Prima pagină » Știri » Dosarul Romprest: 18 persoane din Ploiești au fost trimise în judecată

Dosarul Romprest: 18 persoane din Ploiești au fost trimise în judecată

Dosarul Romprest: 18 persoane din Ploiești au fost trimise în judecată
Cele 18 persoane sunt acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, printre acestea numărându-se și unul dintre finanțatorii clubului de fotbal Petrolul Ploiești Nicolae Capră.

Pe rolul Tribunalului Prahova a fost înregistrat, la sfârșitul săptămânii trecute, dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani în care este implicată și firma de salubritate Romprest, 18 persoane fiind trimise în judecată de DIICOT Ploiești.

Cele 18 persoane sunt acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, printre acestea numărându-se și unul dintre finanțatorii clubului de fotbal Petrolul Ploiești Nicolae Capră.

Totodată, SC Compania Romprest Service SA, controlată de omul de afaceri Florian Walter, apare ca parte responsabilă civilmente în acest caz.

De asemenea, procurorii au dispus ca din dosarul inițial să fie disjunsă o nouă speță în care este cercetat Florian Walter, dat în urmărire internațională, după ce, anterior, judecătorii au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele său, iar acesta nu a fost găsit în țară.

Florian Walter este suspectat că a inițiat și coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală și spălare de bani, operațiuni financiare în care este implicată SC Compania Romprest Service SA, alături de alte societăți comerciale, între care unele considerate firme-fantomă. Omul de afaceri nu a fost găsit de anchetatori la perchezițiile făcute la începutul lunii mai la Romprest și la locuințele suspecților.

Procurorii au audiat, în urma perchezițiilor, aproape 50 de persoane, dintre care 22 au fost puse sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, și au dispus măsuri asiguratorii pe bunuri mobile și imobile, precum și pe conturi ale suspecților.

În acest dosar, procurorii DIICOT l-au audiat și pe unul dintre finanțatorii clubului de fotbal Petrolul Ploiești Nicolae Capră, care are calitatea de suspect și este arestat preventiv într-un alt dosar de evaziune fiscală, instrumentat tot de DIICOT. Soția lui Nicolae Capră, Cristina Capră, administrator al uneia dintre firmele implicate în dosar, a fost de asemenea audiată ca martor.

Ulterior, 15 persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, până în 5 iunie inclusiv, fiind vorba despre Marin Necula, Grigore Adrian Grigoraș, Iustin Atanasiu Pop, Viorel Paul, Gheorghe Nicolae Paul, Carol Mark Vizi, Arpad Jozsef Molnar, Botond Tibor Molnar, Lucia Maria Hotca, Cristian Dumitru Corlan, Cătălin Marian Cărăbăneanu, Marius Florin Avram, Emil Dumitru, Aurelian Oprea și Costel Matei.

În 19 mai, Tribunalul Prahova a emis un mandat internațional de urmărire pe numele lui Walter Florian, el fiind, de altfel, dat în consemn începând din 6 mai. Anterior, judecătorii Tribunalului Prahova au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele omului de afaceri.

Surse judiciare declarau că omul de afaceri ar fi părăsit țara la sfârșitul lunii aprilie, iar ultima dată ar fi fost localizat la Monaco, nefiind însă date care să indice dacă acesta se află în continuare acolo.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanț de tranzacții comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forța de muncă folosită în orașele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritățile publice locale.

Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajații firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica și a deduce banii plătiți muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăți, până se ajungea la „un eșalon patru”.

„Eșalonul patru din aceste firme trimitea forță de muncă către Romprest pe hârtie. Odată ce primea factura de intrare, Romprest urma să plătească. Și atunci eșalonul unu, adică Romprest, plătea către eșalonul doi, doi către trei și firmele din eșalonul trei plăteau către eșalonul patru. Și atunci firmele din eșalonul patru scoteau banii la sacoșă, invocând achiziții de fier sau alte tranzacții comerciale și banii se întorceau la negru, cu sacoșa, la eșalonul unu, adică la Romprest”, declarau surse din rândul anchetatorilor.

Sursele citate mai spuneau că erau folosiți oameni de încredere ai lui Florian Walter, care fie găseau administratori de firme dispuși să intre în acest lanț comercial, fie înființau firme în acest scop pe numele unor persoane dispuse să aibă calitatea de administrator în acte, în realitate firmele fiind controlate de apropiații lui Walter. În acest lanț comercial au fost folosiți administratori de firme cetățeni ungari sau un administrator din Republica Moldova.

Unele dintre firmele implicate în lanțul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finanțatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, și de soția acestuia, Cristina Capră.

Conform anchetatorilor, relațiile comerciale dintre firmele lui Capră și cea a lui Walter nu au legătură cu forța de muncă folosită de Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, câteva mii de tone de clorură de sodiu de la o firmă administrată de Cristina Capră, care achiziționase, tot doar în acte, clorura de sodiu de la firma soțului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la rândul său, de altă firmă controlată tot de el. Scopul tranzacției ar fi fost acela de a raporta în contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare totală de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 18 milioane de euro.

Autor

Citește și