Drona care a filmat elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol, găsită de anchetatori
O dronă care a filmat imediat după accidentul aviatic de luni, pe lacul Siutghiol, a fost găsită de scafandri și se află în acest moment la poliție pentru expertiză, conform Digi 24.
Este vorba de o cameră de filmat purtată de o dronă ce a căzut în lacul Siutghiol la puțin timp după aparatul de zbor al Serviciului Medical de Urgență Resuscitare și Descarcerare.
Proprietarul dronei a venit la anchetatori și le-a spus că vrea să își recupereze drona care s-a prăbușit în lac, dronă pe care el o trimisese să filmeze tragedia de abia întâmplată.
Proprietarul dronei care ar fi filmat prăbușirea elicopetrului SMURD în lacul Siutghiol spune că înregistrarea a durat trei-patru minute, iar la un moment dat a pierdut controlul aparatului, iar până acum nu a aflat dacă acesta a fost găsit de cineva și predat autorităților.
Bogdan Dumitru, proprietarul dronei, a declarat, vineri, că a aflat de pe Facebook că un elicopter s-a prăbușit în lacul Siutghiol și a plecat înspre stațiunea Mamaia, luând drona cu el.
El a precizat că imediat ce a ajuns la locul accidentului a înălțat drona, îndreptând-o înspre o zonă a lacului unde observase o pată de ulei.
„Am ridicat drona să văd cine e pe mal și am trimis-o pe un punct din lac unde părea să fie ulei, dar era kerosen. Am ridicat drona la 64 de metri altitudine și era o chestie care se agita acolo prinsă de ceva. Când am încercat să o duc mai jos am pierdut controlul dronei. Filmarea a durat trei-patru minute, așa îmi aduc aminte”, a spus Bogdan Dumitru.
El a spus că nu își explică de ce a pierdut controlul dronei.
„Când o dronă își pierde controlul trebuie să se ducă în punctul de unde a plecat. Dacă i se termină bateria, atunci când ajunge la 20 la sută aterizează. Ea se afla atunci la 174 de metri de țărm și avea o viteză de cinci-șase metri pe secundă”, a povestit Bogdan Dumitru.
Bărbatul a mai spus că a căutat drona începând de luni seară, însă fără succes, iar vineri dimineață a primit un telefon de la o persoană care i-a spus că drona a fost găsită și predată Poliției Mamaia de către un angajat al unui hotel.
Ulterior, acesta a mers la Poliție, unde i s-a spus că drona ar fi la Parchetul Militar. Astfel, el a mers și la Parchetul Militar, însă procurorul l-a anunțat că nu a primit deocamdată drona și îl va contacta atunci când o va avea.
Oficiali ai Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție au declarat pentru Mediafax că până în prezent procurorii care se ocupă de acest dosar nu au primit informația că drona a fost recuperată, aparatul nefiind în posesia anchetatorilor.
Sursele citate au menționat că dacă o persoană sau o autoritate recuperează aparatul, trebuie să-l predea anchetatorilor în baza unui proces-verbal.
Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), și-au pierdut viața în urma accidentului aviatic din Constanța. Elicopterul SMURD care s-a prăbușit luni după-amiază în lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța și se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.
Operațiunile de căutare și salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunțat de un martor la numărul de urgență 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operațiunile de căutare pe lac. Intervenția s-a încheiat oficial marți, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.
Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracțiunile de neluare și nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. De asemenea, în continuarea cercetărilor, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ulterior, ancheta a fost preluată de Secția Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Procurorul general Tiberiu Nițu declara miercuri că, deocamdată, nu a fost identificată cauza prăbușirii elicopterului SMURD, precizând că dacă se va stabili că decesul celor patru persoane „nu s-a datorat unei fapte umane”, ci unei „împrejurări fortuite”, nu va fi nimeni tras la răspundere.
Potrivit lui Nițu, în cazul oricărui accident urmat de decesul unor persoane este investigată o posibilă faptă de ucidere din culpă, dar sunt situații când se stabilește că decesul nu s-a datorat unei fapte umane, ci unei „împrejurări fortuite”.