Cele 4 rute destinate turiștilor care își petrec în această perioadă vacanța în Bucovina au fost realizate de Consiliul Județean Suceava împreună cu mai multe primării din zonă.
În fiecare dintre localitățile incluse în rutele programului „Drumul ouălor încondeiate”, turiștii pot vizita ateliere de încondeiat ouă și expoziții cu vânzare, muzee dedicate ouălelor încondeiate, mănăstiri și biserici, case memoriale și pot asista la tradiții specifice perioadei Paștelui.
În județul Suceava există trei muzee ale ouălor încondeiate, două fiind colecții particulare, în care se regăsesc ouă specifice zonei Bucovinei, dar și ouă din întreaga lume. Toate cele trei muzee sunt incuse în rutele create special pentru turiști.
La Muzeul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești există o colecție unică în țară de ouă încondeiate și închistrite din toate regiunile României. Cel mai vechi ou din expoziție are peste 100 de ani și a fost încondeiat chiar la Ciocănești cu ceară naturală de albine.
La Muzeul Oului din Vama pot fi admirate peste 7.000 de ouă, atât din Bucovina, cât și din străinătate, colecția aparținând artistei Letiția Orșivschi. „Aproximativ 3.500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici și stiluri diferite, provin din 82 de țări, de pe toate cele 5 continente. Ouăle din muzeu sunt aranjate în 45 de vitrine distribuite în 3 încăperi, muzeul fiind structurat pe mai multe secțiuni: ouă bucovinene (unele cu o vechime între 50 și 100 ani), ouă din alte zone ale României, colecția internațională, creații ale artiștilor de diferite naționalități aranjate pe teme (ouă cu motive religioase, florale, abstracte, ouă perforate, ouă cu aplicații etc.), creațiile artistei Letiția Orșivschi și ouă diverse din porțelan, ceramică, sticlă, lemn, piatră”, se arată pe site-ul muzeului.
Turiștii pot admira la Vama și ouă rare, printre care cele de: emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, gecko, potaÌ‚rniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă etc.
„La Muzeul Oului veți găsi ouă perforate din Cehia, ouă pictate și ouă
Un alt exponat inedit care poate fi admirat în colecție este un ou care are aplicate peste 2500 de fire de păr împletite.
La Moldovița, muzeul Luciei Condrea are peste 11.000 de exponate aranjate în 106 vitrine. „Prin intermediul acestui muzeu, artista plastică Lucia Condrea a salvat inestimabilul tezaur de tradiție folclorică a huțulilor. Stau mărturie în acest sens exponatele vechi din zonele în care s-a practicat încondeiatul și închistritul ouălor datând din anul 1883. Cele mai vechi și mai sugestive ouă închistrite, purtătoare de simboluri vechi, precreștine sunt ouăle ce provin din teritoriile locuite de huțuli”, se arată pe site-ul muzeului.
Autoritățile anunță că în perioada Paștelui toate obiectivele turistice sunt deschise și turiștii pot parcurge cele patru rute incluse în „Drumul ouălor încondeiate”, astfel: Ruta 1: Suceava – Vama – Câmpulung Moldovenesc – Sadova – Paltinu – Vatra Moldoviței – Moldovița – Sucevița – Marginea – Vicovu de Jos – Straja – Brodina – Brodina de Jos – Izvoarele Sucevei – Moldova Sulița – Breaza – Fundu Moldovei – Pojorîta – Suceava; Ruta 2: Suceava – Rădăuți – Marginea – Sucevița – Moldovița – Vatra Moldoviței – Vama – Suceava; Ruta 3: Suceava – Ciocănești – Cârlibaba – Izvoarele Sucevei – Moldova Sulița – Breaza – Fundu Moldovei – Pojorîta – Suceava și Ruta 4: Suceava – Vama – Vatra Dornei – Coșna – Poiana Stampei – Vatra Dornei – Dorna Arini – Crucea – Holda – Ostra – Stulpicani – Frasin – Suceava.