Prima pagină » Știri » DOSARUL MICROSOFT 3. DNA cere avizul pentru fostul ministru Gabriel Sandu, denunțătorii Florică și Pescariu sunt urmăriți penal

DOSARUL MICROSOFT 3. DNA cere avizul pentru fostul ministru Gabriel Sandu, denunțătorii Florică și Pescariu sunt urmăriți penal

DOSARUL MICROSOFT 3. DNA cere avizul pentru fostul ministru Gabriel Sandu, denunțătorii Florică și Pescariu sunt urmăriți penal
Procurorii DNA au deschis un nou dosar care are ca obiect contractele statului român cu intermediarii licențelor Microsoft și i-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe Claudiu Florică și Dinu Pescariu, oamenii de afaceri care au fost denunțători în primul dosar Microsoft, pe Călin Tatomir, fost director al Microsoft România, pe Ion Adrian Stănescu (fost consilier în Ministerul Comunicațiilor) și pe Andrei Săvulescu (fost director în cadrul aceluiași minister). De asemenea, DNA cere avizul președintelui României pentru urmărirea penală a fostului ministru PDL al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, care a fost deja condamnat într-un alt dosar Microsoft, la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, fiindu-i confiscați 2 milioane de euro. Ei sunt acuzați că au încheiat un contract cu dedicație pentru prelungirea închirierii licențelor Microsoft, în valoare de peste 90 de milioane de euro, firma lui Florică și Pescariu cumpărând licențele Microsoft cu discount, vânzându-le mai departe către statul român cu prețul întreg de 90 de milioane de euro și creând astfel un prejudiciu de peste 51 de milioane de euro.

Procurorii DNA cer avizul președintelui Klaus Iohannis pentru a-l urmări penal pe fostul ministru PDL al Comunicațiilor Gabriel Sandu, pe care îl acuză de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, într-un al treilea dosar care are ca obiect contractele statului cu intermediarii licențelor Microsoft. În acest dosar, au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile oamenii de afaceri care au fost denunțători și nu au fost inculpați în primul dosar Microsoft – Claudiu Florică, fost director Fujitsu Siemens România, și Dinu Pescariu – pentru instigare la abuz în serviciu, precum și Călin Tatomir, fost director Microsoft România, pentru complicitate la abuz în serviciu. În dosar mai sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, sub control judiciar, Ion Adrian Stănescu (fost consilier asistent la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din Ministerul Comunicațiilor) și Andrei Săvulescu (director general al Direcției pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din același minister).

Procurorii DNA arată că în aprilie 2009 expira contractul de închiriere a licențelor Microsoft, iar Gabriel Sandu, ministrul Comunicațiilor, a decis să încheie un nou contract de închiriere de software, care presupunea organizarea unei licitații publice. În acest context, Claudiu Florică și Dinu Pescariu, care reprezentau legal firma D. Con.net AG, i-au plătit lui Sandu o mită de 2.196.035 euro pentru a câștiga contractul respectiv, faptă pentru care Dorin Cocoș și Gabriel Sandu au fost deja condamnați la închisoare în alt dosar Microsoft.

Gabriel Sandu a fost cel care a aprobat documentația și caietul de sarcini pentru licitația respectivă, după ce s-a înțeles cu Dinu Pescariu și Claudiu Florică, fiind favorizată astfel firma D.Con-Net AG, care a participat la licitație ca lider de asociere din care făcea parte și firma Dim Soft SRL, arată DNA.

Condițiile impuse în caietul sarcini de Ministerul Comunicațiilor erau îndeplinite de o singură firmă „din lume”, arată DNA – Dim Soft SRL, fiind vorba de contracte anterioare de un anumit tip și de o anumită valoare, executate în România în ultimii 3 ani.

Pentru a construi caietul de sarcini cu dedicație pentru firma Dim Soft SRL, Claudiu Florică s-ar fi întâlnit de mai multe ori cu ministrul Gabriel Sandu, „pentru a-i transmite acele condiții restrictive care să fie inserate în caietul de sarcini. Documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă a fost întocmită și avizată de către funcționarii din cadrul MCSI, și anume Stănescu Ion Adrian și Săvulescu Andrei”, arată DNA.

Procurorii DNA arată că cei trei oficiali ai ministerului Comunicațiilor au încălcat dispoziții din legea achizițiilor publice (OUG 34/2006, actualmente legea 98/2016), precum și dispoziții din ordonanța de guvern 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv.

Călin Tatomir, care era director Microsoft România la vremea respectivă, este acuzat că s-a implicat și el în favorizarea companiei lui Florică și Pescariu, D.Con-Net AG, prin cooptarea Dim Soft SRL în asocierea de firme care participa la licitație. El ar fi contribuit de asemenea la stabilirea condițiilor restrictive din caietul de sarcini, care favorizau firma respectivă, arată DNA.

„Sprijinul acordat de către Tatomir Călin D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii, a rezultat și din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potențial participant la licitație, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanță și suport (aceasta fiind una dintre cerințele restrictive impuse în documentația de atribuire)”, arată DNA.

Valoarea contractului, care a fost câștigat de asocierea D.Con-Net AG și Dim Soft, a fost de peste 90 de milioane de euro, bani care au fost plătiți.

Furnizorii de licențe au facturat însă către firma Dim Soft SRL doar 38.786.000 de euro, prețul licențelor Microsoft cu discount. Mai departe, D.Con-Net AG a facturat către Ministerul Comunicațiilor prețul întreg, adică 90.182.344 de euro.

Procurorii DNA consideră că astfel s-a creat un prejudiciu de peste 51 de milioane de euro Ministerului Comunicațiilor, diferența dintre prețul cu discount și prețul facturat mai departe, bani care au constituit folos necuvenit pentru firma D.Con-Net AG.

Citește și