Dosarul retrocedărilor în Suceava. Cum se făceau intervențiile la șeful CJ pentru o moșie a lui Sturdza
Informația apare în documente ale anchetatorilor din dosarul retrocedărilor.
„Prin ordonanța din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale și sub aspectul comiterii unei noi infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. constând în aceea că Bengescu Dan Costin, Iacob Sorin Ion, Hrebenciuc Viorel, cu sprijinul lui Olari Aurel, efectuează demersuri pe lângă președintele Consiliului Județean Suceava, Nechifor Cătălin Ioan, pentru a-l determina să achiziționeze din bani publici moșia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha și un conac. Este de menționat că imobilele moștenite de către Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului ‘Ștefan cel Mare’ Suceava, ce este în subordinea Consiliului Județean Suceava”, spun anchetatorii.
Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu, Sorin Iacob, Aurel Olari și Paltin Sturdza sunt puși sub urmărire penală în dosarul retrocedărilor, instrumentat de DNA.
Începând cu anul 2013 și până în prezent, folosindu-se de influența politică a lui Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu, Sorin Iacob și Ioan Adam acționează în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăți imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza și Paul Lambrino, se arată în documentele citate.
Potrivit DNA, în cursul anului 2012, deputatul PSD Ioan Adam le-a solicitat judecătorilor Lorand Andras Ordog și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covsna, să admită o cale extraordinară de atac și să pronunțe o hotărâre în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza, nașul de cununie al parlamentarului. Astfel, cei doi magistrați au dispus punerea în posesia lui Sturdza a 43.227 de ha teren forestier și 50 de ha de teren agricol pe raza județului Bacău, creând un prejudiciu în sarcina Romsilva de 303.888.615 euro.
Imediat după ce a obținut această decizie, Adam Ioan, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Daniel-Constantin Călugăr, Ioan-Gheorghe Varga, Dan Bengescu și deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate pentru Sturdza, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului. Potrivit procurorilor, Hrebenciuc ar fi urmat să obțină 12.000 ha din terenul forestier revendicat de Sturdza.
Totodată, susțin procurorii, începând cu anul 2013 și până în prezent, Sorin Iacob a acționat împreună cu Iosif Kadas pentru a obține venituri prin ajutarea lui Dan Bengescu și a membrilor grupului său să-și atingă scopurile urmărite (urgentarea punerii în posesie și eliberării titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească presupus frauduloasă a Tribunalului Covasna). De asemenea, ei au urmărit să obțină venituri prin facilitarea dobândirii în mod injust de proprietăți imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite alte persoane, iar pentru atingerea scopului ilicit au cooptat persoane cu influență la nivel politic între care Aurel Olari și Jănică Poenaru.
Anchetatorii mai susțin că, în cursul anului 2013, Viorel Hrebenciuc l-a contactat repetat la telefon pe directorul Romsilva Adam Crăciunescu și s-a deplasat la biroul acestuia, reproșându-i opoziția la punerea în posesie a lui Sturdza. Întrucât Crăciunescu a refuzat să dea curs solicitării, Hrebenciuc i-a solicitat senatorului PSD Ilie Sârbu să își folosească influența față de directorul general al Romsilva, membru în același partid.
La rândul lor, Iosif Kadas, Sorin Ioan Iacob și Ioan Mătășel ar fi luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, reușind să poarte o discuție cu acesta „pe tema dorită”, potrivit anchetatorilor. Korodi a negat că ar fi fost contactat de aceste persoane să facă presiuni la Romsilva, precizând că, dintre cei trei, nu îl cunoaște decât pe Iosif Kadas, cu care a avut o scurtă discuție în toamnă despre o cercetare a acestuia pe soluții chimice.
În prezent, Iosif Kadas și Dan Costin Bengescu sunt arestați preventiv, iar Sorin Ioan Iacob și Jenică Poenaru sunt arestați la domiciliu. Judecătorii Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetați sub control judiciar.
Pe de altă parte, în cazul deputaților Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, DNA cere aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea lor.
În același dosar sunt urmăriți penal senatorul Ilie Sârbu, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, Paltin Strudza, Aurel Olari și Ioan-Gheorghe Varga.