Douăzeci de persoane dintre supraviețuitorii accidentului din Muntenegru au fost audiate
Chestorul de poliție Viorel Vasile a declarat, luni, că au fost audiate 20 de persoane dintre supraviețuitorii accidentului din Muntenegru, ceilalți nouă urmând să fie chestionați în momentul în care starea de sănătate le va permite.
„Vă pot informa că, până în acest moment, dintre persoanele care au scăpat cu viață în urma accidentului din Muntenegru au fost audiate 20, iar celelalte se află într-o stare de sănătate pentru care medicii s-au pronunțat cu privire la amânarea intervievărilor”, a declarat Viorel Vasile, șeful Direcției de Investigații Criminale (DIC) din Poliția Română.
Acesta a mai spus că, începând de marți, vor fi restituite o parte din bunurile persoanelor implicate în accident, care au fost găsite în prăpastie și remise poliției de către autoritățile din Muntenegru.
„Îîncepând cu mâine (marți, n.r.) dimineață, primele persoane vor fi invitate, le vor fi prezentate aceste obiecte și le vor fi restituite. Doar acelea care sunt clar ale lor, urmând ca pe celalte să le restituim pe parcurs, și doar cele care nu folosesc anchetei, pentru că s-ar putea ca unele dintre ele, cel puțin imaginile, să folosească anchetei și atunci să mai dureze puțin”, a precizat Vasile.
Întrebat dacă există imagini, șeful DIC spus că nu știe. „Noi le-am primit sigilate, ele sunt sigilate în acest moment, vedem după ce desigilăm”, a completat acesta.
Procedura restituirii se va desfășura în incinta Jandarmeriei, acolo unde bunurile au fost depozitate și păzite.
Un autocar cu turiști români a căzut într-o prăpastie de pe podul Grlo din Muntenegru, pe 23 iunie, în urma accidentului pierzându-și viața 18 persoane, iar ceilalți 29 de pasageri fiind răniți.
Un copil muntenegrean care era pe pod a fost acroșat ușor de autocar și a fost rănit.
Trei persoane rănite în accidentul din Muntenegru sunt în continuare în comă, la o săptămână de la producerea tragediei, starea celorlalți răniți internați în spitalele Floreasca, Universitar, Elias și Bagdasar-Arseni fiind în ușoară ameliorare, potrivit medicilor.
La Spitalul Elias a mai rămas internată una din cele patru femei aduse în unitatea sanitară după producerea accidentului din Muntenegru.
La Spitalul de Urgență Floreasca, situația celor nouă răniți care au rămas internați evoluează bine, cu excepția persoanei aflate în comă, a declarat purtătorul de cuvânt al unității, dr. Bogdan Oprița.
Acesta a precizat că din cele zece persoane rănite în accidentului din Muntenegru și internate în Spitalul Floreasca, una a fost externată, una este în comă, la Terapie Intensivă, două sunt în Clinica de ortopodie, una în postoperator chirurgie, iar alte cinci, care au fost operate pentru diverse fracturi, au fost duse după intervenția chirurgială în secția de Terapie Intensivă.
La Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) mai sunt internați opt pacienți, dintre care doi sunt în stare critică. Alte trei persoane rănite în accidentul din Muntenegru au fost externate din SUUB la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat purtătorul de cuvânt al unității, dr. Leonard Grecescu.
La Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni, starea celor patru răniți este ameliorată, iar una dintre paciente ar putea fi externată cel mai probabil marți, a declarat purtătorul de cuvânt al unității, dr. Florian Bica. El a precizat că luni a fost operată pacienta cu fractură de coloană lombară, dar starea postoperatorie a acesteia ar putea fi stabilită abia la 24 de ore de la intervenție.
Parchetul General face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
Ancheta autorităților din Muntenegru a relevat până acum că, în momentul în care autocarul a ieșit dintr-un tunel rutier, carosabilul era umed și este posibil ca șoferul să fi fost incomodat scurt timp de lumina foarte puternică a soarelui, pierzând controlul asupra vehiculului, în curbă, scria miercuri presa din Muntenegru.
În aceste condiții, la care se adaugă viteza care nu era adaptată la acel segment de drum, șoferul probabil a pierdut controlul asupra vehiculului, a pătruns pe contrasens, pentru că exista o curbă ușoară, a rupt balustrada de securitate a podului și a căzut în prăpastie.
Anchetatorii analizează această ipoteză pe baza declarațiilor supraviețuitorilor și altor martori.
Autoritățile din Muntenegru au găsit tahograful autocarului românesc căzut în prăpastie, iar datele dispozitivului vor fi decodificate pentru a se stabili parametrii de circulație în momentul accidentului și cine se afla la volan.
Numeroși supraviețuitori susțin că șoferul circula cu viteză destul de mare. Limita de viteză pe acel segment de drum este de 40 de km/h, mai scrie presa din Muntenegru.
Unul dintre pasagerii accidentați în Muntenegru a declarat, pe 24 iunie, a doua zi după accident, pentru Știrile Pro TV, că în momentul producerii accidentului șoferul era într-o depășire la intrarea într-un viaduct și deși limita de viteză era de 50 km/oră, el avea în jur de 90 km/oră.