Prima pagină » Știri » Dr. Radu Zamfir externat pe proprie răspundere. Care este starea celorlalte persoane implicate în accidentul aviatic în care Iovan și-a pierdut viața

Dr. Radu Zamfir externat pe proprie răspundere. Care este starea celorlalte persoane implicate în accidentul aviatic în care Iovan și-a pierdut viața

Dr. Radu Zamfir externat pe proprie răspundere. Care este starea celorlalte persoane implicate în accidentul aviatic în care Iovan și-a pierdut viața
Accident aviatic în Cluj. Adrian Iovan și un medic rezident au murit.

Cei cinci supraviețuitori ai accidentului aviatic produs în Munții Apuseni, în urma căruia Adrian iovan și-a pierdut viața, sunt conștiente, iar starea lor este stabilă. Potrivit conducerii Spitalului de Urgență Cluj , acolo unde au fost internate victimele, medicul Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, cel care a coordonat echipa de prelevare de organe, a fost externat pe proprie răspundere.

„Dr. Radu Zamfir a ajuns la București, acolo unde o ambulanță îl va prelua și îl va transporta la spital”, a spus Petru Șușca, managerul unității sanitare.

Acesta a mai spus că din cei 5 pacienți aduși la Spitalul din Cluj, 3 au fost supuși unor intervenții chirurgicale pe parcursul nopții trecute. „O echipă multidisciplinară i-a asistat pe cei trei pacienți. În prezent, starea lor este una stabilă. Sunt internați la secția de terapie intensivă”, a mai spus reprezentantul spitalului.

Cele cinci victime, toate de sex masculin, cu vârste cuprinse între 23 și 46 de ani, au traumatisme cranio-cerebrale, contuzii cervicale, traumatisme toracice și de bazin de bazin, au explicat medicii clujeni. După ce au fost găsite și transportate la spital, persoanele au fost supuse unor intervenții chirurgicale de urgență.

„Regretăm profund dispariția celor două persoane și aș dori să mulțumesc corpului medical implicat în aceste operațiuni”, a declarat managerul spitalului, doctorul Petru Șușca.

Reprezentanții Spitalului Elias din Capitală au susținut și ei declarații de presă despre starea medicului chirurg Valentin Calu, purtător de cuvânt al instituției, dar și a celorlalți răniți. „Valentin Calu este stabil. Are nenumărate mărci traumatice, fracturi de arcuri costale, dar fără deplasare”, au informat colegii lui Calu, care se afla într-o misiune voluntară, vrând să participe la un program de pregătire pentru operații de transplant.

„Este în stare de șoc și este firesc”, au mai spus medici de la Elias, adăugând că nu se pune problema transportului lui Calu sau al celorlalți pacienți astăzi către casă, pentru că ar fi contrar procedurilor, cei cinci aflându-se în continuare sub atenta supraveghere a doctorilor clujeni.

„Medical, cred că ei au fost acolo cu ce trebuie. Sigur că sunt foarte multe neajunsuri și ne punem și noi mari semne de întrebare de multe ori cât de oportună este intervenția noastră din punct de vedere medical dacă toate celelalte elemente de conjuctură sunt de așa natură. Pentru noi, e o mare apăsare. Știm toți că există proceduri, ne străduim să le respectăm, restul care depinde de tot acest context de întâmplări – zborul, identificarea etc – ne depășește pe noi, ca practicanți ai acestei meserii. Orice minut care trece, la o politraumă și în condițiile unei temperaturi scăzute – hipotermia și apariția șocului hipotermic nu pot duce decât la agravarea condiției organismului”, au mai declarat medicii, care au comentat că „salvarea” supraviețuitorilor au fost localnicii care au reușit să ajungă la ei înaintea tuturor echipajelor de intervenție.

Medicii de la Elias au precizat că au vorbit ieri cu Calu după prăbușire, la 16:34, 17:08 și 17:30. De asemenea, au mai vorbit la telefon de două ori în timpul nopții. Medicul chirurg le-a povestit colegilor că și-a dat foc la lucrurile pe care le avea într-o sacoșă, pentru a se putea încălzi.

O aeronavă care a plecat, luni după-amiază, de la București spre Oradea, și care avea la bord un echipaj medical, printre care și pe purtătorul de cuvânt de la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, a aterizat forțat într-o pădure dintr-o zonă muntoasă, pe un drum forestier între județele Alba și Cluj, mai exact lângă Beliș. În accident, pilotul Adrian Iovan și-a pierdut viața, el fiind încarcerat în carlinga avionului. O asistentă medicală, studentă la Medicină Militară, a murit de asemenea, după ce a intrat în stop-cardio respirator, iar medicii SMURD nu au mai putut să o resusciteze. Copilotul avionului este în stare foarte gravă.

În condițiile în care avionul a aterizat forțat în jurul orei 16.00, iar primii salvatori – pădurari și localnici, au ajuns la epavă cu aproximativ 6 ore mai târziu, se ridică o întrebare: De ce autoritățile au reușit să ajungă la epavă de abia după șase ore? Un prim răspuns a fost oferit de șeful Salvamont Sibiu: pe munte, de multe ori metoda localizării prin triangulație nu funcționează, din cauza semnalului telefonic foarte slab. Mai multe, AICI.

Sursa foto: Ziua de Cluj

Autor

Citește și