Prima pagină » Știri » Dosarul șpăgii de la APIA. Ministrul Daniel Constantin, pomenit în stenograme: „Aicea puteți să-mi aruncați oricum 500 de milioane, un miliard, să avem și noi de frecuș”

Dosarul șpăgii de la APIA. Ministrul Daniel Constantin, pomenit în stenograme: „Aicea puteți să-mi aruncați oricum 500 de milioane, un miliard, să avem și noi de frecuș”

Dosarul șpăgii de la APIA. Ministrul Daniel Constantin, pomenit în stenograme:
Directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, și Mugur George Voinea, membru PC și director al unei firme, acuzați de fapte de corupție, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, informează DNA. În rechizitoriul dosarului se menționează că Mugur Voinea se lăuda că ministrul Agriculturii are cunoștință de înțelegerile corupte de la APIA. Ministrul Daniel Constantin nu a fost audiat în acest dosar și nici nu există o disjungere oficială a cercetărilor în ceea ce îl privește.

Directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, și Mugur George Voinea, membru PC și director al unei firme, acuzați de fapte de corupție, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, informează DNA. În rechizitoriul dosarului se menționează că Mugur Voinea se lăuda că ministrul Agriculturii are cunoștință de înțelegerile corupte de la APIA. Ministrul Daniel Constantin nu a fost audiat în acest dosar și nici nu există o disjungere oficială a cercetărilor în ceea ce îl privește.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Aurel Pană, pentru săvârșirea infracțiunilor luare de mită și trafic de influență, și a lui Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada mai – august 2013, inculpatul Pană Aurel, în calitate de director general adjunct la APIA și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu inculpatul Voinea George Mugur, în baza unei înțelegeri prealabile, a pretins de la denunțător un comision de 10 la sută din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunțător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) și externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-și îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu în legătura cu procedura de achiziție pentru ulei organizată de APIA.

În schimb, inculpații urmau să-și exercite influența asupra celorlalți membri ai comisiei de licitație astfel încât ofertele formulate de către societatea denunțătorului să fie declarate câștigătoare și pentru a asigura societății susținere în ceea ce privește derularea contractelor (plăți în avans, modificarea favorabilă a graficului de livrări, confirmarea unor livrări neefectuate).

Procurorii DNA mai susțin că inculpatului Pană Aurel a pretins, la data de 8 aprilie 2013, de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de 1.000.000 euro și subcontractarea serviciilor de transport către o firmă indicată de acesta, în scopul de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu în sensul favorizării câștigării licitației și pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de licitație.

În aceeași perioadă, inculpatul Voinea George Mugur a obținut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunțătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adaugă TVA de 124.049,04 lei și a înlesnit inculpatului Pană Aurel semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunțătorului, mai arată sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

La data de 15 august 2013, inculpații Pană Aurel și Voinea George Mugur au fost arestați preventiv de Tribunalul București, ulterior această măsură fiind prelungită până la data de 11 noiembrie 2013.

În stenogramele dosarului este pomenit și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.”Întâlnirea dintre martorul Păuna Ioan și inculpatul Voinea  Mugur George  a avut loc în intervalul orar 13:32 – 14:46,  cei doi întâlnindu-se la Intercontinental și continuându-și discuțiile în autoturismul inculpatului Voinea George Mugur. Încă de la început inculpatul Voinea George Mugur i-a reproșat martorului Păuna Ioan că nu și-a respectat înțelegerea și pentru a-l determina să le remită foloasele pretinse i-a atras atenția că persoanele care decid sunt în Minister, iar ei sunt simpli intermediari. Inculpatul Voinea George Mugur lasă de înțeles că în această înțelegere este implicat și  ministrul amenințându-l că va fi dus la Minister să dea explicații. Mai mult, inculpatul i-a solicitat în mod repetat martorului Păuna Ioan să le vireze măcar o parte din banii pentru prestații fictive în baza contractului încheiat cu SC Evalserv Standard SRL:

