Dosarul Referendumul. Șapte persoane urmărite penal de Parchetul General pentru fraudarea voturilor din Mehedinți

Publicat: 04 03. 2013, 14:21
Actualizat: 30 04. 2015, 10:11
1-5374558-mediafax-foto-gabriel-petrescu

Parchetul General a început urmărirea penală împotriva a șapte membri ai unei secții de votare din Mehedinți suspectați că au fraudat voturile de la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu din vara anului trecut. Potrivit procurorilor, cei șapte membri ai secției de votare din localitatea Pătulele au introdus în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegatori sau au modificat documentele birourilor electorale. Acesta este unul din cele peste 600 de dosare deschise de Parchetul General în urma referendumului din 2012.

Potrivit Parchetului General, în ziua refendumului, unul din membrii secției de votare, Antonie Titu, responsabil cu urna mobilă s-a deplsat la domiciliul persoanelor care au solicitat urna mobilă, dar pe mulți dintre ei nu i-a găsit acasă. „În jurul orelor 19.00, în contextul în care învinuitul Antonie Titu ar fi trebuit să se întoarcă la adresele persoanelor înscrise în lista suplimentară, s-a convenit de către acesta împreună cu ceilalți 6 învinuiți (toți membrii secției de votare) să nu mai plece cu urna mobilă și să semneze ei în locul persoanelor înscrise în acea listă, iar ulterior să introducă în urna de votare buletinele de vot aferente acestor semnături falsificate”, se arată în comunicatul Parchetului General

În comuna Pătulele prezența la vot a fost de 103% la refendumul din 2012. „Sunt cam nemulțumit de prezența asta, trebuia să fim pe primul loc. Noi avem câteva sute de persoane care nu și-au făcut buletin. Suntem necăjiți că din listele electorale nu au fost scăzuți morții. Din 2000 au murit peste 700 de persoane. Asta nu înseamnă că morții au votat. Dar problema este cu cei care s-au mutat în comună, nu și-au făcut domiciliul. Trebuia să fiu pe primul loc”, îi spunea Țicu Ion după referendum primarului.

Tot în Mehedinți, în 2012, Parchetul General a trimis în judecată trei președinți de secții de votare. Procurorii susțin că Dumitru Mirea, Cătălin Liviu Bondoc și Gheorgiță Burcu (președinți de secție în localitățile menționate mai sus ) ar fi comis fraude la refendumul din 29 iulie. Procurorii susțin că cei trei au încălacat prevederile art. 55 din Legea nr. 3/2000, adică ar fi introdus în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegatori sau au modificat documentele birourilor electorale.