„Astăzi, 19.11.2018, la Paris, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a anunțat că a fost aprobat un împrumut de 177 milioane de euro guvernului român, pentru construirea de noi spații care să consolideze sistemul penitenciar și să îmbunătățească condițiile de detenție. Împrumutul furnizat de CEB reprezintă o contribuție majoră la planurile guvernamentale de îmbunătățire a calității și capacității instituțiilor penitenciare, în conformitate cu calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluționarea supra-aglomerării carcerale și a condițiilor de detenție, adoptat prin Memorandum, de către Guvernul României”, informează Administrația Națională a Penitenciarelor, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, fondurile CEB vor fi utilizate pentru construirea a două unități penitenciare, în localitatea Berceni, județul Prahova, cu o capacitate de 1.000 de locuri, respectiv în localitatea Unguriu, județul Buzău, cu o capacitate de 900 de locuri.
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va sprijini și construirea de facilități pentru personalul din sistemul administrației penitenciare, inclusiv pentru formare și dezvoltare profesională, în orașul Pantelimon, județul Ilfov și în localitatea Rodbav, județul Brașov.
FSANP: Tudorel, minciunel! Salariații din pușcării, nemulțumiți de salarii și condițiile de muncă
Aproximativ 300 de sindicaliști ai Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) au protestat, la începutul lunii octombrie, în fața Ministerului Justiței, fiind nemulțumiți de condițiile de muncă din penitenciare, dar și de nivelul de salarizare.
Aproximativ 300 de angajați din penitenciarele românești s-au strâns, miercuri, cu vuvuzele, în fața Ministerului Justiției, cerând demisia ministrului Tudorel Toader și strîgând „Tudore, Minciunel”.
Protestatarii sunt nemulțumiți de condițiile de muncă din penitenciare, de faptul că au ore suplimentare neplătite sau că nu au suficiente dotări pentru a se apăra de condamnații care sunt agresivi.
„Ministrul Justiției a promis acum un an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate. În continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni, ca reacție la refuzul unor colegi de a intra în serviciu, că orele suplimentare vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt”, spun reprezentanții sindicaliștilor.
Aceștia mai precizează că în cazul în care revendicările lor nu sunt rezolvate, nu vor înceta protestele.
„Dacă aceste revendicări nu vor primi un răspuns pozitiv concret, vom continua acțiunile în instanțele civile și penale împotriva ministrului Justiției și vom recurge la blocarea activității penitenciarelor ca urmare a refuzului angajaților de a lucra în condiții de lucru improprii”, susține Sorin Dumitrașcu, președintele FSANP.