Dumitru Dragomir, audiat la DIICOT: ”Așa e în România când faci bine”
„M-au întrebat ce s-a discutat în comitetele executive, ce hotărâri s-au luat. Ce m-au întrebat procurorii, eu am raspuns. M-au întrebat de alte probleme, dar de milion nu. M-au întrebat de baza de la Buftea, de cea de la Mogoșoaia, de cum se proceda în comitetele executive. Procedura era că dacă nu era Mircea Sandu nu se făceau două baze. Asa e în România când faci bine. Eu zic că Mircea Sandu a făcut bine, a făcut și baza de la Buftea și de la Mogoșoaia”, a spus fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, la iesirea de la audieri.
De asemenea, Dumitru Dragomir a precizat că a dat declarații în calitate de martor, adăugând: „aici vii când te cheamă și pleci dacă te mai lasă”.
Fostul președinte al LPF Dumitru Dragomir a fost audiat miercuri la DIICOT în calitate de martor, într-un dosar în care sunt investigate infracțiuni de delapidare și spălare de bani, fiind vizată o finanțare de un milion de dolari acordată FRF de FIFA.
Punctul central al investigațiilor din dosarul deschis de procurorii DIICOT este reprezentat de costurile de construire a bazei de pregătire a Federației Române de Fotbal, situată la Buftea, anunță ProSport.
Ancheta declanșată de procurori confirmă dezvăluirile ProSport conform cărora FRF a umflat prețul total al investiției, de 3,5 milioane de euro. Baza a fost ridicată de federație între 2009 și 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA și UEFA. Spre exemplu, UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick. La inaugurarea bazei a participat și președintele FIFA, Sepp Blatter.
Sumele de construcție și de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, dintre care costurile de proiectare s-au ridicat la suma uriașă de 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare din occident poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.
De asemenea, anchetatorii susțin că terenurile artificiale din interiorul bazei au avut un cost nejustificat. Unul dintre terenuri a costat 500.000 de euro plus TVA, în condițiile în care prețul pieței nu depășește 250.000 de euro. Prețul de construcție la gazonul sintetic a fost de 64,5 euro pe metru pătrat în condițiile în care cel mai scump gazon era de 25 de euro pe metru pătrat.