După ce a descoperit un contract păgubos la RADET, Oprescu vrea reprezentanți ai primăriei sau ai CGMB în consiliile de administrație ale regiilor

Publicat: 18 12. 2012, 21:43
Actualizat: 28 09. 2018, 11:09

RADET București a încheiat, în iunie, un contract dezavantajos prin care s-a angajat să cumpere energie de la o firmă înființată cu puțin înainte de semnarea înțelegerii ce prevede achiziționarea unei cantități fixe, și nu în funcție de necesități, arată un raport al CGMB.

În ședința de marți a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), înainte de votul pe proiecte, a fost prezentat un raport al Comisiei de utilități a CGMB referitor la un control efectuat la Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET).

Potrivit raportului, în 28 iunie, RADET a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu SC Ecogen Power SRL, prin care municipalitatea se obliga să preia 121,36 gigacalorii pe oră, reprezentând energie termică.

Contractul – semnat de fostul director general al regiei, Mihai Becheanu, revocat din funcție în septembrie, și de directorul economic Dan Mavrodin, cu avizul directorului juridic Eugen Anghel Person – a fost încheiat fără a avea avizul prealabil al consilierilor generali, s-a arătat în raport.

Potrivit reprezentanților Comisiei de utilități a CGMB, SC Ecogen Power SRL a fost înființată cu puțin înainte de încheierea contractului. Conform datelor înregistrate la Registrul Comerțului, firma a fost înființată în 20 decembrie 2011 și îi are ca asociați pe Sorin Mihai Ileana și Mihai Anastasescu. Sediul social al firmei este în Câmpina (Prahova), iar domeniul principal de activitate – furnizarea de abur și aer condiționat.

În urma controlului, s-a concluzionat că printre clauzele nefavorabile municipalității este cumpărarea unei cantități fixe de energie, și nu în funcție de necesități, ceea ce înseamnă, practic, că RADET poate plăti și energie de care nu ar avea nevoie la un anumit moment.

Totodată, se mai arată în raport, societatea comercială nu avea centrală termică de cogenerare, fiind obligată să găsească surse pentru producerea energiei.

Potrivit aceluiași raport, în condițiile în care mai multe societăți și-au exprimat disponibilitatea de a vinde energie termică regiei, directorul de atunci al RADET nu a organizat o licitație publică, solicitările celorlalte firme nefiind luate în discuție.

La prezentarea concluziilor raportului, primarul general Sorin Oprescu a precizat că, în prezent, municipalitatea are în vedere rezilierea pe cale amiabilă a contractului, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, „rămâne calea instanței”.

Oprescu a mai spus că, în prezent, Corpul de control al premierului face, la rândul său, un control la RADET, ale cărui concluzii vor fi prezentate CGMB.

În acest context, edilul a precizat că este foarte important ca CGMB să aibă reprezentanți și în consiliile de administrație ale regiilor, și nu doar directori numiți de consiliu.

„Pentru o reziliere a contractului, Consiliul de Administrație al RADET trebuie să decidă în favoarea rezilierii. Reprezentanții municipalității nu fac parte din acest consiliu de administrație, dar noi trebuie să plătim”, a mai spus primarul general, care a precizat că atât timp cât primarul general sau CGMB nu are reprezentanți în consiliile de administrație ale regiilor, contracte de felul celui în discuție ar mai putea apărea.