Prima pagină » Știri » Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri va fi reluat de la zero la Curtea de Apel Brașov

Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri va fi reluat de la zero la Curtea de Apel Brașov

Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri va fi reluat de la zero la Curtea de Apel Brașov
Instanța Supremă a decis, luni, reluarea de la zero a dosarului privind retrocedările ilegale de pădure, în care sunt implicați, între alții, Viorel Hrebenciuc și Tudor Chiuariu. ÎCCJ a desființat sentința penală și a trimis cauza Curții de Apel Brașov. Decizia este definitivă.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, luni, cu majoritate, să respingă ca inadmisibilă cererea formulată de Parchetul General de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare.

De asemenea, ÎCCJ a respins ca inadmisibilă și cererea de suspendare a judecării cauzei, precum și apelurile formulate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Bacău și Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Totodată, au fost respinse și cererile formulate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Bacău și Regia Națională a Pădurilor Romsilva, de însușire a apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie împotriva sentințe penale.

ÎCCJ a respins, în continuare, ca nefondată cererea formulată de Ministerul Finanțelor Publice de însușire a apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA împotriva sentințe penale, ca urmare a existenței apelului formulat de această parte.

„În temeiul art. 421 alin. 1 pct.2 lit. b) din Codul de procedură penală admite apelurile formulate de apelantele părți civile Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și Suciu Alina și de apelanții inculpați Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularca (fostă Adam) Anca Roxana, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Mătăsel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica și Sturza Paltin Gheorghe împotriva sentinței penale nr.286 din data de 09 mai 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.278/1/2015, privind si pe intimații inculpați Călugăr Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Crăciunescu Adam și Varga Ioan Gheorghe. Desființează sentința penală apelată și trimite cauza Curtii de Apel Brașov”, se arată în decizia Instanței Supreme.

Decizia ÎCCJ este definitivă.

Pe 13 mai, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a retras apelul declarat de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Avocații inculpaților au precizat, atunci, pentru MEDIAFAX, că procesul continuă pentru inculpații care au primit soluții de condamnare, printre care se numără și Viorel Hrebenciuc, pentru că fostul parlamentar a contestat și el decizia de condamnare.

Potrivit sursei citate, procesul încetează însă pentru inculpații cu soluții de achitare, cum e cazul fostului ministru al Justiției Tudor Chiuariu, care a fost achitat pe fond și față de care Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a retras apelul față de decizia de achitare, el neformulând apel.

În 9 mai 2018, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, decizia instanței supreme nefiind definitivă și fiind contestată și de fostul parlamentar, dar și de procurorii DNA.

În aceeași cauză, Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru infracțiunea de complicitate la trafic de influență. Instanța supremă a decis, totodată, să îl achite pe Andrei Hrebenciuc pentru infracțiunea de constituire de grup infracțional, să schimbe încadrarea juridică la acesta din spălare de bani în instigare la spălare de bani și, totodată, să-l achite pentru infracțiunea de instigare la spălare de bani.

Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, a fost achitat pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare a banilor.

Fostul judecător Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Dan Costin Bengescu a fost condamnat la 2 ani și luni pentru trafic de influență, Iosif Kadas a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influență, iar Sorin Ion Iacob, la 2 ani și 6 luni de închisoare, tot pentru cumpărare de influență.

În același dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Gabriela Sturdza a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influență, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brașov, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influență.

Fostul șef Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost achitat pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Și Iulian Burlan, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel au fost achitați.

 

Citește și