Dosarul unei morți suspecte. Ce s-a spus și ce nu s-a spus despre cazul Condrea
Accident, sinucidere sau crimă?
Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, firma care a vândut spitalelor românești dezinfectanți diluați de până la 10 ori, a murit duminică seară, în jurul orei 18.30, într-un accident auto. Acesta se afla singur în mașină, pe raza localității Corbeanca (județul Ilfov), în apropierea fabricii de produse Hexi.
Atunci când a avut loc accidentul, se pare că plecase de la fabrică și se îndrepta spre casa fostei sale soții pentru a-și lua de acolo fiica în vârstă de 10 ani. Aceasta locuia cu Condrea, însă petrecuse weekendul alături de mama sa, iar Condrea urma să o ia de la casa acesteia duminică seară.
Pe o porțiune de drum drept, circulând cu viteză mare, mașina condusă de Condrea a ieșit de pe partea carosabilă și s-a izbit de trei pomi. Condrea a murit pe loc. A fost identificat după haine de partenera sa de viață la locul accidentului și, ulterior, luni la IML de aceeași persoană.
Dan Condrea ar fi urmat să fie audiat și pus sub acuzare, luni, cu privire la implicarea sa în afacerile cu dezinfectanți diluați. Acum, Parchetul General anchetează moartea patronului Hexi Pharma, procurorii neexcluzând dintre cauzele accidentului varianta sinuciderii, dar și faptul că Dan Condrea ar fi putut suferi un infarct.
De asemenea, procurorii au dispus o expertiză tehnică a mașinii. Mașina în care a murit Dan Condrea este un Opel Astra. Mașina era înamtriculată în România, pe numele unei firme din grupul Hexi. Mașina ar fi fost cumpărată de omul de afaceri pentru tatăl său, cel care a pornit, de fapt, afacerile cu dezinfectanți spitalicești la începutul anilor `90. Acesta a murit însă în urmă cu doi ani, iar mașina era folosită pentru activitatea firmei. De câteva zile, Condrea conducea această mașină și nu mașina pe care o conducea în mod normal, un Porsche Cayenne.
În dosar s-a cerut, de asemenea, efectuarea unui test ADN pentru a se confirma 100% că victima este Dan Condrea.
Surse judiciare susțin că în dosar urmează să se efectueze percheziții informatice și va fi verificată lista apelurilor telefonice.
Era filat sau nu Dan Condrea?
Întrebarea a fost lansată în spațiul public la scurt timp după anunțul morții lui Condrea de deputatul Sebastian Ghiță. În locul SRI a răspuns, luni, Teodor Atanasiu, membru al comisiei de control al Serviciului. „Am întrebat și am primit un răspuns oral de la șeful SRI că nu. Acum am cerut și în scris pentru liniștea membrilor comisie” a spus el.
„Moartea cetățeanului nu este un caz de siguranță națională. Filajul unui cetățean se face de instituțiile abilitate cerute de Parchet și nu de SRI, conform CCR. Nefiind un caz de siguranță națională, el nu a fost instrumentat de SRI, ci de alte instituții”, a mai spus Atanasiu.
Potrivit legii, un filaj permanent ar fi fost justificat doar dacă dosarul în care era implicat Dan Condrea ar fi fost încadrat de procurori ca posibilă amenințare la securitatea națională. Or, dosarul Hexi a fost deschis de Parchetul General in rem, ceea ce înseamnă că sunt cercetate faptele pentru a se stabili apoi învinuiții. Totodată, infracțiunile cercetate în acest dosar sunt comercializarea pe piață de produse falsificate și zădărnicirea actului medical. Surse apropiate anchetei au declarat că procurorii luau în calcul extinderea acuzațiilor la spălare de bani și evaziune fiscală, însă nu făcuseră încă demersurile judiciare în acest sens.
