Dosarul „Sparanghelul”, deschis după ce aproximativ 2.000 de muncitori s-au strâns în aprilie pe Aeroportul Cluj pentru a pleca la muncă în străinătate, a fost clasat. Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, „fapta sesizată nu există.”
Parchetul spune că „fapta nu există”
„Având în vedere că în urma probelor administrate s-a constatat că persoanele care s-au aflat în incinta Aeroportului Internaţional ‘Avram Iancu’ din Cluj-Napoca la data de 09.04.2020, nu au încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 C. pen. deoarece fapta sesizată nu există”, conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, persoanele care s-au strâns în incinta Aeroportului Avram Iancu nu au încălcat măsurile de carantină.
„Din probele administrate mai rezultă că, la data de 09.04.2020, în incinta Aeroportului Internaţional ‘Avram Iancu’ din Cluj-Napoca nu au fost respectate măsurile de distanţare fizică prevăzute de art. 3 alin 1. C.pen. din Ordonanţa militară nr. 1/2020 şi de art. 7 alin 1 din Ordonanţa militară nr. 3/2020, însă încălcarea acestor măsuri nu a avut ca urmar
e răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. În condiţiile în care nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea noului coronavirus nu a avut ca urmare răspândirea acestei boli, în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale şi pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 alin 2 C. pen., fiind incidente prevederile art 16 alin. 1 lit.b C.pr.pen., întrucât fapta nu întruneşte elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni, nefiind astfel prevăzută de legea penală”, au transmis procurorii.
Românii de la o fermă de sparanghel din Germania au început să se certe şi între ei: „Îţi vei găsi familia în scaun cu rotile“
Românii care lucrează la fermă de sparanghel și căpșuni din Germania s-au revoltat, nemulțimiți de regulile angajatorului, apoi s-au luat la ceartă între ei. Totul a degenerat, iar muncitorii au început să se amenințe între ei.
Ferma, situată în apropiere de localitatea Darmstadt, care este condusă de Anja Hamm împreună cu soțul și unchiul ei, trece printr-o situație gravă generată de muncitorii sezonieri români, relatază Frankfurter Allgemeine, citat Digi 24.ro.
În anii precedenți, fermierii angajau aproximativ 100 de lucrători sezonieri din Europa de Est, cei mai mulți din România, dar anul acesta sezonul de recoltare a început cu muncitori germani. Aceștia însă nu știau nici măcar să folosească uneltele, așa că lucrurile nu au decurs bine.