Prima pagină » Știri » Dosarul privatizărilor strategice. Codruț Sereș și Nagy Zsolt vor afla pe 3 decembrie sentința Curții Supreme în procesul în care sunt acuzați de trădare. UPDATE

Dosarul privatizărilor strategice. Codruț Sereș și Nagy Zsolt vor afla pe 3 decembrie sentința Curții Supreme în procesul în care sunt acuzați de trădare. UPDATE

Dosarul privatizărilor strategice. Codruț Sereș și Nagy Zsolt vor afla pe 3 decembrie sentința Curții Supreme în procesul în care sunt acuzați de trădare. UPDATE
Curtea Supremă va pronunța astăzi sentința în dosarul privatizărilor strategice în care sunt inculpați foștii miniștri Codruț Sereș și Nagy Zsolt. Cei doi sunt acuzați de DIICOT de trădare pentru că în procesele de privatizare a mai multor companii de stat ar fi oferit informații clasificate unor operatori privați. DIICOT a cerut ca cei doi să primească pedepse cu executare. Deciza de astăzi a instanței nu este definitivă recursul in acest caz urmează să se judece la completul de cinci judecători ai Curții Supreme.

Curtea Supremă a amânat pe 3 decembrie pronunțarea sentinței în dosarul privatizărilor strategice în care sunt inculpați foștii miniștri Codruț Sereș și Nagy Zsolt. Cei doi sunt acuzați de DIICOT de trădare pentru că în procesele de privatizare a mai multor companii de stat ar fi oferit informații clasificate unor operatori privați. DIICOT a cerut ca cei doi să primească pedepse cu executare. Decizia de astăzi a instanței nu este definitivă, recursul în acest caz urmând să se judece la completul de cinci judecători ai Curții Supreme.

În 30 martie 2009, foștii miniștri ai Economiei și Comunicațiilor, Codruț Șereș și Zsolt Nagy, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, fiind acuzați de aderat la un grup infracțional organizat cu caracter transnațional.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceștia au constituit sau aderat la un grup infracțional organizat cu caracter transnațional, din care au făcut parte și Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea și Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracțiuni grave, pentru a obține direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Codruț Șereș este acuzat și de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak și Mircea Călin Flore s-a reținut și comiterea infracțiunii de complicitate la spionaj.

În sarcina celor șase inculpați s-au reținut comiterea de activități ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA București și SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC – OPSPI, consultanță în vederea privatizării SN Radiocomunicații, adjudecarea licitației pentru asigurarea consultanței în vederea restructurării și privatizării CN Poșta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Autor