DOSARUL OLTCHIM. Ce ofertă a făcut Dan Diaconescu și care este PLANUL B al Guvernului
Dan Diaconescu a promis că va investi la Oltchim două miliarde de euro, potrivit ofertei sale de cumpărare a pachetului de acțiuni deținut de stat la combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea. Pe hârtie, ambițiile sale legate de combinat sunt mari și vizează atingerea unei cifre de afaceri de 10 miliarde de euro pe an, după 3-4 ani de la achiziționare, precum și majorarea numărului de angajați la 10.000.
Deocamdată, Dan Diaconescu, cel care și-a adjudecat vineri pachetul de 54,8% deținut de stat la Oltchim, a plecat în Gemania. Știrea a apărut pe Mediafax la doar două ore după ce avocatul său cerea, în cadrul negocierilor cu reprezentanții Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), „o pauză de o oră și jumătate” pentru a primi detalii suplimentare legate de activitatea Oltchim.
Contactat de gândul, avocatul lui Dan Diaconescu a spus că motivul pentru care patronul OTV a plecat din România cu destinația München (Germania), urmând să se întoarcă miercuri, nu are legătură cu obținerea de fonduri pentru achiziția pachetului de acțiuni la Oltchim. În plus, avocatul spune că Diaconescu i-a dat asigurări „în mod repetat” că „nu banii sunt problema”.
Guvernul, presat de FMI să încheie privatizarea pe 18 septembrie
Memorandumul pentru privatizarea Oltchim Rm. Vâlcea confirmă faptul că Guvernul Ponta s-a angajat, pe 14 august, la terminarea negocierilor cu misiunea comună a FMI, să privatizeze Oltchim până pe 18 septembrie, dată la care autoritățile ar fi trebuit să trimită la FMI numele câștigătorului licitației.
Sursa: memorandumul de privatizare a Oltchim
„Negocierile finalizate în data de 14 august 2012 dintre România și misiunea comună FMI-Banca Mondială-Uniunea Europeană au condus la stabilirea zilei de 18 septembrie ca data limită pentru ca Guvernul României să înainteze FMI documentele oficiale din care să rezulte că în procesul de privatizare a Oltchim a fost desemnat câștigătorul procedurii publice de licitație pentru cumpărarea pachetului de acțiuni deținut de Statul român la SC Oltchim”, se arată Memorandumul pentru privatizarea Oltchim.
Pe de altă parte, „în cazul în care privatizarea Oltchim nu reușește, compania va fi plasată în lichidare voluntară„, se arată într-o prezentare susținută recent de Florin Georgescu, ministrul Finanțelor, la Constanța.
„Publicarea prospectului de privatizare până la mijlocul lunii august 2012, în vederea desemnării ofertantului câștigător până la mijlocul lunii septembrie 2012. În cazul în care privatizarea nu reușește, compania va fi plasată în lichidare voluntară”, se precizează în prezentarea susținută la începutul lunii septembrie de Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu.
Sursa: prezentare a ministrului Finantelor, Florin Georgescu
Cum a continuat luni filmul privatizării Oltchim:
1. De ce nu a semnat Dan Diaconescu contractul de privatizare
Luni dimineața, la Ministerul Economiei, Dan Diaconescu nu a semnat contractul de privatizare a Oltchim, susținând că lipsesc anexe din document. El a precizat că avocații săi vor rămâne la Ministerul Economiei pentru a analiza documentele.
„E un șoc pentru noi. E o batjocură de contract. Sunt vreo 100 de inadvertențe”, a declarat luni dimineața liderul PP-DD, precizând că avocații săi rămân să studieze contactul la ministerul Economiei. „Noi speram să semnăm acum și să plătim. Contractul lor era cu puncte puncte și lipsesc anexe. Sper să fie trași la răspundere guvernanții”, a spus Diaconescu.
