Drumul închis de Jandarmerie la Pungești a fost deblocat. Zeci de jandarmi rămân în zonă

Drumul închis de Jandarmerie la Pungești a fost deblocat. Zeci de jandarmi rămân în zonă
Publicat: 03/12/2013, 11:44
Actualizat: 12/02/2016, 08:53

Drumul închis de Jandarmerie cu o zi în urmă la Siliștea-Pungești, unde Chevron a început lucrările pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de șist, a fost deblocat, marți, iar în zona în care au avut loc proteste mai sunt câțiva localnici, numărul jandarmilor fiind și el redus semnificativ.

Marți dimineață, traficul rutier pe drumul județean Vaslui-Gârceni, blocat pe toată durata zilei de luni, a fost reluat la ieșirea din localitatea Siliștea, după ce jandarmii au înlăturat gardurile metalice montate de-a latul șoselei.

Accesul mașinilor pe sectorul de drum în apropierea căruia compania Chevron are în concesiune terenul unde urmează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist se face însă doar după legitimarea șoferilor de către Poliție și Jandarmerie.

Forțele de ordine permit inclusiv circulația persoanelor pe marginea șoselei între localitățile Siliștea și Pungești, după ce în cursul zilei de luni nu a fost permis accesul niciunei persoane pe acel sector de aproximativ un kilometru și jumătate.

În zona terenului Chevron se află în continuare zeci de jandarmi care patrulează inclusiv cu mașinile între localitățile Siliștea și Pungești. În aceeași zonă este și „tabăra de rezistență” a localnicilor și reprezentanților ONG-urilor care se opun explorării gazelor de șist. Peste noapte, opt persoane au dormit în corturi, în pofida temperaturilor scăzute.

Marți, la ora transmiterii acestei știri în zona în care cu o zi în urmă au avut loc proteste mai sunt zece localnici.

Între timp, firma angajată de Chevron continuă lucrările începute luni pe terenul deținut în apropierea localității Siliștea. Dacă în cursul zilei de luni a fost realizată calea de acces dinspre șosea spre teren și împrejmuirea cu gard a suprafeței de 20.000 de metri pătrați, în cursul zilei de marți firma a început lucrările de excavație în perimetru. Perimetrul deținut de Chevron este păzit în permanență de angajați ai unei firme de pază.

Luni, Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist la Siliștea-Pungești, ziua fiind marcată de proteste ale localnicilor, care au încercat să împiedice accesul utilajelor companiei, și incidente între aceștia și jandarmi.

În zonă au fost mobilizați 250 de jandarmi, care au blocat drumul județean la ieșirea din Siliștea, montând garduri de-a latul șoselei.

Localnicii din Pungești au reclamat intervenția în forță a jandarmilor, luni dimineață, mai mulți protestatari fiind ridicați de forțele de ordine, în timp ce șapte persoane au fost duse la Poliție, unde au fost întocmite dosare penale pentru blocarea drumului. O parte din protestatari au susținut că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.

La rândul lor, reprezentanții Jandarmeriei spuneau că aproximativ 100 de persoane au blocat drumul județean, iar misiunea jandarmilor a fost „să asigure un climat de normalitate la Pungești”, fără a fi folosită forța.

În urma incidentelor între jandarmi și protestatari, două persoane – fostul primar din Pungești Costică Spiridon și un alt bărbat care acuza dureri în piept – au fost preluate de ambulanțe și duse la Spitalul Județean Vaslui. Fostul primar, care a fost diagnosticat cu „fractură costală, contuzie genunchi și politraumatism prin agresiune”, spunea că a fost scos cu forța din mașina cu care bloca drumul și târât de jandarmi pe asfalt, după care a leșinat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la Pungești „acțiunile jandarmilor au fost sută la sută conforme cu legea și nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni să încalce legea, în timp ce toți ceilalți o respectă”.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat și în 16 octombrie în zona localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, unde compania Chevorn intenționează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul județean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi și un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat și pe timpul nopții, zona fiind numită „tabără de rezistență de la Pungești”.

Ulterior, reprezentanții companiei Chevron și-au retras specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat apoi că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Consilierii locali din Pungești au decis interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist la o zi după protestele care au avut loc la Siliștea, unde Chevron intenționa să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România. Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituția a retrimis-o consilierilor din Pungești să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral