DOSARUL TRANSFERURILOR. Copos, Borcea, frații Becali, MM Stoica, Pădureanu, Nețoiu și Gică Popescu scapă deocamdată de pușcărie
Curtea Supremă a decis astăzi rejudecarea dosarului Transferurilor din fotbalul românesc. Astfel, dosarul va fi retrimis la Curtea de apel București.
George Copos, Cristian Borcea, MM Stoica, Jean Pădureanu, Giovanni Becali, Victor Becali, Gică Popescu și Gheorghe Nețoiu scapă deocamdată de condamnările cu închisoarea.
La ultimul termen procurorii ceruseră majorarea pedepselor iar cei opt grei ai fotbalului au pledat pentru achitare.
Curtea de Apel București a decis anul trecut următoarele pedepse: Borcea – 7 ani de închisoare, Copos – 5 ani, MM Stoica – 4 ani, Giovanni Becali – 8 ani, Victor Becali – 7 ani, Gică Popescu – 3 ani cu suspendare, Nețoiu – 3 ani cu suspendare, Pădureanu – 3 ani cu suspendare.
După ce Curtea de Apel București i-a condamnat pe cei opt la închisoare, acum, Curtea Supremă a judecat recursul care a fost finalizat vineri 17 mai.
Cât timp va mai dura judecarea dosarului
După această decizie a Curții Supreme, Curtea de Apel București va relua faza de apel. Câteva luni procesul nu va fi judecat până când Curtea Supremă emite motivarea deciziei de rejudecare. Faza de apel a durat în acest caz un an de zile. Astfel că o soluție în acest caz ar putea fi emisă în 2014. După care soluția de la Curtea de Apel București va fi din nou judecată Curtea Supremă.
Când se prescriu faptele în Dosarul Transferurilor
Toți cei opt inculpați din dosarul Trofeul Calității sunt acuzați de înșelăciune cu consecinte deosebit de grave. Pentru această înfracțiune legea prevede o pedeapsă cuprinsă între 10 și 20 de ani. Pentru aceste pedepse Codul Penal spune că termenul de prescripție este de 15 ani. De menționat însă că pentru unele dintre faptele reținute în rechizitoriu prescripția ar putea interveni în anul 2014.
George Copos acuzat de înselăciune cu consecințe grave – pedeapsa maximă este de 20 de ani. Pentru acestă infracțiune termenul de prescripție este de 15 ani. Ultimele fapte au fost comise în 2003. Astfel că termenul de prescripție se împliunește în anul 2018
MM Stoica acuzat și el de înselăciune cu consecințe grave pentru anul 2001. Astfle în cazul săut termenul de prescripție se împlinește în 2016.
Cristi Bocea și el acuzat de înselăciune cu consecințe grave ultimele fapte fiind reținut pentru anul 2005. Termenul de prescripție se împlinește în cazul său în anul 2020.
Pentru infracțiunile lui Ioan Becali termenul de prescripție este același ca și în cazul lui Borcea adică 2020. Le fel și în cazul fratelui său Victor Becali, acesta are termen de prescripție pentru anul 2020.
Jean Pădureanu și el este acuzat de înșelăciune cu consecințe grave. Termenul de prescripție pentru Jean Pădureanu este 2018 pentru că faptele comise de fostul conducător al Gloriei Bistrița este anul 2003.
Același termen de prescripție îl prevede legea și pentru Gică Popescu, adică anul 2018. Potrivit procurorilor Gigi Nețoiu a comis faptele în anul 2004 astfel că în cazul său termenul de prescripție este 2019.
În noiembrie 2012, Curtea de Apel București i-a condamnat la 40 de ani de închisoare pe cei opt grei ai fotbalului românesc. În motivarea Curții de Apel, judecătorii spun că cei opt au fost condamnați pentru că au avut o activitate infracțională intensă și au adus prejudicii consistente statului. „Inculpatul Becali Ioan a fost inițiatorul și principalul beneficiar, împreună cu Becali Victor, al acestei activități ilicite, în cadrul căreia inculpatul Borcea Cristian a avut o contribuție esențială”, se menționează în motivare.
40 de ani de închisoare la Curtea de Apel
Curtea de Apel București a decis, în 12 noiembrie 2012, condamnarea lui George Copos, principal acționar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înșelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an și șase luni pentru evaziune fiscală. În sentința dată, judecătorii au reținut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.
Președintele clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare și trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Pădureanu a mai primit două pedepse de doi ani pentru spălare de bani și încă una de trei ani pentru înșelăciune în formă continuată, iar pentru evaziune fiscală încă un an și jumătate de închisoare.
Fostul vicepreședinte al clubului Oțelul Galați, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare și interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.
Fostul președinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la șapte ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de șase ani, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a mai primit un an și nouă luni de închisoare pentru evaziune fiscală și două pedepse a câte doi ani și jumătate pentru spălare de bani.
La rândul său, pe lângă cei opt ani de închisoare cu executare și șapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înșelăciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an și nouă luni pentru evaziune fiscală și a mai primit două pedepse a câte doi ani și nouă luni pentru spălare de bani.
Fratele acestuia, Victor Becali, pe lângă cei șapte ani de închisoare cu executare și șapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înșelăciune, a mai primit un an și nouă luni pentru evaziune fiscală și două pedepse a câte doi ani și nouă luni pentru spălare de bani.
Fostul internațional și impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înșelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Fostul acționar al FC Dinamo, Gheorghe Nețoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înșelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Nețoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Inițial, Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători.
Decizia însă a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie a pronunțat sentința. Toți cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care va da o sentință definitivă în acest dosar.
Cei opt oameni de fotbal au fost deferiți justiției în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.