Prima pagină » Știri » Dosarul Revoluției | 100 de persoane, citate la ÎCCJ: Oamenii au speranţe, aşteaptă de 30 de ani

Dosarul Revoluției | 100 de persoane, citate la ÎCCJ: Oamenii au speranţe, aşteaptă de 30 de ani

Dosarul Revoluției | 100 de persoane, citate la ÎCCJ: Oamenii au speranţe, aşteaptă de 30 de ani

Aproximativ 100 de persoane au ajuns, vineri, la Curtea Supremă pentru a depune mărturie în dosarul Revoluţiei. Înalta Curte a luat măsuri speciale pentru ca persoanele să nu aştepte în picioare pe holurile instanţei, astfel că în sediu au fost aduse mai multe bănci.

Al doilea termen al dosarului Revoluţiei a creat din nou aglomeraţie la Curtea Supremă. Aproximativ 100 de persoane au venit la sediul instanţei pentru a fi audiate în dosarul care anchetează evenimentele din decembrie 1989.

Înalta Curte a luat măsuri speciale pentru ca persoanele să nu aştepte în picioare pe holurile instanţei. În sediu au fost aduse mai multe bănci pentru cei care sunt citaţi la termenul de vineri. Asta, după ce la termenul din noiembrie 2019, oamenii au fost nevoiţi să aştepte ore întregi în picioare până când au fost chemaţi în sala de judecată pentru a povesti ce li s-a întâmplat în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.

„E foarte greu pentru oamenii în vârstă să vină cinci ore, şapte ore şi să plece înapoi de fapt cum au venit. (…) Oamenii au speranţe şi aşteptări, aşteaptă de 30 de ani. Nici nu au ce să facă, până la urmă, mulţi dintre ei nu au avut în viata lor de-a face cu justiţia”, a afirmat preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie” din Bucureşti, Teodor Mărieş.

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc..

În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.

Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arată procurorii.

Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

Probatoriul administrat relevă că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă,. contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, şi ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor, spun procurorii.

Totodată, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

De asemenea, Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

Autor

Citește și