Două unități de transfuzie sanguină din Olt există doar în acte

Două unități de transfuzie sanguină din Olt există doar în acte
Publicat: 09/08/2016, 12:29

În județul Olt, spitalele din Caracal, Corabia și Balș au fost incluse în lista Ministerului Sănătății cu unitățile de transfuzii neautorizate. În timp ce UTS Caracal se află în curs de autorizare, reprezentanții spitalelor din Corabia și Balș spun că aceste unități nu există în instituțiile pe care le conduc.

Managerul Spitalului Orășenesc Balș, Ștefan Stănculescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, pentru a avea o unitate de transfuzii, trebuie să facă demersuri către Consiliul Local, apoi Ministerul Sănătății trebuie să avizeze noua structură.

„Noi nu avem unitate de transfuzii, avem doar un punct în cadrul Compartimentului de Anestezie și Terapie Intensivă. Când avem nevoie de sânge, facem o comandă la Centrul Județean Slatina și punem la bolnav. Aceasta este toată treaba pe care o facem noi. Dacă ne dorim o unitate în cadrul Compartimentului de Anestezie și Terapie Intensivă, trebuie să facem o solicitare către CL să ne aprobe, apoi demersuri către Minister. Ei verifică dacă îndeplinim condițiile și ne dau sau nu avizul. Bolnavii care au nevoi de sânge îi transferăm rapid către Spitalul Județean pentru ca totul să se producă în condiții corespunzătoare. Aici e vorba de siguranța pacientului. Noi nu o să mai solicităm sânge până când nu vom obține autorizația”, a declarat Stănculescu.

La rândul său, coordonatorul Centrului Județean de Transfuzii Sanguine Slatina, medicul Ramona Lesnic, declară că la Corabia și Balș sunt efectuate foarte rar transfuzii de sânge și doar la pacienții care ajung în stare gravă.

„Am primit adresele de la Ministerul Sănătății, dar în Olt nu avem situații cu unități neautorizate. La Balș și Corabia nu sunt unități de transfuzii, iar pacienții sunt transferați la Craiova sau Slatina. De exemplu, la Corabia cred că am avut o singură transfuzie în ultimii cinci ani. Este obligatoriu pentru fiecare spital să aibă o pungă de sânge cu grupa zero, donator universal, iar cantitatea de sânge pusă va fi mai mică de 500 mililitri. Ei fac transfuzii numai în caz de urgență majoră”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, medicul Ramona Lesnic.

Reprezentanții spitalului din Caracal spun că au solicitat de mai multă vreme autorizarea Unității de Transfuzii Caracal.

Directorul medical al spitalului caracalean, medicul Mihnea Tuță, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, până la finalul acestei săptămâni, va primi autorizarea.

„Noi suntem în curs de autorizare și am făcut demersurile necesare înainte de izbucnirea acestui scandal. Dosarul este în lucru la DSP Olt și ni s-a spus că zilele acestea vom primi autorizarea. Îndeplinim toate condițiile. Personalul care lucrează acolo are cursuri de specializare. Asistenta de la transfuzii face compatibilitatea, stabilește grupa, oferă punga de sânge, dar, mai mult de atât, chiar și asistentele de pe secții care supraveghează transfuzia au cursuri. Din punct de vedere al școlarizării noi stăm foarte bine. Doctorița Nedelceanu este coordonatorul UTS Caracal, care funcționează în apropierea Blocului Operator și Terapiei Intensive”, a spus Mihnea Tuță.

În județul Dolj, nouă unități medicale de stat și private funcționează fără unități de transfuzie sanguină autorizate. Între acestea se află și cel mai mare spital din regiunea Oltenia, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova.

Reprezentanții spitalului au declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că au cerut acest aviz de la Ministerul Sănătății încă de acum un an, dar încă nu l-au primit.

„Încă de acum un an spitalul nostru a solicitat Ministerului Sănătății avizul pentru funcționarea Unității de Transfuzii Sanguine din cadrul spitalului nostru. În prealabil s-a obținut avizul pentru spațiile, dotarea și personalul calificat care va deservi centru de transfuzii sanguine. Acest aviz de la Ministerul Sănătății nu a sosit nici până astăzi, însă îl așteptăm și sperăm că nu se va întârzia foarte mult”, a declarat dr. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova.

În județul Suceava, două din cele trei spitale fără unități autorizate fac demersuri pentru autorizare. Astfel, spitalele din Fălticeni și Vatra Dornei care nu au unități de transfuzii autorizate urmează să întocmească documentația în vederea autorizării, iar un spital privat din municipiul Suceava are contract cu Centrul de Transfuzii, întrucât efectuează prea puține transfuzii pentru a avea punct propriu.

La Spitalul municipal Vatra Dornei, unitatea de transfuzie sanguină are dotările necesare, dar secția ATI este nefuncțională, întrucât spitalul nu are angajat un medic anestezist, iar nici unitatea de transfuzie sanguină nu este funcțională. Managerul Spitalului municipal Vatra Dornei, economist Ioan Valentin Stan, a declarat pentru MEDIAFAX că anul trecut s-a efectuat evaluarea în vederea acreditării Spitalului municipal Vatra Dornei, urmând ca unitatea medicală să înceapă demersurile pentru autorizarea acestui punct de transfuzii, iar în paralel se va scoate din nou la concurs postul de medic anestezist.

În județul Brașov, opt spitale – șapte publice și unul privat – se află pe lista Ministerului Sănătății, între acestea și Spitalul TBC, deși nu are unitate de transfuzii sanguină, ci are contract cu Centrul de Transfuzii, iar în cazul în care starea vreunui pacient este gravă, acesta este transferat la Spitalul Județean. La patru dintre aceste unități se menționează „lipsă date DSP”.

Cele opt unități din județul Brașov care apar pe listă sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Clinic de Copii, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul Municipal Făgăraș, Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov, Spitalul Orășenesc Rupea, Spitalul CT Sparchez Zărnești și SC Policlinica de Diagnostic Rapid SA. Primele patru nu au autorizație, iar la ultimele patru se menționează „lipsă date DSP”.

UPDATE:Policlinica de Diagnostic Rapid SA, care face parte din grupul Medlife, susține că este autorizată pentru Unitatea de Transfuzii încă din martie 2015, prezentând și o copie a autorizației de funcționare, emisă de DSP Brașov.

Directorul executiv al DSP Brașov, dr. Lavinia Buvnariu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Spitalul Județean și cel de Pediatrie sunt în curs de autorizare, în schimb, Spitalul de Infecțioase și unitățile medicale din Făgăraș, Zărnești și Rupea nu au depus documentație în acest sens.

Ministerul Sănătății a informat, miercuri, că în spitalele din România funcționează 108 unități sanitare publice și 34 private fără unități de transfuzie sanguine autorizate. Dintre acestea, 19 sunt unități medicale din București, 11 fiind spitale publice.

Ministerul a cerut situațiile de la direcțiile de sănătate publică din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Rezultatul a arătat că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Astfel, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis o serie de măsuri de urgență. În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate și vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maxim trei luni.

De asemenea, în această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată sau de către centrul județean de transfuzie sangvină, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu reprezintă urgențe către alte unități sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor, documentul fiind în curs de finalizare.

Ministerul Sănătății anunța că stadiul de actualizare a acestor informații este din 25 iulie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța