Două loturi de vaccin diftero-tetanic RETRASE de Ministerul Sănătății, după ce 53 de elevi au avut reacții adverse
La solicitarea Ministerului Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică București a efectuat o analiză cu privire la posibilele reacții adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a, în cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, transmis joi agenției MEDIAFAX.
Potrivit Ministerului Sănătății, în urma analizei s-a constatat că au fost înregistrate 53 de cazuri de posibile reacții adverse post-vaccinare (RAPI), în cinci județe. Din cele 53 de cazuri, 41 sunt vaccinări din două loturi achiziționate în 2013 și 2014.
Toate posibilele cazuri de reacții adverse post-vaccinare se află în investigare, a precizat sursa citată.
Totodată, pentru a se exclude problemele de calitate ale vaccinului, Ministerul Sănătății a decis oprirea celor două loturi identificate de la utilizare până la obținerea rezultatelor analizei de calitate, care va fi efectuată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.
Autoritățile sanitare au anunțat reprezentanții producătorului vaccinului despre situația apărută.
„Facem precizarea că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări ușoare și tranzitorii, care s-au remis spontan și nu au pus în pericol sănătatea elevilor. Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Menționăm că, administrarea vaccinurilor presupune și posibila apariție a unor reacții post- vaccinare normale (reacții locale, durere locală, febră de scurtă durată etc.)”, a arătat Ministerul Sănătății.
Nouă copii de 14 ani, elevi în clasa a VIII-a la o școală din Curtea de Argeș, au ajuns la spital, marți seară, acuzând stări de rău, la scurt timp după ce au fost vaccinați cu ser diftero-tetanic în cadrul campaniei de vaccinare derulate de autorități în unitățile de învățământ din județul Argeș.
Potrivit medicului Adrian Stoica, director executiv adjunct la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș, cei nouă elevi au început să acuze dureri de cap și stări de greață după ce au fost vaccinați la școală, ei ajungând la spitalul din Curtea de Argeș.
Medicii de la această unitate sanitară au decis să-i trimită pe șase dintre elevi cu ambulanțele la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești.
Medicul specialist de la secția de boli infecțioase a SJU Pitești a stabilit că starea copiilor nu este gravă și că nu este vorba despre simptome care să reprezinte reacții adverse la administrarea vaccinului.
„Medicul specialist nu a pus în evidență, pentru niciunul dintre copii, nicio simptomatologie și, prin urmare, medicul epidemiolog de la DSP Argeș nu a încadrat aceste evenimente ca fiind reacții adverse post-vaccinare. Este posibil să fi fost vorba despre o reacție emoțională a copiilor în urma vaccinării”, a declarat corespondentului MEDIAFAX reprezentantul DSP Argeș.
Directorul adjunct Adrian Stoica a mai spus că DSP Argeș monitorizează cu atenție campania de vaccinare cu serul diftero-tetanic care se desfășoară în această perioadă în școlile din județ.
În județul Argeș sunt înregistrați 5.800 de elevi de clasa a VIII-s și 5.600 de elevi de clasa a IX-a care trebuie vaccinați cu serul diftero-tetanic, în cadrul campaniei derulate în această perioadă.