Dosarul schimbului de terenuri Becali-Ministerul Apărării ar putea fi preluat de o altă secție a DNA
Potrivit unor surse judiciare, dosarul ar putea fi transmis la o altă secție după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei prin care Curtea Constituțională a stabilit că procurorii militari nu mai sunt competenți să instrumenteze cauze în care sunt achetați și militari și civili.
Astfel, după motivarea acestei decizii a Curții și publicarea în Monitorul Oficial, dosarul ar trebui să fie declinat de la Secția Militară, unde este acum, la altă secție.
Curtea Constituțională a decis, în 20 iunie, că articolul 3, alineatul 2 din Legea 356/2006 de modificare și completare a Codului de procedură penală privind competența procurorilor militari în dosare în care sunt anchetați militari și civili este neconstituțional.
Concret, în urma acestei decizii a Curții Constituționale, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare în care sunt cercetați exclusiv militari. Dosarele în care sunt anchetați și militari și civili vor fi cercetate de procurori civili. În această ultimă situație, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui să preia ancheta din stadiul în care se află, urmând să decidă asupra probelor și actelor de urmărire efectuate.
În dosarul schimbului de terenuri, declinat DNA de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, Gigi Becali este acuzat pentru complicitate la abuzul în serviciu comis de fostul ministru al Apărării Victor Babiuc.
În mai 2006, procurorul militar Silvestru Boeru a decis scoaterea de sub urmărire penală a lui Gigi Becali. Soluția a fost însă infirmată de șeful ierarhic, generalul magistrat Dan Voinea.
Tot Voinea a decis trimiterea dosarului la DNA, pe motiv că valoarea prejudiciului provocat MApN este mai mare de un milion de euro.
În 2 iunie 1999, Gigi Becali și reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au semnat un proces-verbal prin care schimbau două suprafețe de teren. Becali ar fi primit de la MApN un teren de 20,9 hectare în zona Băneasa-Pipera, în schimbul unuia de 21,5 hectare în satul Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov.
Deși relativ egale ca suprafață, cele două terenuri ar avea valori disproporționate, date de prețul de piață, se susține în raportul oficial al MApN. În timp ce, la Băneasa, metrul pătrat de pământ se vindea cu 20-25 de dolari, la Ștefănești prețul era de șase-șapte dolari. Diferența de preț ar fi de aproximativ 3,3 milioane de dolari în favoarea lui Becali, care ar fi primit un teren în valoare de 4,7 milioane de dolari cedând unul de numai 1,4 milioane de dolari.
Secția Parchetelor Militare (SPM) a fost sesizată în acest caz la 1 august 2001, de Direcția juridică a Ministerului Apărării Naționale. După cinci ani de verificări la SPM, cazul a fost înaintat DNA.
Potrivit unor informații apărute în presa de marți, procurorii au stabilit, recent, că fiica lui Babiuc a cumpărat de la Becali un teren de 700 de metri, amplasat în comuna ilfoveană Voluntari, la un preț mult mai mic decât cel al pieței. Suprafața de teren ar fi făcut parte din lotul pe care Becali l-a primit de la Armată în cadrul unui prim schimb de terenuri, efectuat in 1996.
Conform DNA, calitatea procesuală a învinuiților a fost stabilită odată cu soluția de începere a urmăririi penale dispusă în dosar, când acesta a fost primit, în 2006, de procurorii militari anticorupție. (Mediafax)