După ce mai mulți candidați au scris pe Facebook, Academia de Poliție recunoaște GAFA MAJORĂ din grilele de la admitere. Reacția lui Godină
La proba la Istorie, din cadrul examenul de admitere la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, întrebarea 28 de la Grila A3 și întrebarea 22 de la Grila B3, în baremul de corectare, aveau răspunsul greșit, fiind vorba de aceeași cerință pentru ambele variante de grilă.
Candidații au avut de pus în ordine cronologică trei evenimente istorice: A. Mihail Gorbaciov devine secretar general al P.C. al U.R.S.S.; B. Nicolae Ceaușescu renunță la clauza națiunii celei mai favorizate; C. Scrisoarea celor 6, având patru variante de răspuns: a) ABC; b) BAC; c) BCA; d) CAB. Răspunsul corect al cerinței era a), dar în baremul de corectare, apărea b) ca fiind răspunsul valabil.
După ce mai mulți candidați care au susținut proba de admitere au atras atenția asupra greșelii, pe site-urile de socializare, Academia de Poliție s-a autosesizat și a cerut explicații comisiei care a întocmit baremul de corectare.
„Academia de Poliție a luat în atenție cele sesizate și s-a adresat Comisiei Centrale de Admitere. Comisia Gentrală a solicitat un punct de vedere Comisiei de Specialitate, cea care a întocmit rezultatele la istorie. Comisia de Specialitate are datoria să remedieze de îndată orice situație semnalată, astfel încât să nu fie afectată desfășurarea examenlui de admitere. Comisia respectivă nu a făcut decât să confirme că există o erore în întocmirea grilei la Istorie. Academia nu are responsabilități în zona de întocmire a subiectelor sau a grilei. Comisia de specialitate formată din acești profesori aleși la nivel național este direct răspunzătoare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătotul de cuvânt al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Radu Nicolae.
Potrivit metodologiei de examen a Academiei de Poliție, această comisie de elaborare a subiectelor este formată din profesori de specialitate din rețeaua națională a instituțiilor de învățământ superior, adică sunt selectați de Ministerul Educației. Fiecare profesor din comisia de specialitate are un contract încheiat cu Academia de Poliție prin care își asumă orice eroare.
Joi se vor afișa rezultatele provizorii ale examenului de admitere, care vor conține răspunsul corect, nu cel care apărea în baremul de corectare. Vineri, candidații vor afla rezultatele finale.
„Nu se pune problema ca toți candidații să vină să depună contestații. Întâi se va ajunge la situația în care lucrările sunt corectate la Istorie, oricum nu s-a afișat încă nimic, mâine (joi- n.red.), în jurul orei 12.00, Comisia Centrală va afișa rezultatele provizorii. Odată afișate, se ține seama și de grila corectată. La nivel de Academia, aceste lucruri se fac în mod direct”, a adăugat Radu Nicolae.
Polițistul Marian Godină, candidat la Academia de Poliție, a criticat și el subiectele și baremul de corectare greșit, cerând demisia rectorului instituției de învățământ.
„Din informații precise, mai multe grile de corectare au fost greșite, iar acum se ia în calcul o recorectare a lucrărilor. Eu nu mă voi mulțumi cu asta. Va trebui verificat care dintre cei cu note mari au bifat răspunsurile „corecte”, conform grilelor de corectare greșite. Au fost întrebări simple la care ei nu aveau cum să dea răspunsurile greșite, numai în cazul în care deja știau că li se vor considera corecte. Și tare mi-e că ne-am cam luptat cu mori de vânt. Eu promit că voi face tot ce îmi stă în puteri ca cineva să răspundă pentru ce s-a întâmplat azi. Nu mă voi mulțumi cu o recorectare și cu o notă mai mare. Vor trebui să răspundă, fie pentru prostie ceea ce se va spune, fie pentru ticăloșie, ceea ce se va nega. Domnule rector al Academiei de Poliție, pentru acest circ ar trebui să vă dați demisia simultan cu recorectarea. V-ați bătut joc de emoțiile a mii de tineri și părinți care astăzi au plâns”, a scris Marian Godină pe pagina sa de Facebook.