Astfel, infracțiunile din dosarul Hexi Pharma nu ar fi niciodată de ajuns pentru un mandat de filaj permanent. În schimb, dacă Dan Condrea ar fi fost monitorizat totuși în cadrul anchetei in rem, atunci filajul ar fi fost realizat cel mai probabil de Direcția de Investigații Criminalistice din cadrul IGP București, dar asta nu înseamnă neapărat că ar fi fost urmărit în permanență. Deocamdată, un răspuns oficial nu a fost dat.
Săptămâna trecută, mgistrații Judecătoriei Sectorului 5 au decis să admită cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind lichidarea societății Hexi Pharma, firmei fiindu-i interzisă dizolvarea, reducerea capitalului social sau înstrăinarea activelor, hotărârea nefiind definitivă.
Cererea procurorilor a fost înaintată instanței după ce firma Hexi Pharma a anunțat că a demarat deja procedurile legale pentru închidere și că își va retrage toate produsele de pe piață, precizând că în urma rezultatelor anunțate în legătură cu produsele companiei, firma își cere scuze public.
Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferențe în concentrații între valoarea declarată și cea măsurată, arată primele teste oficiale anunțate de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Victor Strâmbu, acesta precizând că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.
La data de 10 mai, pe rolul Tribunalului București a fost înregistrat un dosar prin care firma solicită intrarea în insolventă, prima ședință de judecată fiind stabilită pentru 17 mai. Potrivit informațiilor care apar în cererea de insolvență, firma Hexi Pharma ar avea datorii de 23.426.229 lei.
SRI pe lista datornicilor la Hexi Pharma
Dosarul prin care Hexi Pharma își cere insolvența scoate la iveală și bilanțurile financiare ale firmei în jurul căreia a izbucnit scandalul dezinfectanților diluați de până la 10 ori folosiți în spitalele din România. Datoriile invocate de Hexi, în cuantum total de 23,426 de milioane de euro – aproape 103 milioane de lei, au o valoare de peste patru ori mai mare decât cifra de afaceri înregistrată de companie la finele anului 2014 – cele mai recente date depuse la Ministerul Finanțelor Publice. Atunci, Hexi Pharma Co SRL declara o cifră de afaceri de 18,98 milioane de lei, un profit net de 1,83 de milioane de lei și active în valoare de 35 de milioane de lei. Tot la finalul lui 2014, producătorul de dezinfectanți arăta că are datorii în valoare de 20,7 milioane de lei.
Acum, datoriile de peste 23 de milioane de euro reprezintă impozite și facturi către furnizori. Printre aceștia apare și CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd, înregistrată în Cipru. Potrivit Rise Project, acest offshore a fost folosit pentru a scumpi de până la 10 ori prețul dezinfectanților și, în realitate, este controlat de Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma. Concret, firma din Cipru cumpăra materie primă din Germania, pe care o revindea apoi cu un preț de 10 ori mai mare către firma din România.
De cealaltă parte, Hexi Pharma arată că are de luat bani de la Serviciul Român de Informații, mai exact de la Unitatea Militară 0502, adică Laboratorul de Toxicologie Industrială. Producătorul de dezinfectanți susține că SRI are astfel o datorie de 525 de lei către el. SRI a avut două contracte cu Hexi Pharma Co SRL, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Ambele au ca obiect furnizarea de săpun lichid dezinfectant și au o valoare cumulată de 350.000 de lei. Primul contract a fost încheiat în iulie 2013 și are o valoare de 198.000 de lei, iar cel de-al doilea a fost atribuit în noiembrie 2015 și are o valoare de 152.600 de lei.
Totodată, Hexi Pharma Co SRL mai are de luat bani de la două unități militare din subordinea Ministerului Apărării Naționale. Astfel, UM 02548, adică Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei, are o datorie de 7.577 de lei către Hexi, iar unitatea militară 02474 din Brașov are facturi neachitate în valoare de 2.191 de lei. (ELENA DUMITRU)