Dosarul POȘTA ROMÂNĂ. Decizia a fost amânată de instanța supremă pentru 27 noiembrie
Instanța supremă a amânat marți pentru 27 noiembrie pronunțarea sentinței în dosarul Poșta Română, în care sunt judecați foștii miniștri Zsolt Nagy și Tudor Chiuariu, precum și fostul șef al Poștei Române Dan Mihai Toader, pentru abuz în serviciu privind înstrăinarea unui teren din Calea Victoriei.
Înalta Curte de Casație și Justiție a finalizat în 13 noiembrie dezbaterile în dosarul Poșta Română, judecătorii anunțând atunci că sentința va fi pronunțată în 20 noiembrie.
Marți, instanța supremă a amânat decizia în acest dosar pentru 27 noiembrie.
La ultimul termen de judecată, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut instanței supreme condamnarea foștilor miniștri Zsolt Nagy și Tudor Chiuariu, precum și a foștilor șefi din Compania Poșta Română Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu la pedepse în regim de detenție pentru faptele lor, în vreme ce pentru Ioan Folfă a susținut că se poate stabili o pedeapsă la închisoare cu suspendarea executării.
Avocatul fostului ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a arătat, în pledoaria sa, că Zsolt Nagy „nu a inițiat” acea hotărâre de guvern, ci „doar a semnat-o la rugămintea factorilor de decizie din Secretariatul General al Guvernului”.
El a precizat că ar fi o gravă încălcare a separației puterilor în stat dacă judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție ar desființa în cadrul acestui proces acea hotărâre de guvern. Avocatul a adăugat că respectiva hotărâre de guvern „este în vigoare și acum”, arătând totodată că acest proces este, în opinia sa, „o glumă proastă”.
La rândul său, avocatul fostului ministru al Justiției Tudor Chiuariu a spus că trebuiau chemați la acea vreme la DNA toți ceilalți membri ai Cabinetului care au aprobat HG ce face obiectul acestui dosar, pentru a da câte o declarație, iar ulterior să se procedeze la anularea ei.
Dan Mihai Toader, fost directorul general al Companiei Naționale Poșta Română (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcției de Dezvoltare Strategică a CNPR, Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv al CNPR, foștii miniștri Zsolt Nagy și Tudor Chiuariu, precum și Ioan Folfă au fost trimiși în judecată în decembrie 2010, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial și stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând instituțiilor publice, cu ocazia unei operațiuni comerciale, privind înstrăinarea unui teren din Calea Victoriei 133-135 din Capitală.
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada anilor 2005 – 2007, printr-un șir de acte nelegale, reprezentanții Poștei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicați și cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situația juridică a terenului și a favoriza astfel societatea.
Prejudiciul cauzat statului prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro, reprezentând valoarea de piață a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de construcții din care s-a scăzut costul demolării clădirii, întrucât clădirile existente pe teren au fost demolate de către SC Imopost SA, potrivit DNA.
Procurorul de caz a recunoscut, în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată cei doi foști miniștri că din probe nu rezultă că aceștia au cunoscut faptul că imobilul a fost subevaluat cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al SC Imopost Developments SA, în mod indirect, ca efect al avizării HG 377/2007, asigurându-se și beneficiile rezultate în urma subevaluării imobilului din Calea Victoriei.
Potrivit DNA, SC Imopost Developements SA s-a constituit la 26 iulie 2005, fiind creată ca un parteneriat între CN Poșta Română SA, SC Procema SA, SC Comnord SA și două persoane fizice, în scopul demolării unor clădiri existente pe terenul din București, Calea Victoriei 133-135 și edificarea unui imobil cu funcțiuni multiple. La data de 19 iulie 2005, conducerea Poștei Române a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei 133-135 să fie adus de CN Poșta Română S.A. ca aport în natură la capitalul social al societății nou înființate.
Astfel, cu ocazia aportării imobilului la SC Imopost Developements SA, Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu au subevaluat imobilul din Calea Victoriei 133-135, stabilind cu intenție o valoare diminuată față de valoarea comercială reală a imobilului, susțin procurorii.
Trecerea efectivă a imobilului din patrimoniul Poștei Române în cel al SC Imopost Developements SA trebuia însoțită de o evaluare a terenului, astfel că firma lui Ioan Folfă, SC Topcadex 99 SRL, a întocmit un Raport de evaluare a acestui teren, datat 21 iulie 2005, prin care a fost stabilită o valoarea imobiliară mult mai mică decât cea reală, diferența rezultată din subevaluare fiind de 3.652.244 euro, potrivit DNA.
Totodată, procurorii DNA au arătat că, având în vedere că exista un litigiu pe rolul Curții de Apel cu privire la dreptul de proprietate al Poștei Române asupra terenului, respectiv că făcea parte din categoria bunurilor proprietate publică ale statului și deci nu putea fi înstrăinat, Zsolt Nagy, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a inițiat și a avizat proiectul unei hotărâri de guvern prin care să se clarifice acest aspect. Acest minister coordona activitatea Poștei Române în virtutea faptului că, până în anul 2006, statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și Tehnologia Informației, era acționar unic al CNPR, iar din anul 2006, acționar majoritar.
Procurorii au precizat că Zsolt Nagy a întocmit nota de fundamentare și proiectul HG 377/2007 pentru modificarea Hotărârii Guvernului 550/1996 privind transmiterea unui imobil în administrarea Companiei Naționale „Poșta Română” – S.A. Prin această Hotărâre de Guvern s-a stabilit că „imobilul care face obiectul acestui act nu avea destinație publică și nu era afectat uzului sau interesului public”, fiind eliminat cuvântul „publică” din HG 550/1996.
„La scurt timp, omologul său din cadrul Ministerului Justiției, inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru a avizat acest proiect de hotărâre de guvern cu ignorarea opiniei specialiștilor din subordine care susținuseră că acest demers este ilegal”, mai arăta DNA.
La data de 25 aprilie 2007, Guvernul a adoptat HG 377/2007. Prin aceasta, SC Imopost Developements SA a obținut un avantaj patrimonial constând în dreptul de proprietate asupra imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 și, în mod indirect, Consorțiul SC Procema SA – SC Comnord SA a obținut beneficiile rezultate în urma subevaluării imobilului cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al SC Imopost Developements SA, a mai arătat DNA.