Două judecătoare, excluse din magistratură pentru că au întârziat soluționarea dosarelor
Secția pentru judecători a CSM a admis, în ședința de miercuri, acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară (IJ) împotriva judecătoarelor Irina Elena Leonte, de la Judecătoria Sectorului 1 București, și Angela Tatiana Pop, de la Judecătoria Aiud, și a decis excluderea acestora din magistratură pentru abaterea prevăzută de articolul 99 litera h din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, și anume „nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor”.
Conform unui comunicat al CSM, s-a constatat că magistratul Irina Elena Leonte a amânat pronunțarea pentru perioade cuprinse între o săptămână și opt luni în 611 cauze, apreciindu-se că prin conduita adoptată s-au produs consecințe asupra dreptului recunoscut părților de a beneficia de soluționarea cauzei într-un termen rezonabil și de acces la justiție.
În cazul judecătoarei Angela Tatiana Pop, membrii CSM au constatat că aceasta a încălcat norme de procedură prin luarea unor măsuri procesuale sau efectuarea unor acte procesuale cu nerespectarea condițiilor prevăzute de lege având ca efect prelungirea duratei procedurii judiciare în mod nejustificat în peste 170 de dosare, cu o vechime cuprinsă între un an și zece ani de la înregistrare.
„Secția a reținut că gradul de complexitate al cauzelor nu a justificat în nici una dintre situațiile verificate durata mare a procedurilor, perspectivă din care nu pot fi ignorate efectele acestei conduite asupra
dreptului părților la o durată rezonabilă a procedurilor”, se arată într-un comunicat al CSM.
De asemenea, în ședința de miercuri, Secția pentru judecători a CSM a admis, în parte, respectiv în totalitate, acțiunile disciplinare formulate de IJ împotriva lui Ciprian Boerescu , judecător în cadrul Judecătoriei Sector 2 București.
Astfel, magistratul a primit „avertisment” pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de articolul 99 litera t din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor- „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”, constând în nesemnarea unor încheieri de amânare a pronunțării cauzei.
„Totodată, în același dosar al Inspecției Judiciare, Secția a respins acțiunea disciplinară exercitată împotriva aceluiași magistrat pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. h) din Legea nr.
303/2004 – „nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor. Secția a aplicat aceluiași judecător sancțiunea disciplinară constând în „diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de o lună”, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. t) din același act normativ”, se arată într-un comunicat al CSM.
Tot miercuri, Secția pentru procurori a CSM i- a sancționată cu avertisment pe Constantin Andreiaș, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov și Mariana Codruța Trandafir, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată pentru „nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”.
Hotărârile celor două Secții pot fi atacate cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.