La scurt timp, premierul Victor Ponta a reacționat dur, susținând că omul de afaceri nu are resursele financiare și nici intenția de a prelua combinatul, dar și că Executivul este în căutarea unui alt investitor. „Diaconescu nu are cei 46 de milioane de euro, la fel cum nu are nici banii pentru cumpărarea Arpechim”, a declarat Ponta.
2. Chițoiu: „Suntem obligați de lege să așteptăm 10 zile”
Întrebat dacă statul va relua privatizarea Oltchim, Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, spune că este obligat de legislație să aștepte 10 zile. Dacă în zece zile nu se face plata acțiunilor, atunci privatizarea poate fi considerată ca ratată.
„Nu putea fi prevăzută această situație atât timp cât (Dan Diaconescu n.r.) a prezentat o scrisoare de bonitate. S-a angajat că dispune de disponibilitățile bănești pentru cumpărarea acțiunilor. Suntem obligați de lege și de caietul de sarcini să așteptăm cele zece zile”, a declarat ministrul Daniel Chițoiu.
3. Atacul dur al premierului Ponta
La câteva ore, la ședința Biroului Permanent al PSD, premierul Victor Ponta le-a spus colegilor săi din conducerea PSD că preluarea Oltchim de către Dan Diaconescu a făcut parte dintr-un plan al lui Adriean Videanu și al PDL pentru a ascunde „fraudele uriașe”.
„Trebuie să reparăm noi pentru toate hoțiile și toate relele făcute de PDL. Cea mai mare hoție este de ani de zile de căpușare a Oltchim de către firmele PDL, sute de milioane de euro din bani publici băgați de hoțul hoților – domnul Videanu. Ați văzut că cu o zi înainte de licitație domnul Videanu și cu domnul Roibu aranjau cum să facă lucrurile la Oltchim și bineînțeles în înțelegere politică cu Dan Diaconescu pentru a încerca să acopere urmele fraudelor uriașe făcute de PDL acolo la Oltchim”, le-a spus Ponta colegilor din PSD la începutul Biroului Permanent al partidului.
4. Avocatul lui Dan Diaconescu cere „o pauză de o oră și jumătate”. Discuțiile vor fi reluate la ora 16:00
În jurul orelor 14:45, avocatul lui Dan Diaconescu cere Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) „o pauză de o oră și jumătate”, anunțând că discuțiile vor fi reluate la ora 16:00. Motivul invocat este că vrea să lase un răgaz reprezentanților statului cărora le-a solicitat date fiscale și stagiul litigiilor Oltchim.
„Am cerut OPSPI o pauză de o oră și jumătate, timp în care ei trebuie să ne dea date fiscale și stagiul litigiilor Oltchim. Avem nevoie și de informații de la organele de control”, a declarat Daniel Fenechiu, unul dintre avocații lui Dan Diaconescu, la ieșirea din Ministerul Economiei.
Contractul ar putea fi semnat până la sfârșitul zilei „dacă Ministerul Economiei furnizează elementele solicitate și se realizează o convergență”, a mai ținut să precizeze Fenechiu.
5. În ce condiții ia în calcul premierul Ponta demiterea ministrului Economiei
Răspunzând unei întrebări, premierul Victor Ponta a declarat că ia în calcul demiterea ministrului Economiei, Daniel Chițoiu, însă doar în condițiile în care acesta ar avea o responsabilitate în eșecul privatizării Oltchim.
Premierul a fost întrebat, luni, de jurnaliști, dacă ia în calcul demiterea lui Chițioiu, pentru eșecul privatizării Oltchim, răspunsul fiind afirmativ: „Dacă are o responsabilitate, sigur că da. O să verificăm împreună, exact, ce anume putea fi făcut altfel”.
„Însă știți foarte bine, ca și mine, probabil domnul Diaconescu ar fi preferat să nu fie primit la licitație ca să spună că el salva combinatul dacă-l lăsam. Uite, l-am primit și ceea ce cred că toți știam, că de fapt nu are niciun leu și nicio intenție de a salva comnbinatul, din păcate, se confirmă, dar totuși bătaia asta de joc la adresa oamenilor nu poate să rămână fără consecințe”, a adăugat Ponta.
