Prima pagină » Știri » Dosarul TRAFIC DE INFLUENȚĂ la Palatul Victoria. Procesul baronului Adrian Duicu a fost oprit

Dosarul TRAFIC DE INFLUENȚĂ la Palatul Victoria. Procesul baronului Adrian Duicu a fost oprit

Dosarul TRAFIC DE INFLUENȚĂ la Palatul Victoria. Procesul baronului Adrian Duicu a fost oprit
Judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel București a dispus returnarea la DNA a dosarului în care fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu este acuzat de corupție.

Procesul lui Adrian Duicu se oprește, iar dosarul este returnat procurorilor DNA, pentru a fi refăcut, a decis, luni, judecătoarea Viorica Costiniu.

„În baza art.346 alin.3 lit.a C. pr. pen. dispune restituirea cauzei privindu-i pe inculpații Duicu Ioan Adrian, Ponea Constantin Ștefan, Popescu Constantin, Borugă Doina, Drăghia valentina, Feraru Grigorița, Popescu Daniela Delia, Rolea Elisabeta Zenovia, Stănoiu Cristian Damian și Bădin Andrei Dan trimiși în judecată prin rechizitoriul emis în dosarul nr.321/P/2013 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – SCC.”, este soluția emisă de judecătoarea Viorica Costiniu.

Pentru că este o decizie proaspătă, ea nu a fost motivată, astfel că nu se știe ce exact a găsit neconform judecătoarea Costiniu în dosarul baronului de Mehedinți.

Decizia ei nu este definitivă, procurorii DNA urmând să depună o contestați, ce va fi judecată de o altă instanță. Din acest punct, există două scenarii: dacă instanța acceptă argumentele DNA, procesul nu se oprește. A doua variantă este ca decizia judecătoarei Costiniu să fie confirmată și dosarul să fie trimis înapoi la DNA.

În urmă cu o spătămână, gândul a relatat că judecătoarea Costiniu a mai decis și eliminarea a 7 CD-uri cu interceptări din dosar și a dispus citarea în premieră a procurorului DNA care a investigat cazul.

Ce conține dosarul Duicu

Adrian Duicu este acuzat că i-ar fi promis lui Ștefan Ponea că își va folosi influența pentru a-i determina pe aceștia să îl mențină temporar în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți și, ulterior, să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din Poliția Română, iar soția acestuia, Elisabeta Ponea, să ocupe o funcție de conducere în Ministerul Public.

În rechizitoriu, se arată că Adrian Duicu făcea trafic de influență în Palatul Victoria. Inițial, DNA susținea că Duicu se afla în biroul lui Victor Ponta când își folosea ilegal infuența, după care președintele suspendat al CJ Mehedinți a fost localizat doar în clădirea Guvernului.

Dosarul lui Adrian Duicu este încă în faza de camera preliminară. Aceasta este procedură preliminară într-o cauză penală. Adică judecătorul verifică dacă rechizitoriul este în regulă, avocații ridică tot felul de excepții. În principiu după această procedură preliminară, dosarul ajunge în faza publică când sunt audiați martorii, inculpații și au loc dezbaterile.

Au trecut șase luni de la trimiterea în judecată a dosarului. Instanța a judecat 19 termene în acest dosar. Cauza este judecată de către judecătoarea Viorica Costiniu, soția fostului judecător de la Curtea Supremă, Florin Costiniu. Fost judecător la Curtea Supremă, unde a deținut funcția de șef al Secției Civile, Florin Costiniu a fost condamnat definitive pentru corupție. Prin sentința Curții Supreme, acesta a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de influență. Procurorii l-au acuzat pe Florin Costiniu că, împreună cu Cătălin Voicu, a fost de acord să traficheze influența pentru a interveni într-un litigiu între compania lui Costel Cășuneanu și Compania Națională de Autostrăzi. În final Costiniu a fost condamnat la 4 ani de înhisoare cu suspendare.

Autor

Citește și