Drogurile în România: Stupefiantul cel mai consumat și orașele cu cele mai multe condamnări
Ultimul raport privind situația drogurilor în țara noastră, realizat de Agenția Națională Antidrog și publicat pe 28 decembrie 2015, arată că România continuă să se numere printre țările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, fiind pentru majoritatea drogurilor sub media europeană a consumului.
Cel mai consumat drog a fost canabisul, în special în rândul tinerilor, pentru prima data între anii 2003-2014 fiind pe același loc cu heroina în ceea ce privește cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri.
Monitorizarea deceselor survenite în rândul consumatorilor de droguri oferă o imagine concretă asupra impactului consumului de droguri și al consecințelor sale. La nivel național, în anul 2014, au fost declarate 33 cazuri de decese asociate în mod direct consumului de droguri și 23 cazuri de decese indirect asociate consumului de droguri, se mai arată în raport.
În perioada monitorizată s-a constatat o scădere a capturilor de stupefiante de mare risc, cum ar fi cocaina și heroina, dar și o creștere a capturilor de droguri sintetice precum ecstasy, metadone și amfetamine.
Cele mai multe dosare penale soluționate pentru consum și trafic de droguri, dar și cele mai multe condamnări s-au înregistrat în București, Constanța, Cluj și Brașov.
Raportul celor de la ANA mai arată că a crescut consumul de droguri în închisori, deținuții utilizând cel mai frecvent heroina.