Dosarul Valiza – latura financiară: Condamnat la închisoare, Becali a câștigat o mică avere din banii confiscați
Deși a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru miturirea jucătorilor Gloria Bistrița și Universitatea Cluj, Becali a câștigat 320.000 euro din dosarul Valiza. Curtea Supremă a dispus confiscarea valizei cu 1,7 milioane euro, dar în cei cinci ani de procese banii lui Becali s-au înmulțit. DNA a depus banii într-un cont bancar unde au produs profit din dobândă. Judecătorii nu au confiscat dobânda, dar șansele ca Becali să intre în posesia dobânzii sunt mici pentru că are datorii imense la Fisc.
În 2008, procurorii DNA care au investigat cazul au dispus sechestrarea sumei de 1,7 milioane euro pe care Becali a trimis-o la Universitatea Cluj, prin Teia Sponte. Unul dintre capetele de acuzare din dosarul Valiza este acela de dare de mită. Mai precis, Becali a fost acuzat și condamnat pentru că i-a mituit pe jucătorii U Cluj pentru ca aceștia să câștige meciul cu CFR Cluj, astfel că în clasamentul Ligii I Steaua era avantajată de acest rezultat și ocupa locul 1. În acest sens, Becali l-a trimis pe Teia Sponte la Cluj cu cei 1,7 milioane euro. Pe 6 octombrie 2008, Teia Sponte s-a întâlnit cu Anto Doboș, președintele U Cluj, într-o cameră de hotel din Cluj Napoca, unde i-a arătat banii ce urmau să ajungă la jucători.
Pe 7 mai 2008, Teia Sponte a fost prins de procurori în timp ce viziona meciul U Cluj – CFR Cluj la un restaurant din Cluj Napoca în prezența unui apropiat al lui Anton Doboș și cu Gigel Coman, jucător al U Cluj. La finalul meciului, dacă U Cluj ar fi câștigat, banii urmau să ajungă în posesia lui Anton Doboș.
Procurorii DNA l-au reținut pe Teia Sponte și au sechestrat cei 1,7 milioane euro. Potrivit rechizitoriului, banii au fost inventariați și depuși într-un cont bancar. DNA a deschis un cont pe numele lui Gigi Becali și Teia Sponte. Astfel că valiza cu bani a lui Becali a produs profit din dobândă din 8 mai 2008 și până în prezent.
Potrivit unui calcul realizat de gândul, până în prezent, în acest cont s-au strâns nu mai puțin de 320.000 euro. La o dobândă de 3,45% pe an, rezultă, conform calculelorgândul, că în perioada mai 2008 – mai 2013 suma din contul de la BCR a crescut cu cel puțin 320.000 de euro, până la un total de 2,02 milioane de euro. Calculele au fost făcute ținând cont de o dobânda medie pe sistemul bancar la depozitele în euro, în mai 2008, de 3,45% pe an. Dobânda totală obținută de la BCR ar putea fi, însă, mult mai mare, în condițiile în care este o practică răspândită în sistemul bancar ca dobânzile pentru depozitele mari să fie negociate de clienți cu bancherii.
Prin sentința definitivă emisă de Curtea Supremă marți, 4 iunie, cei 1,7 milioane euro au fost confiscați. Potrivit legislației, banii vor ajunge în bugetul de stat. Titular fiind în acest sens Ministerul Finanțelor.
În schimb, dobânda acumulată în acestă perioda nu va fi automat confiscată de stat. În mod normal, cei 320.000 euro vor rămâne în contul deschis de DNA pe numele lui Becali. Cu toate acestea, experții consultați de gândul spun că și acești bani trebuie să ajungă în visteria statului, pentru că Becali are datorii la ANAF. În 2011, ANAF a constat că Becali nu a plătit impozite pe tranzacțiile cu terenuri. Aceste impozite erau în 2011 de 3,5 milioane. Unele surse spun că, acum, Becali are de plătit aproximativ 4 milioane euro. Astfel că, aproape sigur, ANAF va opri banii din dobândă obținuți de Becali.
Unde ținea Teia Sponte cei 1,7 milioane euro
Numele dosarului Valiza nu este în concordanță totală însă cu faptele reținute de procurori. Banii lui Gigi Becali nu au fost ținuți în realitate într-o valiză, ci într-o borsetă care era la rându-i într-o geantă de voiaj. „Conform procesului verbal de efectuare a percheziției din data de 07.05.2008, în autoturismul marca Ford Focus cu număr de înmatriculare CJ-14-RIM au fost identificați prin legitimare Sponte Teia, Bendorfean Traian, Coman Gigel și cei doi agenți de pază Dediu Ștefan Fănuș și Popa Marcel. În portbagajul autoturismului a fost găsită o geantă de voiaj marca „LOTTO”, iar în interiorul acesteia s-a identificat o geantă mult mai mică de culoare maro, marca „SPRIDER” în care se aflau mai multe teancuri cu bancnote de 500 euro înfășurate într-o pungă din plastic inscripționată > „