După ce au atins MOAȘTELE Sfintei Parascheva, credincioșii au făcut coadă la SARMALE. Imagini impresionante la Iași

Publicat: 14 10. 2018, 14:20
Actualizat: 25 03. 2019, 20:35

This browser does not support the video element.

Aproximativ 60.000 de sarmale au fost oferite pelerinilor imediat după terminarea slujbei de la Catedrala Mitropolitană din Iași, mulți oameni venind chiar și cu două ore mai devreme, pentru a intra printre primii în zona în care au fost aduse oalele cu mâncare.

Sarmalele au fost oferite de administrația ieșeană imediat după terminarea Sfintei Liturghii, de la Catedrala Mitropolitană, porțiile cu mâncare fiind împărțite la Cantina de Ajutor Social, situată la 200 de metri distanță de lăcașul de cult.

În fiecare an, în 14 octombrie, municipalitatea ieșeană oferă o masă pelerinilor, cu prilejul hramului Sfânta Parascheva.

La ora 14.00, peste 11.000 de pelerini mai așteptau la cozile formate pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, rândul întinzându-se pe o lungime de peste doi kilometri.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Peste 10.000 de credincioși participă duminică dimineața la Liturghie, scena fiind amplasată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași.

Slujba este ținută de un impresionant sobor de preoți, 22 ierarhi din țară și trei din străinătate, 14 preoți și șase diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În același timp, la Catedrala Mitropolitană din Iași continuă pelerinajul la raclele cu moaștele Sfintei Parascheva și la cele ale Sfintei Mironosițe Ecaterina.

Până duminica dimineață, s-au închinat la moaște aproximativ 100.000 de pelerini, alte câteva mii de oameni așteptând la coadă mai bine de 15 ore pentru a ajunge la raclele Sfintelor.

Duminică, după închierea Sfântei Liturghii, va avea loc Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 20.00 slujba de priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Până duminică dimineață, echipajele medicale prezente la pelerinajul de la Sfânta Paraschiva au asistat medical peste 320 de pelerini.

Moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor rămâne expuse pe esplanada din curtea Catedralei Mitropolitane cel mai probabil până luni seară, luni dimineața fiind programată Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, Ceasurile și Sfânta Liturghie.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.