Două dintre cele mai grave atacuri ale ultimilor ani ar putea avea legătură. Ipoteza în care asupra unui om nevinovat s-au tras 20 de gloanțe
Procurorii și polițiștii bucureșteni fac, marți, șase percheziții domiciliare în Piatra Neamț și Roznov, în cazul atacului armat care a avut loc în 26 noiembrie 2012, în cartierul Vitan din Capitală, pentru care a fost arestat cetățeanul moldovean Vitalie Proca.
Procurorii criminaliști de la Parchetul Tribunalului București și ofițeri de la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei au descins, marți dimineață, la șase adrese din municipiul Piatra Neamț și orașul Roznov.
Perchezițiile sunt făcute „în cauza privind atentatul produs în data de 26.11.2012 de către inculpatul Proca Vitalie, aflat în prezent în stare de arest, în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului București.
Tot marți, procurorii DIICOT fac percheziții în București la locuința lui Ioan Dumitru Mironescu, cercetat pentru că ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu, existând posibilitatea ca atentatul din Piatra Neamț să aibă la bază atacul armat din Vitan, iar tânărul împușcat de Proca să fi fost confundat cu Mironescu.
Procurorii iau în calcul posibilitatea ca persoana vizată de atacul din 26 noiembrie 2012 să fi fost Ioan Dumitru Mironescu, iar tânărul împușcat să fi fost confundat cu acesta, întrucât locuiesc în același cartier, conduc același tip de mașină, de culoare neagră, au aceeași combinație a literelor la numărul de înmatriculare și ambii sunt practicanți ai sporturilor de contact.
„În fapt, ca variantă de anchetă, procurorii DIICOT iau în calcul posibilitatea ca persoana vizată în realitate de acest atac să fi fost învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, confuzia atacatorului fiind generată de faptul că atât partea vătămată I. M. cât și învinuitul Mironescu Ioan Dumitru locuiesc în cartierul Vitan, conduc același tip de autoturism, având aceeași combinație literală a numărului de înmatriculare, respectiv MERCEDES, de culoare neagră, înmatriculat cu terminația MIR și au același gen de preocupări – practicanți ai sporturilor de contact”, a precizat DIICOT.
În acest context, urmează să se aprecieze cu privire la reunirea celor două cauze, „în scopul conturării unei imagini complete a situației de fapt, precum și pentru a se acționa în mod unitar în vederea destructurării grupărilor infracționale coordonate de către Ioan Dumitru Mironescu și Bogdan Mararu pe raza municipiului Piatra Neamț”, a mai arătat DIICOT.
Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morțun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar fi împușcat în cap și în piept, cu un automat Kalașnikov și un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale.
Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliției din Rusia, Italia, Moldova și Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea șeful Poliției Române, Petre Tobă.
Parchetul Tribunalului București a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale față de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Potrivit procurorilor, la data de 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca „a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra victimei I.M. – care își parca autoturismul în parcarea de reședință -, după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism și, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcția victimei”.
La 18 ianuarie, Parchetul Tribunalului București a solicitat instanței de judecată să dispună arestarea preventivă în lipsă a lui Vitalie Proca, precum și să emită un mandat european de arestare și un mandat de urmărire internațională, propunerea fiind admisă în aceeași zi.
Autoritățile române au declanșat procedura de extrădare a lui Proca din Moscova, pentru a fi cercetat în România.
Vitalie Proca este acuzat și de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunțov, pe care acesta l-a împușcat, de șase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.
Cinci persoane sunt cercetate în arest pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu. Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuș, Ovidiu Popa, Petrică Jâtaru și Emil Cristofor sunt acuzați de omor calificat, distrugere și acte de terorism, după ce au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamț.
Daniel Pădurariu a planificat asasinarea lui Bogdan Mararu, pe fondul unor conflicte mai vechi cu familia acestuia, și l-a pus pe Cosmin Irinel Lăcătuș să găsească două persoane care, pentru 7.000 de euro, să monteze dispozitivul exploziv, acestea cerând 15.000 de euro dacă Mararu moare, arăta instanța Curții de Apel Bacău în motivarea deciziei de arestare.
Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamt, împreună cu ofițeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacău și SCCO Neamț, au prins în 11 ianuarie în flagrant delict trei membri ai grupului infracțional care au amplasat dispozitivul exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu. Mașina sub care s-a găsit explozibilul se afla la o distanță de un metru și jumătate de blocul în care locuiește Bogdan Mararu, aflat pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamț, într-o zonă unde se află și sediul Direcției de Finanțe, Spitalul Județean, două biserici și o bancă.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, spunea atunci că suspecții erau monitorizați de SRI și DIICOT încă din luna decembrie 2012, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub mașina de la Piatra Neamț „un kilogram de explozibil plastic de proveniență străină”.
Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghiță Mararu, asasinat în noiembrie 2010.
În 14 noiembrie 2010, Gheorghiță Mararu, lider al lumii interlope nemțene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamț, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea șefului Poliției Române Petre Tobă și a secretarului de stat Dan Fătuloiu.