Dosarul protestului din 10 august va fi redeschis. Foștii șefi din Jandarmerie Cucoș, Sindile și Cazan, cercetați de DIICOT

Dosarul protestului din 10 august va fi redeschis. Foștii șefi din Jandarmerie Cucoș, Sindile și Cazan, cercetați de DIICOT
Publicat: 16/04/2021, 21:09
Actualizat: 16/04/2021, 22:50

Curtea de Apel București a hotărât vineri să redeschidă dosarul „10 august”, în care sunt vizați foștii șefi ai Jandarmeriei Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile și Laurențiu Cazan.

Decizia de redeschidere a dosarului „10 august” a fost luată după ce Ioan Crăciuneanu, un protestatar gazat şi rănit la picior de o grenadă a jandarmilor, a cerut în instanţă anularea deciziei de neîncepere a urmăririi penale dispuse de procurorii DIICOT. 

Hotărârea de la Curtea de Apel București vine după ce, la începutul lunii martie, judecătoarea Daria Miheț, de la Tribunalul București, a clasat definitiv dosarul 10 august, după ce DIICOT ceruse reluarea urmăririi penale a colonelului Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorului Laurenţiu Cazan, fost director general al Jandarmeriei Bucureşti, colonelului Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, și comisarului şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

Specialiști în drept au declarat, pentru Gândul.ro, că o astfel de situație este o premieră în justiție.

”Așa ceva nu s-a mai văzut în justiție. Tribunalul București a dat o decizie prin care dosarul «10 august» rămânea definitiv clasat. La plângerea unei părți vătămate – după ce ministrul Justiției, Stelian Ion, el însuși persoană vătămată în dosar, a introdus acțiune de confirmare a infirmarii redeschiderii acestei cauze, adică exact ceea ce se decisese la Tribunalul București -, după ce Curtea de Apel București își declinase competența, aceeași curte de apel care trimisese dosarul la TMB a judecat această plângere, cu aceeași miză. Este unicat în justiție”, au explicat specialiștii în drept.

Aceștia spun că în decizia de vineri a Curții de Apel București nu s-a ținut cont de autoritatea de lucru judecat și nici de faptul că partea vătămată care a contestat neînceperea urmăririi penale se regăsește în disjungerea din dosarul de la DIICOT, care se află în curs de anchetă la Secția Parchetelor Militare.

DIICOT redeschide dosarul „10 august”, pentru urmărirea penală a foștilor șefi din Jandarmerie

Judecătorul Ciprian Alexandru Ghiță, de la Curtea de Apel București, a admis plângerea lui Ioan Crăciuneanu împotriva ordonanței de clasare a dosarului „10 august” date de DIICOT pe 26 iunie 2020. Prin decizia de clasare, Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile, șefii care erau la conducerea Jandarmeriei la momentul protestului din 10 august 2018, din Piața Victoriei, precum și Mihai Chirică, nu mai erau urmăriți penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă și favorizarea făptuitorului.

După decizia definitivă a Curții de Apel, procurorii DIICOT trebuie să redeschidă dosarul „10 august” și să completeze urmărirea penală în cazul lui Laurențiu Cazan, Mihai Chirică, Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile, în cazul tuturor infracțiunilor pentru care au dispus clasarea dosarului.

Dosarul 10 august, ”dinamitat” din două părți

Dosarul „10 august” a fost recent și în atenția procurorului-șef interimar de la DIICOT, Oana Daniela Pâțu. Ea a dispus, pe 14 aprilie 2021, infirmarea deciziei din iunie 2020 de clasare a dosarului, în cazul a șase persoane vătămate la protestul diasporei din 2018.

Prin ordonanță, șefa interimară a DIICOT a dispus redeschiderea urmăririi penale:

  • sub aspectul săvârșirii de către maior Cazan Laurențiu Valentin a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;
  • sub aspectul săvârșirii de către colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
  • sub aspectul săvârșirii de către Speranța Cliseru, prefect al Capitalei la data protestului, a infracțiunilor de fals intelectual și favorizarea făptuitorului.

De asemenea, șefa DIICOT a dispus redeschiderea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, precum și menținerea soluției de clasare cu privire la celelalte fapte.

Ordonanța șefei DIICOT a fost trimisă pe 15 aprilie Tribunalului București, în vederea confirmării.

Potrivit unor surse Gândul, decizia vine în contextul în care ministrul Justiției, Stelian Ion, vrea să pună un șef plin la DIICOT, Oana Daniela Pâțu fiind interimar după demisia Giorgianei Hosu.

Ministrul Justiției este și el parte vătămată în dosarul „10 august”, pentru că el, soția și copilul lor au stat până la orele 22.00 la protestul din 10 august 2018, fiind în Piața Victoriei când jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Traseul dosarului „10 august” privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei

Dosarul „10 august”, deschis în 2018, după reprimarea violentă a protestului diasporei din Piața Victoriei, a fost clasat pe 26 iunie 2020 de procurorul de caz de la DIICOT, care a stabilit ca foștii șefi ai Jandameriei să fie scoși de sub urmărire penală.

După mai bine de o lună de la clasare, procurorul-șef al DIICOT a infirmat ordonanța și a cerut Curții de Apel București să confirme redeschiderea urmăririi penale în dosarul „10 august”.

Judecarea a început câteva luni mai târziu, pentru că dosarul s-a plimbat între Curtea de Apel și Tribunalul București, după ce judecătorii de la cele două instanțe și-au pasau de la unii la alții competența de soluționare a cauzei.

Pe 2 martie 2021, Tribunalul București a dispus clasarea dosarului privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018. Judecătoarea Daria Isabela Miheț respingea astfel definitiv cererea de redeschidere a anchetei cu privier la modul în care a fost coordonată intervenția jandarmilor.

Rămâneau însă în investigație la procurorii militari fapte de purtare abuzivă.

Acum, Curtea de Apel București, aceeași care stabilise anterior că nu este competentă să soluționeze cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul „10 august”, a decis, tot definitiv, ca procurorii DIICOT să refacă urmărirea penală pentru Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, Cătălin Sindile și Mihai Chirică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows