Prima pagină » Știri » Două persoane, reținute după perchezițiile în dosarul prejudicierii a șapte multinaționale

Două persoane, reținute după perchezițiile în dosarul prejudicierii a șapte multinaționale

Două persoane, reținute după perchezițiile în dosarul prejudicierii a șapte multinaționale
Doi suspecți au fost reținuți în urma perchezițiilor făcute joi, în Capitală, într-un dosar privind prejudicierea a șapte companii multinaționale, cu șase milioane de dolari și trei milioane de euro, informează Poliția Română.

Doi suspecți au fost reținuți în urma perchezițiilor făcute joi, în Capitală, într-un dosar privind prejudicierea a șapte companii multinaționale, cu șase milioane de dolari și trei milioane de euro, informează Poliția Română.

„În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor dispozitive tip token, pașapoarte și acte de identitate false, 12.000 de euro, documente ale unor companii off-shore utilizate în transferul sumelor de bani, telefoane mobile, unități de calculator, documente și carduri bancare, facturi falsificate”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de Poliția Română.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011 – 2013, gruparea ar fi prejudiciat șapte companii multinaționale, cu șase milioane de dolari și trei milioane de euro, după ce au folosit acte de identitate false, documente privind înființarea unor companii false, folosite la autoritățile elvețiene, israeliene, belgiene și române, precum și dispozitive de tip token, folosite pentru accesarea mai multor conturi din România.

Polițiștii și procurorii au făcut, joi, șase percheziții, în urma cărora au fost ridicate pașapoarte și acte de identitate false, 12.000 de euro, documente ale unor companii off-shore folosite în transferul sumelor de bani, telefoane mobile, unități de calculator, carduri bancare și facturi false.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, suspecții aveau mai multe moduri de operare. Astfel, aceștia se recomandau reprezentanților firmelor înșelate ca fiind patroni ai companiilor care dețineau controlul activității comerciale și financiare asupra acestora și le cereau bani pentru investiții.

„Suspecții s-au recomandat în mod mincinos față de reprezentanții părților vătămate străine, ca fiind patroni, proprietari ai companiilor care dețineau controlul activității comerciale și financiare asupra părților vătămate, solicitându-le – prin folosirea unor documente false (facturi, contracte etc.) – virarea unor sume importante de bani în conturile unor societăți comerciale înființate în România de către suspecți în acest scop, cu motivarea «efectuării unor investiții”, a precizat Parchetul Capitalei.

De asemenea, suspecții și-au înființat în România mai multe firme cu denumiri similare celor aparținând părților vătămate și au contactând clienții acestora, spunând că a fost schimbat contul bancar și trebuie să vireze bani în noile conturi. Banii ajungeau astfel în conturile societăților comerciale înființate în România, au mai arătat anchetatorii.

O parte din bani au fost transferați de suspecți în conturile unor societăți comerciale din străinătate de tip „offshore” și redirecționate ulterior în conturile unor persoane fizice și juridice din Israel.

Procurorii au colaborat în acest caz cu ofițeri de poliție judiciară de la Direcția de Investigare a Fraudelor și Serviciul de Investigare a Fraudelor București, Serviciul Român de Informații și Direcția de Operațiuni Speciale.

 

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și