Dragnea, audiat la DNA în dosarul baronului care ARANJA ALEGERILE pentru Ponta. Rețeaua funcțiilor și banilor pentru partid. UPDATE
This browser does not support the video element.
UPDATE Liviu Dragnea a fost chemat la DNA pentru a fi audiat ca martor în acest dosar.
În același dosar, procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală și pe deputatul PSD Andrei Dolineaschi, fost lider al PSD Botoșani și vicepreședinte al PSD. El este acuzat de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către un lider de partid, pentru a obține foloase necuvenite.
Procurorii DNA arată că în perioada august-octombrie 2013, Mircea Govor, președinte PSD Satu Mare și vicepreședinte al CJ Satu Mare, a făcut demersuri prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, pe lângă șefi din ANAF, pentru a obține numirea în funcții de conducere la nou înființata Administrație Județeană a Finanțelor Publice Satu Mare, a unor persoane „obediente lui ori intereselor de partid”, pe criterii neprofesionale.
Prin acest demers, Govor ar fi urmărit să obțină și protecția firmelor controlate de el și familia sa, conform DNA.
Govor a procedat la fel și în perioada septembrie 2013-martie 2014, intervenind tot prin Dolineaschi la ANAF, pentru ca un apropiat de-al său să treacă un examen pe un post de conducere la Antifrauda Oradea sau la AJFP satu Mare. Intervenția nu s-a materializat, arată DNA.
Dolineaschi a intervenit pentru Mircea Govor cerând documente confidențiale de la conducerea ANAF și dându-i-le lui Govor, transmițând mesajele lui Govor la conducerea ANAF și punându-l pe acesta în legătură cu factorii de decizie din ANAF.
Potrivit procurorilor DNA, între 2010 și 2014, Mircea Govor a făcut presiuni pentru numirea unor persoane „obediente lui sau intereselor de partid” la conducerea unor instituții publice. Un prim caz a fost Administrația Județeană a Finanțelor Publice.
„Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obțină/mențină protecția societăților comerciale controlate de el și familia sa din partea organelor fiscale din județul Satu Mare și obținerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)”, se arată într-un comunicat DNA. El a încercat de asemenea să-și impună oamenii și la Direcția Regională Antifraudă Oradea, însă acest lucru nu l-a reușit.
De asemenea, susțin procurorii, Mircea Govor a declanșat, printr-o publicație pe care o controla, campanii prin care făcea presiuni asupra unui primar de comună pentru atribuirea unui contract finanțat sin fonduri europene, de aproapre 10 milioane de lei, unui om de afaceri agreat.
Aceeași rețetă ar fi fost folosită pentru a constrânge un șef al ITM să blocheze controalele și să-i sancționeze pe primarii din PSD. „Scopul urmărit de inculpat, pe lângă obținerea unui folos pentru altul, (neaplicarea unor amenzi primarilor agreați în cazul constatării unor abateri pe linia relațiilor de muncă de către inspectorii ITM), a vizat două paliere:
– de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, în sensul de a dobândi, în fața membrilor partidului pe care îl conducea de puțin timp, o reputație de un bun președinte, capabil să apere interesele lor în cazul în care aceștia ar fi sancționați de instituțiile deconcentrate,
– de a-și subordona instituția publică respectivă intereselor sale patrimoniale, în contextul în care Govor Mircea Vasile și familia sa dețineau mai multe societăți comerciale care aveau angajați”, se DNA. El a cerut public chiar un control la ITM, care a și fost dispus de altfel de prefectul județului.
În noiembrie anul trecut, Gândul a făcut publică o înregistrare din timpul unei ședințe de partid la Satu Mare în care Mircea Govor îi chema la ordine pe primarii, consilierii, directorii de deconcentrate sau directorii de școli, precum și pe preoții din județ. Supărat că a pierdut alegerile în județîn turul I, Mircea Govor a convocat, pe 4 noiembrie, o ședință de criză în care i-a amenințat pe aceștia cu demiterea și tăierea fondurilor, dacă în turul II Victor Ponta nu va câștiga alegerile.
„Deci nu se mai poate. Dacă vreți să lucrăm bine împreună, bine, dacă nu cu asta basta. (…) Cei care nu veți avea rezultate în turul doi, cât sunt eu în Consiliul Județean și cât am posibilitate, nu o să primiți niciun cinci bani. Când se repartizează bugetul – zero și garantez că niciunul nu mai primește nimic. Stați și muriți, asta e viața. (…) Și-o spun foarte clar. Toți directorii de deconcentrate care au fost numiți politic, directorii de școli, toți care au fost numiți politic dacă nu participă efectiv la campanie, pleacă acasă”, îi amenință Govor, potrivit unei înregistrări obținute de Gândul. Cu tăierea fondurilor au fost amenințați și reprezentanții bisericii, cu care, susține Govor, a discutat pentru sprijin pe 16 noiembrie. În înregistrare se poate auzi planul pe care îl face șeful PSD Satu Mare îl face penru duminica alegerilor în care cere mobilizare maximă a activului de partid în fața secțiilor de votare, unde să-i sfătuiască pe oameni să voteze cu Ponta. Victor Ponta s-a clasat pe locul al doilea în județ, fiind devansat de Klaus Iohannis cu 0,6%. Contact de Gândul, Mircea Govor a admis că a avut o ședință cu primarii și aleșii locali ai PSD, dar a susținut că nu i-a amenințat pe șefii de deconcentrate și pe directorii de școli, comentând că probabil înregistrarea este „o făcătură a cuiva”. El a recunoscut însă că a discutat și cu preoții din județ, cu care afirmat că are o relație foarte bună.