Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au anunțat, luni, că de la începutul acestui an au fost confirmate 16 cazuri de boală Lyme la persoane înțepate de căpușe, alte 22 de seturi de analize fiind trimise spre confirmare la Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Medicul epidemiolog Georgeta Marga, din cadrul DSP Sibiu, a afirmat, luni, într-o conferință de presă, că de la începutul anului au fost confirmate 16 cazuri de boală Lyme, cauzată de înțepătura de căpușă.
„În primul trimestru al acestui an au existat 71 de suspiciuni de boală Lyme și au fost confirmate 15 cazuri, iar în prima jumătate a lunii aprilie au existat 12 suspiciuni și a fost confirmat un caz. De asemenea, avem trimise la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj un număr de 22 de seruri pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului”, a declarat Georgeta Marga.
Potrivit acesteia, boala are trei stadii, în primul dintre acestea pacientul putând să aibă simptome specifice unui episod gripal: febră, frisoane, dureri musculare.
„Cu cât este mai repede diagnosticată, cu atât mai bine. Cu cât trece mai mult timp, va dura mai mult până la obținerea unui diagnostic corect. În stadiul doi, boala poate afecta mai multe sisteme, inima, articulațiile, în ultimul stadiu devenind cronică, cu manifestări la nivelul sistemului nervos”, a explicat Georgeta Marga.
Ea a precizat că, în primele 30 de zile de la înțepătură, boala se află în primul stadiu și poate să apară sau nu o roșeață la nivelul pielii, în următoarele trei luni boala avansând la stadiul al doilea, ca după șase luni să fie deja cronicizată, cu simptome care pot să apară și dispară sau să se înrăutățească.
Georgeta Marga a menționat că autoritățile din județul Sibiu iau în calcul realizarea de dezinsecții în anumite zone unde s-au găsit populații masive de căpușe, dar și îmbăierea chimică a animalelor din județ.
Potrivit specialiștilor DSP Sibiu, înțepătura de căpușă poate da, pe lângă boala Lyme, alte 20 de tipuri de boli, pentru multe dintre ele România neavând capacitatea de laborator pentru a le diagnostica.