Prima pagină » Știri » DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Romsilva susține că nu a fost prejudiciată: Suntem administratorul, nu proprietarul pădurilor

DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Romsilva susține că nu a fost prejudiciată: Suntem administratorul, nu proprietarul pădurilor

DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Romsilva susține că nu a fost prejudiciată: Suntem administratorul, nu proprietarul pădurilor
Romsilva consideră că afirmația potrivit căreia, în dosarul retrocedărilor, ar fi fost prejudiciată cu circa 300 de milioane de euro sunt nefundamentate, în condițiile în care regia este administratorul, nu proprietarul pădurilor statului.

„În mod cu totul nefundamentat și nelegal, în toate comunicatele de presă și în știrile mass-media, se face afirmația conform căreia ‘Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a fost prejudiciată cu suma de cca. 300 milioane de euro’, fără a se cunoaște faptul că Romsilva nu este proprietarul, ci administratorul pădurilor statului. Reamintim, și cu acest prilej, că, în conformitate cu prevederile Constituției României, statul este reprezentat, inclusiv în instanță, de către Ministerul Finanțelor Publice”, se arată într-un comunicat remis, vineri, agenției MEDIAFAX.

În același comunicat, Romsilva își exprimă „convingerea fermă” că directorul general al Regiei, Adam Crăciunescu, care, „în anii anteriori, a îndeplinit cu succes, fără nici un fel de suspiciuni și funcția de secretar de stat pentru Păduri, va putea demonstra autorităților competente că și-a exercitat funcția actuală cu onestitate și competență managerială”.

Tot despre directorul regiei, Colegiul Consilierilor Juridici „Silva Lex” susține că acesta, din mai 2012, când a fost numit director general al RNP Romsilva, „nu a făcut nicio presiune asupra consilierilor juridici și nu a sugerat niciun moment că n-ar trebui să mai formulăm întâmpinări pentru apărarea proprietății publice a statului român și să mai asigurăm prezența la termenele de judecată”.

„Nu se poate spune că dl. Adam Crăciunescu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva ar fi luat măsuri împotriva intereselor RNP-Romsilva și, implicit, împotriva intereselor statului cu privire la proprietatea publică”, mai spun cei din Colegiul Consilierilor Juridici „Silva Lex”.

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit procurorilor de la DNA Brașov care instrumentează dosarul retrocedărilor, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

În dosarul retrocedărilor sunt urmăriți penal, printre alții, deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, senatorul Ilie Sârbu, și doi judecători de la Tribunalul Covasna.

DNA susține că începând din 2013, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care regia trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.

„În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpații Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan și alte persoane interesate în obținerea terenurilor menționate. După ce jurista din cadrul Romsilva semnat o acțiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecății până la soluționarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanță(cerere admisă de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii”, mai spun anchetatorii.

 

Citește și