claudiu Florică, intermediarul unei mari părți a afacerii cu licențe Microsoft vândute la suprapreț statului român și care a scăpat de acuzațiile din primul dosar, colaborând cu procurorii. Prejudiciul stabilit de procurori în acest dosar este de aproape 67 de milioane de dolari. Pentru Claudiu Florică, fostul ministru Athanasiu a avut un mesaj special: „Eu am zis să îl bată Dumnezeu, că nu e normal ca cei care au furat din banul public enorm să râdă de fraieri ca mine”. Până acum, în dosarul Microsoft a fost dusă până la capăt în justiție „filiera PDL” a afacerii – fiind condamnați definitiv oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae „Niro”, precum și fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, și fostul primar de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan „Pinalti”.

Citește și