Prima pagină » Știri » Dosarul sechestrării: Părțile vătămate și-au schimbat mărturiile, dar nu au fost credibile – motivare

Dosarul sechestrării: Părțile vătămate și-au schimbat mărturiile, dar nu au fost credibile – motivare

Hoții mașinii lui Gigi Becali și-au schimbat declarațiile prin care îi acuzau pe bodyguarzi si pe finanțatorul Stelei de sechestrare, dar nu au fost credibili, se arată în motivarea deciziei de condamnare a lui Becali dată publicității de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Hoții mașinii lui Gigi Becali și-au schimbat declarațiile prin care îi acuzau pe bodyguarzi si pe finanțatorul Stelei de sechestrare, dar nu au fost credibili, se arată în motivarea deciziei de condamnare a lui Becali dată publicității de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Instanța supremă a dat, luni, publicității motivarea deciziei prin care George Becali și gărzile sale de corp au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care au fost judecați pentru pentru sechestrarea celor care i-au furat limuzina omului de afaceri.

„Este adevărat că, în cursul cercetării judecătorești desfășurată în fața instanței de fond și a celei de recurs, părțile vătămate au revenit parțial asupra poziției procesuale manifestată inițial, însă declarațiile de retractare vor fi înlăturate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători, ca nesincere și făcute cu scopul evident de a-i exonera pe inculpați de răspunderea penală”, se arată în motivarea deciziei definitive de condamnare a lui Becali.

În acest sens, notează cei cinci judecători ai ICCJ, „se reține că declarațiile date de părțile vătămate în cursul urmăririi penale conțin o expunere completă și credibilă a modului în care s-au derulat evenimentele în noaptea de 26/27 ianuarie 2009, din interpretarea coroborată a acestora și a celorlalte mijloace de probă administrate în cauză, astfel cum au fost anterior expuse, rezultând cu certitudine că au fost imobilizate în stradă de inculpați, agresate fizic și conduse cu forța în localul din Pipera, Voluntari”.

„Într-adevăr, dispozițiile procesual penale nu conferă o valoare probatorie superioară declarațiilor date în faza de urmărire penală, însă, pentru ca acestea să poată fi înlăturate din examinarea materialului probator, este necesar ca declarațiile de retractare să fie susținute de o justificare valabilă”, notează instanța în documentul citat.

În cauză, însă, arată instanța supremă, „părțile vătămate nu au oferit nicio explicație credibilă pentru schimbarea poziției procesuale inițiale, situație în care declarațiile acestora de retractare nu pot fi valorificate în plan probator, fiind infirmate și de restul dovezilor administrate în cauză, apreciate de instanța de control judiciar ca fiind relevante și concludente sub aspectul vinovăției inculpaților în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de lipsire de liberate în mod ilegal”.

Gigi Becali a fost condamnat, în 11 februarie, definitiv, de completul de cinci judecători al instanței supreme la trei ani de închisoare cu suspendare pentru sechestrarea celor care i-au furat limuzina, pedepse similare fiind dispuse și în cazul gărzilor sale de corp.

Astfel, Ștefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Nicolae Dumitrașcu și Marcel Popa au fost condamnați tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de opt ani.

Polițistul Romulus Dumitrescu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, pentru trei fapte de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, pedeapsa fiind suspendată.

Potrivit procurorului, modalitatea prin care s-au comis faptele sunt de natura unui „comando urban”, în sensul că s-au folosit arme de foc, au existat urmăriri și accidentări în trafic, răpiri și violență. Procurorul a mai arătat că dacă persoanele din acest dosar ar fi achitate, s-ar crea impresia că orice persoană care își permite bodyguarzi își permite și să depășească limitele legale în a-și face dreptate.

Gigi Becali a fost trimis în judecată în octombrie 2009, alături de Ștefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrașcu, Marcel Popa și de polițistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul, să-i ducă la sediul PNG (unde funcționa și un bar), unde hoții au fost puși să dea declarații scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul omului de afaceri și că nu vor reclama Poliției faptul că au fost urmăriți cu mașinile, urcați cu forța în vehicule și duși în Pipera. Unul dintre hoți a fost împușcat, glonțul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera.

În 19 octombrie 2011, Gigi Becali a fost achitat de către un complet de trei judecători al ICCJ. Judecătorii instanței supreme arătau, în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părțile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera, iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistrații remarcau totodată că niciuna dintre părți nu a cerut expres să fie lăsată să plece.

Decizia instanței a fost contestată de Parchet și de unii dintre inculpații din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători de la aceeași instanță, care a dat o decizie definitivă în dosar pe 11 februarie 2013.

Finanțatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării.

Tot instanța supremă a decis, în 4 iunie, să-l condamne pe Gigi Becali la trei ani de închisoare, în dosarul „Valiza”.

Citește și