……
PI: Da? Și eu m-am așteptat să zică băi, stai, stop.
VGM: Știți ce se-ntâmplă? Vrea să vorbească cu dumneavoastră personal, să vadă așa… și să aveți nevoie, dacă aveți nevoie de alte confirmări că lucrurile sunt, nu sunt ale mele, inițiativa mea personală, ci sunt chestiuni de minister.
PI: Nu domle,….
VGM: Și dacă, chiar asta vrea să vă spună, sau, mă rog, dacă vreți să mai mergeți la Agricultură, să mergeți la alte persoane, un fel de bună ziua, bună ziua, eu sunt…să vă dea de înțeles că sunt cu toții
PI: Am înțeles.
VGM: în aceeași asta,
PI: Și-acuma mergem la el aciia, sau
VGM: Nu, el o să coboare, eu dau un bip că suntem la acces, intrăm, decât trei minute stă de vorbă cu dumneavoastră, ca să vă explice clar că nu e inițiativa mea, că…adică…lucrurile sunt clare cap coadă
PI: Da domle, dar eu când am trimis graficele, eu le-am trimis pe luna august. Au tot dat… dați, dați, dați… ălea. Eu le-am dat și am zis, bă, undeva acolo o să se oprească, înțelegi? Deci asta a fost gândirea mea. C-așa puteam s-o țin, să nu…, să nu dau.
VGM: Io, stați să vedem ce vă spune el exact, și io dup-aia am în completare câteva chestiuni. Da?
PI: Eu mă uit în toate părțile, nu mai știu ce să… Eu am zis că dom”le, ăiă de la execuție n-au ce (neinteligibil) înțelegi? Și-atunci o să oprească graficul. O să spună dom”le, nu, modificați întâi ă…
VGM: A fost fierbere mare, m-a chemat aici, am stat de vorbă v-am sunat, să ne vedem, ați spus exclus joi și vineri, adică e un pic de temere că nu, nu suntem în coordonate.
PI: Nu dom”le (neinteligibil) contract, că n-am treabă că…
VGM: Deci spune clar, nu știu cât o să vorbească, că… mă rog, are și dumnealui încorsetările lui, dar în măsura în care
PI: Ce are?
VGM: Încorsetările lui, adică temerile lui și-așa…
PI: A…
VGM: Dar o să vă pună o întrebare dacă vreți să mergeți la domnul ministru să discutați cu el, să-i explicați și lui în amănunt problema. Dacă se pune problema unor acțiuni personale. Deci nu sunt personale.
PI: Ale cui?
VGM: Ale noastre.
PI: Am înțeles dom”le.
VGM: Nu, vrea să vă confirme chestiunea asta. Adică e… e numai să vorbiți dumneavoastră, nu eu.

……………………………………………………………..
VGM: Păi, cum explic (neinteligibil) Știți care este chestiunea? Chestiunea e-n felul următor: eu marșez și spun în continuare dom”le omul e-n regulă, e de bun simț, e de bună credință, ăștilalți spun băi, trece timpul, nu se vede nimic. Ce se-ntâmplă?
PI: Păi omu” n-a… contractul
VGM: Deci banii de transport vi-i dă acum, acesta în avans
PI: Așa
VGM: Ca să să… ca să vezi că se mișcă, dar trebuie să mișcați ceva, să dați ceva, să vadă că e o oarecare complianță. Că nu s-a văzut nimic.
PI: Păi ce să fac eu, spune! Spune.
VGM: Contractul cu ăștia la ora 3, acum, da? De transport, cât se mai poate din el, 70-80%
PI: Nu e dom”le, că… că, cum să spun…
VGM: Nu, ca să vă rămână și dumneavoastră pentru cotă ce să utilizați
PI: Stați puțin dom”le, 500, stați puțin, 500.000 de litri
VGM: Deci chiar a rămas să…, să vă mai dea dumneavoastră
PI: Dintr-un milion, din câteva milioane jumătate, cred că ne…, nu este
VGM: Și sunt chestiunile astea operative, de frecuș, de acolo acolo, aruncați-mi ceva la asta, că aicea nu trebuie făcut nimic.
PI: A… în contractu” ăla
VGM: Da. Aicea puteți să-mi aruncați oricum 500 de milioane, un miliard, să avem și noi de frecuș, de acolo acolo.
PI: Am înțeles, am înțeles, am înțeles.
VGM: Și dup-aia făcut… ce mai discutăm, ce mai vorbim.

În rechizitoriu se menționează că martorul Stancu  Alexandru  – auditor în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a declarat că la sfârșitul lunii aprilie 2013, după publicarea în SEAP a anunțului de participare la licitație, a primit un telefon  de la o persoană care l-a întrebat  dacă  licitațiile de la Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură se „iau numai pe șpagă” și care i-a precizat că inculpatul Pană Aurel  s-a prezentat la  sediul firmei și le-a pretins un comision  de 10% din valoarea  contractului și asigurarea transportului în schimbul garantării câștigării licitației. Cu privire la  aceste aspecte martorul susține că l-a  informat pe directorul general Benu Dorel.

Alexandru Stancu susține că, la o luna după ce l-a informat pe directorul general Benu despre telefonul în care era avertizat de posibile fapte de corupție, a fost abordat de acesta. În cadrul discuției Dorel Benu i-a precizat că ministrul Daniel Constantin i-a sugerat să nu mai ocupe funcția de auditor în cadrul APIA. „La aproximativ 2 săptămâni, fără a aprecia dacă are vreo legătură cu cele menționate anterior, am fost chemat de directorul general Benu care mi-a spus că domnul ministru i-a sugerat  să nu mai ocup această funcție. Într-un final am solicitat mutarea la un alt loc de muncă”, a declarat Alexandru Stancu procurorilor

Ministrul Daniel Constantin nu a fost audiat de DNA în acest dosar. În rechizitoriul dosarului nu se meționează că ar exista o investigație care să-l vizeze pe Daniel Constantin.

Autor

Citește și