Dragnea, trimis în judecată în dosarul referendumului: „Nu iau în calcul demisia”. Ponta: „E un dosar politic. Sunt la fel de vinovat ca Dragnea”

Publicat: 07 10. 2013, 18:54
Actualizat: 03 05. 2015, 04:44

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, în dosarul „Referendumul”. El este acuzat că, în timpul referendumului din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, a creat și coordonat un sistem informatic la care au aderat mai mulți reprezentanți ai PSD din secțiile de votare, pentru a obține informații în timp real cu privire la prezența la vot. Scopul urmărit era să obțină o prezență mai numeroasă la vot, în vederea atingerii pragului de validare a referendumului. Alături de Dragnea au mai fost trimise în judecată alte 75 de persoane.

La scurt timp după trimiterea în judecată a lui Dragnea, premierul Victor Ponta a susținut că dosarul vicepremierului este unul politic. „e un dosar politic împotriva a 7,5 milioane de români care au votat la referendum. De ce l-au luat doar pe Dragnea? Sunt la fel de vinovat ca domnul Dragnea”, a spus premierul. Ponta a continuat susținând că cei care au votat pentru demiterea președintelui la referendumul de anul trecut „sunt prigoniți politic de Băsescu”.

La rândul său, Liviu Dragnea a declarat că nu ia în calcul demisia, poziție susținută și de premier.

Liviu Dragnea nu poate nici să fie suspendat din funcție de președinte, deoarece urmărirea și trimiterea sa în judecată nu vizează fapte săvârșite în exercitarea funcției de ministru. Potrivit Constituției,  „numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Președintele României poate dispune suspendarea acestora din funcție. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție”.

Stenograme

În dosarul trimis pe masa judecătorilor au fost inserate și stenograme care, potrivit procurorilor, dovedesc că Liviu Dragnea s-a ocupat direct de fraudarea votului.

„În ziua de 29.07.2012, orele 20:38:57, Boboc Valentin Gabriel este contactat de înv. Nicolae-Liviu Dragnea, aflat la postul telefonic XXX prilej cu care se poartă următorul dialog:

Boboc Valentin Gabriel: Da, să trăiți!

Liviu-Nicolae Dragnea: Băi … Vali, văd că Victor (n.n.: Victor Drăgușin, primarul Alexandriei) are telefonul închis, aveți decât 38% prezență în Alexandria … (Trebuie remarcat că ulterior acestei convorbiri, prezența la vot consemnată în municipiul Alexandria la închiderea urnelor după aproximativ 2 ore a crescut semnificativ, de la 38% la 52,32%).

Boboc Valentin Gabriel: Știu, șefu”! Din casă în casă, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici … din casă în casă o iau …

Liviu-Nicolae Dragnea: Așa!

Boboc Valentin Gabriel: Dar au început să vină, acuma au început să vină. Au fost la țară.

Liviu-Nicolae Dragnea: Băi, am înțeles, dar organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe …

Boboc Valentin Gabriel: Asta le facem, batem din ușă în ușă! Din ușă în ușă am luat-o pe toate străzile!

Liviu-Nicolae Dragnea: Luați-i, mă, rugați-i frumos. Dar e toată lumea împânzită în oraș?

Boboc Valentin Gabriel: Da, șefu”, toți îi am peste tot.

Liviu-Nicolae Dragnea: Liberalii?

Boboc Valentin Gabriel: Aicea … îi certai nițel, asta făceam când m-ați sunat dumneavoastră, că ei au dus pe la țară și le-am zis să-i adune pe toți de la țară (n.n.: cu referire la militanții liberali) că acolo s-au cam terminat, hai să îi aducem pe toți încoace, în oraș.

Liviu-Nicolae Dragnea: Zi, mă, să îi aducă în oraș, mă!

Boboc Valentin Gabriel: Păi, asta … și că zise că îi aduce pe toți în oraș acuma.

Liviu-Nicolae Dragnea: Bine, bine!

Procurorul șef Lucian Papici, cel care a finalizat acest dosar, a fost schimbat din funcție joi, de către procurorul general Tiberiu Nițu, la scurt timp după ce rechizitoriul în cazul Liviu Dragnea fusese finalizat și trimis șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Papici că este „băsist”.

Liviu Dragnea este acuzat de mai multe infracțiuni: folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Liviu Dragnea, în calidate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Astfel, Dragnea ar fi inițiat o asociere formată din numeroase persoane (președinți și membri ai secțiilor de votare coordonați de responsabili locali și județeni, președinți de organizații județene și locale, precum și primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârșirea de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

„În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obțină, în timp real, informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în secțiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenței la urne, identificând secțiile de vot cu prezență slabă”, preciza DNA.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine și recomandări cu conținut ilicit, destinate coordonatorilor sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanți, mai arătau procurori. 

Cum explică DNA, fraudarea voturilor

„În paralel, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii județeni de campanie /primarii/activiștii de partid. Sistemul informatic avea două componente IT:

o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real și între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat „1855″ ori prin recepționarea de mesaje de la acest număr

o aplicație internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (așa-numiții „coordonatori județeni” sau „coordonatori”) să obțină în timp real informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în toate secțiile de votare, precum și să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro.

Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator și parolă primite anterior prin canalul de comunicații SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secțiilor de votare și alte persoane prin obținerea autorizării din partea utilizatorilor. Acest sistem informatic asigura:

comunicarea în fiecare oră a prezenței la vot a cetățenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secțiile de vot cu o prezență slabă la urne;

comunicarea de mesaje, conținând ordine sau recomandări coordonatorilor și/sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creșterea artificială a numărului de votanți în secțiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege;

obținerea de informații precise, în timpul procesului de votare (și nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secțiile de votare de pe tot cuprinsul țării, respectiv câte voturi „Da” și câte „Nu” au fost exprimate. De altminteri, cerința a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepționate în timpul desfășurării votului.”, se arată în comunicatul DNA