După două zile de la dispariție, planorul dispărut în Bucegi nu a fost găsit. La operațiunile de căutare participă peste 650 de persoane

Publicat: 08 08. 2015, 16:50

Sâmbătă dimineață, la ora 7.00, au fost reluate căutările planorului care a dispărut, joi, după ce a fost lansat de pe aerodromul din Ghimbav, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, care participă la acțiunilede căutare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform sursei citate, forțe de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău au venit în sprijinul celor care participă la operațiunea de căutare a planorului în zonele muntoase din mai multe județe.

Operațiunile de căutare a planorului dispărut fuseseră sistate vineri seară, din cauză că zona unde aveau loc este una dificilă și de risc, inclusiv pentru salvatori, declara secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care adăuga că exista chiar riscul să ajungă la planor, dar să nu-l depisteze planorul chiar dacă ajungeau la el.

Joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Din datele obținute a reieșit că pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, „mare experiență” și executa un zbor privat în zona Postăvarul, potrivit MAI.

Procurorii de la Parchetul Curții de Apel Brașov s-au sesizat din oficiu joi, pe rolul acestei unități constituindu-se un dosar penal cu privire la faptul că în aceeași zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanții Aeroclublului Ghimbav sau familia și nu a mai revenit la bază.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Parchetul Curții de Apel Brașov, din primele verificări a reieșit că „pilotul a închiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personală, iar în temeiul acestei relații contractuale” a fost dus cu un avion în Masivul Postăvarul, de unde a decolat.

„Procurorii brașoveni solicită ajutorul opiniei publice cu orice informație care poate duce la identificarea planorului, viața pilotului depinzând de trecerea timpului”, se mai arăta în comunicatul citat.

De asemenea, MAI anunța, vineri după-amiază, că peste 650 de persoane și 99 de vehicule și aeronave participă la căutarea planorului.

„Alături de elicopterele MAI și MApN la această operațiune participă patru avioane aparținând Aeroclubului României și un elicopter aparținând unei firme private. Pentru acoperirea eficientă a perimetrului de căutare fiecare aeronavă desfășoară misiuni în zone prestabilite. Alături de forțele Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale sunt implicate resurse de la Salvamont, Ocolul Silvic și Transsylvania Offroad Club”, mai arată MAI.

La rândul lor, reprezentanții ROMATSA au anunțat că pilotul planorului a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa stațiunea Predeal.

De asemenea, sursa citată menționa că, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru zborul în această clasă de spațiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obține informații la cerere.