Gândul a obținut dovada că ordinul ministrului Educației care permitea repunerea în posturi a directorilor de școli care nu au promovat concursul sau nu au participat la el a ajuns la Monitorul Oficial luni, când a și fost publicat, și nu vineri așa cum au declarat anterior atât ministrul Pavel Năstase, cât și secretarul de stat Liviu Pop. Într-un răspuns oficial, Monitorul Oficial a confirmat că documentul a fost primit spre publicare în prima zi a săptămânii.
Cum s-au încurcat ministrul și secretarul de stat în declarații
Vineri, 6 ianuarie, ministrul Educației, Pavel Năstase, și-a pus semnătura, alături de secretarul de stat Liviu Pop, pe o notă în care dă mână liberă inspectoratelor de a-i repune în posturi pe directorii și directorii adjuncți de școli care nu au promovat concursul sau care nu s-au prezentat la testare. Situația este valabilă pentru numirile prin detașare în interesul învățământului, în cazurile în care până acum nu s-au emis decizii în acest sens. Nota a fost semnată exact în ziua când expira termenul pentru numirile pentru posturile neocupate din învățământ. Potrivit metodologiei adoptate prin ordinul 5080/2016 de fostul ministru Mircea Dumitru, repunerea în funcție era interzisă numirea persoanelor care până la data organizării concursului au ocupat funcții de director sau de director adjunct și nu au participat la concurs sau au fost respinse. Nota prevede tocmai o derogare de la această prevedere.
Contactat duminică, 8 ianuarie, degândul, secretarul de stat în Ministerul Educației, Liviu Pop, a susținut însă că situația era una de criză și trebuia găsită o soluție de vineri până luni ca posturile să fie ocupate. Întrebat de ce nu s-a emis un ordin de ministru, Pop a declarat că va veni și acesta luni, însă o zi era prea puțin pentru toate modificările care trebuie făcute.
„Posibil ca luni să se emită un ordin de ministru în acest sens. Legea educației fiind modificată, mai sunt și alte lucruri care trebuie modificate prin ordin de ministru. A face într-o zi un ordin de ministru cu toate articolele care trebuie modificate, în baza unor legi care s-au modificat de Parlament însemna foarte mult timp. Cred că ăsta a fost motivul pentru care, pentru început, s-a dat această notă, urmând, cred eu, ca luni să fie și un ordin de ministru în acest sens.(…)Cert e că vineri, când am preluat mandatul, 666 de unități școlare nu aveau directori sau directori adjuncți. În condițiile în care luni încep cursurile, trebuia găsită o soluție, de vineri până luni, de a acoperi acoperi 666 de unități școlare. Vă întreb, dacă sunteți mamă și aveți copil și merge la școală și nu știți cine conduce școala luni nu știu dacă e chiar bine”, a declarat Pop, duminică, pentrugândul.
Contactat marți, 10 ianuarie, de gândul, secretarul de stat a avut o altă variantă, susținând că, de fapt, ordinul a fost semnat de vineri.
„L-am semnat, nu știu când l-am înregistrat la registratură, chiar nu m-am uitat la dată.S-a semnat vineri, dar nu s-au făcut toate modificările și s-a dat varianta cu acest articol către Monitorul Oficial. (…) Noi ne așteptam ca vineri să se publice în Monitorul Oficial, am înțeles că nu se putea publica decât luni. Asta înseamnă că se dă când se publică în Monitorul Oficial. (…) De aceea nu s-a dat în notă ordin că până nu se publică în Monitorul Oficial nu există.Ordin da înseamnă când e în Monitorul Oficial, nu când îl semnez eu la birou”, a declarat Liviu Pop.
Întrebat de ce nu a precizat duminică, când a fost contactat, că ordinul este semnat, dar nu e publicat în Monitorul Oficial, deși întrebareagândula fost explicită: de ce nu s-a emis un ordin de ministru și s-a dat o notă?, secretarul de stat a răspuns: „Poate m-am exprimat eu deficitar, îmi cer scuze”.
La rândul său, tot marți, ministrul Educației, Pavel Năstase, a susținut că ordinul a plecat vineri la Monitorul Oficial, dar nu a fost publicat decât luni. Cu toate acestea, surse din minister declaraseră pentrugândulcă ordinul ar fi plecat la Monitorul Oficial abia luni, când a și fost publicat.
„Ordinul a fost trimis vineri, dar s-a publicat în Monitorul Oficial ieri(luni-n.r). A fost weekendul, în plus și ei sunt aglomerați acolo și nu pot publica chiar imediat ceea ce primesc. El a fost discutat cu inspectorii generali și după aceea a fost promovat ca ordin de ministru și a fost înregistrat cu data de vineri aici, la noi și a fost trimis apoi la Monitor și Monitorul Oficial l-a publicat ieri. Iar inspectorii generali au dat aceste decizii de ocupare a funcțiilor vacante ieri, pentru că nici ei nu aveau timp în weekend să convoace consilii de administrație, consilii profesorale”, a declarat Năstase.
După ce gândul a primit miercuri, 11 ianuarie, răspuns oficial de la Monitorul Oficial că documentul a ajuns aici abia luni, ministrul Educației a avut o altă variantă.
,,Da, luni a fost transmis și luni a fost publicat, pentru că noi l-am emis aici în data de 6, după care secretarul general l-a transmis, pentru că era sâmbătă – duminică și erau zile libere, secretarul general l-a transmis de aici de la Minister către Secretariatul General pentru a fi publicat în Monitorul Oficial. Ordinul a fost emis de noi, de aici, din interior, pe data de 6. Ministerul a emis ordinul în urma video-conferinței de vineri, cu inspectorii generali. Am dat întâi o notă către inspectorii generali, am avut apoi o video-conferință cu ei, în urma acesteia s-a emis ordinul de ministru, iar Ordinul a fost trimis luni către Monitorul Oficial, pentru că a fost sâmbătă-duminică și nu aveam când îl trimite. În interiorul Ministerului, însă, a fost emis vineri, în data de 6 ianuarie” a declarat pentru ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase