DOSARUL MICROSOFT. Plic galben de la DNA pentru judecătorii implicați
Judecătorul Ștefan Pistol, președintele completului care judecă dosarul Microsoft de la instanța supremă, a anunțat, la termenul de marți, că a primit de la Direcția Națională Anticorupție un plic galben, confidențial, destinat doar magistraților din dosar. Magistratul a subliniat că nu a deschis plicul.
În urma discuției de la ședință, cu avocații și cu procurorul, s-a luat decizia să fie transmisă o cerere către DNA prin care solicită informații cu privire la conținutul plicului. După ce procurorii anticorupție vor transmite un răspuns, se va adopta decizia dacă plicul va fi deschis sau nu.
Avocatul Dan Chitic a precizat, pentru MEDIAFAX, că un astfel de demers încalcă principiile dreptului la apărare.
„Am insistat pe faptul că un astfel de demers este absolut nelegal și că încalcă cele mai elementare drepturi la apărare și la un proces echitabil atâta vreme cât noi, apărarea, nu am fi avut acces la un astfel de document care nu putea fi catalogat nici ca probă. Eu, unul, am solicitat ca acest document să fie trimis sigilat înapoi. Nu există niciun temei legal pentru a face o astfel de procedură, în niciun cod. Am solicitat ca plicul sigilat să fie înapoiat, atâta vreme cât deschiderea lui și luarea la cunoștință a informațiilor din acel plic ar putea afecta în mod evident judecata celor care sunt chemați să facă dreptate în acel dosar”, a declarat Dan Chitic, avocat în dosarul Microsoft.
Următorul termen a fost stabilit pentru 16 aprilie, ora 8:00.
În acest dosar, DNA a dispus, în luna septembrie a anului 2017, trimiterea în judecată a fostul ministru Gabriel Sandu, a fostului șef al Microsoft România Călin Tatomir și a oamenilor de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu în dosarul „Microsoft III”. Aceștia sunt acuzați că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro.
„În condițiile în care, în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licențe Microsoft nr. 0115RO/15.04.2004, inculpatul Sandu Gabriel, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, cu încălcarea dispozițiilor legale și la instigarea inculpaților Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail, a depus diligențele necesare pentru încheierea unui nou contract de închiriere software”, a arătat DNA la acea vreme.
În acest context, Pescariu și Florică, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con.Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentința nr. 258/24.03.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în dosarul nr. 1191/1/2015, au fost condamnați Cocoș Dorin și Sandu Gabriel pentru trafic de influență).