Dumitru Iliescu, lui Hrebenciuc, despre cel care i-a dat informații: Știa și de Băsescu, și de Ponta
În documente din noul dosar penal al lui Viorel Hrebenciuc, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) redau discuții interceptate dintre deputatul PSD și Iliescu. În respectivele conversații, fostul șef al SPP i-a confirmat lui Hrebenciuc că este interceptat de procurorii anticorupție, după cum i-a comunicat un angajat al DNA.
Dumitru Iliescu i-a mai spus lui Viorel Hrebenciuc că respectivul angajat al DNA lucrează la „sectorul de poliție judiciară” și „știa și de Ponta” și „de Băsescu, de 27 de milioane”.
„ILIESCU DUMITRU: El este acum la sectorul de poliție judiciară și lucrează pe partea judiciară și pe partea de DNA.
VIOREL HREBENCIUC : Mh!
ILIESCU DUMITRU: Mi-a spus: Domnule, lucrez la …
VIOREL HREBENCIUC: În sfârșit, nu contează!
ILIESCU DUMITRU: Și a venit cu informația asta, știa și de Ponta, și de toți. Știa cine are dosare, știa de cei special urmăriți ș.a.m.d.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: Știa de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul ăsta și mandatele pe care să le ia.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?
ILIESCU DUMITRU: Mandatul se dă în general pe șase luni de zile.
VIOREL HREBENCIUC: Șase luni? Deci sunt încă pe mandat.
ILIESCU DUMITRU: Dacă este un mandat pe siguranță națională, înseamnă că mai sunt câteva
săptămâni, dar se poate prelungi, nașule.
VIOREL HREBENCIUC: Păi, la mine se prelungește în mod sigur.
ILIESCU DUMITRU: Pot să-l dea și pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-l dea și pe trei luni, și pe șase luni, și pe un an, dar, de regulă, se dă pentru șase luni de zile.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da
ILIESCU DUMITRU: (Vorbește în șoaptă – n.n.) Și el mi-a spus: ‘Nu știu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare’. Au mai venit și alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se documenteze, i-am zis: ‘Documentează-te, vezi și tu dacă poți să afli mai multe”
Potrivit anchetatorilor, în aceleași discuții interceptate, Iliescu i-a spus lui Hrebenciuc că respectivul angajat al DNA are acces la documentele din dosar, precum și din alte dosare penale de interes, întrucât se află în posesia cheii de la fișetul procurorului de caz, apreciind însă că este riscant să scoată fizic acte pe care să i le pună la dispoziție, deoarece ar genera suspiciuni în rândul colegilor.
Totodatăl, fostul șef al SPP l-a asigurat pe deputat că, prin intermediul ofițerului de poliție, poate obține în continuare informații cu privire la evoluția dosarelor în care acesta este cercetat, dar și alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicității.
„IILIESCU DUMITRU: Si pe urma și-a dat seama că, de fapt, erau mai mulți în dosarul respectiv și erați și dumneavoastră printre ei.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: Și el mi-a spus că nu a putut…
VIOREL HREBENCIUC: Când vorbiți cu el la telefon…
ILIESCU DUMITRU: Acum a rămas prietena lui.
VIOREL HREBENCIUC: Nu mă deranjează.
ILIESCU DUMITRU: El e un tip din asta foarte corect, muncește mult.
VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!
ILIESCU DUMITRU: Nu se lasă până nu termină materialul.
VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!
ILIESCU DUMITRU: Și ea are nevoie, că sunt cauzele ei, dar ea probabil, știind că e o relație între noi și dumneavoastră, nu i-a dat dosarul.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
ILIESCU DUMITRU: În general, îi dă toate dosarele. De fapt el îi ține dosarele în fișet. El le ține acolo, are cheia de la fișetul ei.
VIOREL HREBENCIUC: Perfect!
ILIESCU DUMITRU: El le pune în ordine, el le cerceteaza, el e conexiunea cu poliția pentru diverse acte.
VIOREL HREBENCIUC: Frumos, bravo lui! Excelent!
ILIESCU DUMITRU: Asta e!
VIOREL HREBENCIUC: Singurul lucru, să stea liniștit după aia.
ILIESCU DUMITRU: Eu v-am spus exact așa cum e. Nu pot să vă spun ceea ce nu știu, nu cunosc. De fapt, să vă spun sincer, am vrut să vin să mă vad cu dumneavoastră numai pentru treaba asta.
VIOREL HREBENCIUC: Haideți să ne vedem puțin mai des, așa, cam la două, trei săptămâmi. Eu sper ca până după mijlocul lui septembrie, încolo, să mă reglez puțin, așa că sunt și eu pe aici, dar din toate părțile vin …
ILIESCU DUMITRU: Da, știu.
VIOREL HREBENCIUC: Dar din toate părțile vin și chestiuni care trebuie să se întâmple”
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunțat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență.
Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informații din interiorul DNA cu ajutorul fostului șef al Serviciului Protecție și Pază (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerând și obținând de la un angajat al Direcției informații despre interceptarea deputatului.
În același dosar, Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență.
Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al partidului și vicepreședinte al Camerei Deputaților, i-ar fi cerut senatorului Dan Șova să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.
Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Șova, în schimbul intervențiilor sale, că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați.
Cei doi au mai discutat ca, în același context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.
DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar și pentru „a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii”.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere și grațiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanța supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție privind lucrările de construcție făcute la locuința mamei sale, decizia nefiind definitivă.
DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât și în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.
În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.