El a precizat că în cazul lui Dan Diaconescu instituțiile statului vor stabili răspunderea pe care o are.
„Există răspunderea civilă, comercială și penală. Nu eu o stabilesc, o vor stabili instituțiile statului”, a spus Ponta, întrebat cum poate să răspundă Dan Diaconescu pentru ceea ce s-a întâmplat în procesul de privatizare a Oltchim.
6. În jurul orei 17:00, Dan Diaconescu părăsește România
Cu puțin înainte de ora 18:00, agenția de presă Mediafax anunță că Dan Diaconescu a părăsit România, în jurul orei 17:00, cu o cursă aeriană spre München (Germania) și va reveni în țară miercuri dimineața, pentru a continua discuțiile privind încheierea contractului de privatizare la Oltchim.
Avocatul Daniel Fenechiu a precizat că membrii comisiei de privatizare au fost informați despre faptul că Dan Diaconescu a părăsit România și a arătat că acesta urmează să revină miercuri în țară, pentru a continua discuțiile cu comisia de privatizare.
Avocatul lui Dan Diaconescu a declarat pentru gândul că motivul pentru care Diaconescu a plecat din România cu destinația München (Germania) nu are legătură cu obținerea de fonduri pentru achiziția pachetului de acțiuni la Oltchim, acesta dându-i asigurări „în mod repetat” că „nu banii sunt problema”.
„Dan Diaconescu nu a plecat din țară pentru a face rost de bani. Dan Diaconescu m-a asigurat în repetate rânduri că nu banii sunt problema lui”, ne-a precizat avocatul Daniel Fenechiu, care este reprezentantul legal al lui Dan Diaconescu.
Fenechiu a precizat că membrii comisiei de privatizare au fost informați despre faptul că Diaconescu a părăsit România.
– „Sunt dispus să investesc până la 2 miliarde de euro, având ca scop atingerea unei cifre de afaceri de 10 miliarde de euro pe an, într-o perioadă de 3-4 ani de la achiziționare, retehnologizare și optimizare a întrregului ansamblu industrial”, se arată în oferta cu care Dan Diaconescu și-a adjudecat pachetul de 54,8% din acțiunile Oltchim.
– „Pentru aceste obiective economice prevăd mărirea numărului de personal la aproape 10.000 de angajați, la care se vor adăuga alte 20.000 de persoane în industria conexă legată de cele 7 centre de profit integrate, ce vor activa sub umbrela Oltchim”.
– „Plata se va face la data semnării contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acțiuni”.
– „Prin prezenta ofertă, vă confirm că dispun de suficiente resurse pentru a efectua plățile care decurg din tranzacția prezentă„
– „Sursele de finanțare privind prețul Ofertei Angajante descris mai sus sunt repretzentate de fonduri proprii și/sau împrumutate/atrase de subsemnatul din dorința de a salva de la faliment SC Oltchim pe de o parte și pe de altă parte, de a aduce bunăstare salariaților companiei”, se mai arată în oferta depusă de Dan Diaconescu.
Propunerile „de îmbunătățire a contractului”, trimise la OPSPI prin email sau fax
Avocatul Daniel Fenechiu a precizat pentru gândul că în următoarea perioadă urmează să fie înaintate la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) propuneri scrise prin care contractul de privatizare „să fie îmbunătățit”.
„Urmează ca propunerile pe care le vom înainta să fie analizate de OPSPI. Mâine (marți n.n.) vom înainta prin email sau fax propunerile de îmbunătățire a contractului”, ne-a spus reprezentantul legal al lui Dan Diaconescu, adăugând că discuțiile cu reprezentanții OPSPI vor continua în cursul zilei de miercuri.
Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.
Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunțat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că așa-zisul câștigător nu a avut nici bani, nici intenția de a deveni acționar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.
În cursul zilei de luni, premierul s-a întâlnit cu ministrul Economiei și șeful OPSPI pentru discuții legate de situația Oltchim.